Afzuigkap in uw keuken

94 Views
afzuigkap in uw keuken
Afzuigkap in uw keuken

Kookluchtjes horen in de keuken thuis en niet door het hele huis. Een kooktoestel zonder afzuigkap is zoals een woning zonder dak. De wasemkap heeft zich ontwikkeld tot een afzuigsysteem met verschillende capaciteiten en functies – in extremis tot een volwaardig luchtverversingssysteem. Parallel aan de toegenomen functionaliteit is meer waarde aan de vormgeving besteed.

Soorten van afzuigkappen

De afzuigkap kan op verschillende plaatsen en manieren in de keuken ge?ntegreerd worden, hij is onzichtbaar weggewerkt in een bovenkastje of prominent aanwezig als riante blikvanger boven het fornuis – en alle oplossingen daartussen.

Op deze wijze worden afzuigsystemen als volgt geclassificeerd:

Schouwkap: een schuine kap met rookkanaal, afgeleid van de schoorsteenmantel in de ouderwetse keuken. Naast de klassieke schouwvorm bestaan gemoderniseerde, gestileerde varianten (glas, aluminium). De schouwkap kan uitgebouwd zijn met een rand voor voorraadpotten (schoorsteenmantel), (draad)rekken en stangen voor kookattributen.

Hoekmodel: zoals de benaming aangeeft, bestemd voor plaatsing in de hoek (vaak schouw-modellen).

Vlakschermkap: een tamelijk plat, rechthoekige model (doos) wordt aan de onderkant van een bovenkast opgehangen; de koker is in het kastje weggewerkt. Aan de voorzijde ziet men onder het kastje slechts een rand die perfect aansluit bij de lichtlijsten onder de andere keukenkastjes. Integratiekap: het afzuigsysteem is volledig (integraal) in de bovenkast weggewerkt. De kast is afgesloten door een klepdeur die in geopende stand een schuine kap vormt en het afzuigsysteem in werking zet.

Vrijhangende kappen: hangen ‘los’ in de ruimte boven het vrijstaande kookeiland, soms in de hoogte verstelbaar.

Wandafzuiging: een achterwandpaneel met perforaties (mazen). Maakt deel uit van een compleet kooksysteem.

Randafzuiging: ofwel zijwaartse afzuiging via opstaande klepjes of een uitschuifbaar element met mazen in het zijvlak. Zitten naast de kookplaat ingebouwd, als onderdeel van moduleconcept.

Periscopische afzuiging: een ovale afzuigbak zit aan een hef- en zwenkarm. Deze periscoop zit verzonken tussen de kookelementen en verrijst met een druk op de knop, precies in de positie van de dampende pannen om de wasem ter plekke af te zuigen (ongeacht de hoogte van de pan). Is onderdeel van een moduleconcept.

 

Systeem: afzuigen of recirculatie

Kookluchtjes kunnen op twee manieren verdwijnen: via afvoering naar buiten of via recirculatie. Bij het afzuigsysteem worden de kookluchtjes die uit de pannen opstijgen door de motoren van de wasemkap verder naar boven gezogen, in het aparte afzuigkanaal en dan naar buiten afgevoerd. Er is dus een ventilatiegat en een apart afvoerkanaal nodig. Bij het recirculatiesysteem worden de kookluchtjes niet afgevoerd maar gezuiverd door een vetfilter met actieve koolstoffilters. De kooklucht wordt als schone lucht terug de keuken ingeblazen. Er is dus geen gat en kanaal nodig.

 

De geschikte afzuigkap

Hoe goed de kookluchtjes verdwijnen, is afhankelijk van een aantal factoren. Een eerste, logische vereiste is dat de afmetingen van de afzuigfilter overeen moeten komen met die van het kooktoestel (dus 60, 90 en 120 cm breed).

Een tweede element is de afzuigcapaciteit: dit is een kwestie van hoeveel en hoe snel de lucht afgevoerd kan worden. De capaciteit wordt uitgedrukt in m3/uur. De ideale capaciteit wordt berekend door 10 x de kubieke inhoud (m3) van uw keuken (lengte x breedte x hoogte). Een laatste factor is de afstand tussen de filter en de pannen. Hoe groter de afstand, des te groter de kans dat niet alle kookluchtjes afgezogen worden. Hang de kap dus niet te hoog op. Maar zelfs als men bovenstaande regels respecteert, kan er toch nog wasem ontsnappen. Om dit te voorkomen is de afzuigkap met ‘Coanda’-effect ontwikkeld: een extra ventilator aan de voorzijde van de afzuigkap zorgt voor een luchtstroom, die via een cilinder naar achteren wordt geleid. Zo komt de wasem volledig in het filterbereik van de afzuigkap.

 

Onderhoud van een afzuigkap

Het schoonmaken van de filters van een afzuigkap is geen karwei meer. De moderne condensatie metaalfilters hebben cassettes van gemaasd aluminium die u zo in de vaatwasmachine zet. Bij een aantal afzuigkappen wordt u zelfs door een indicatielampje gewaarschuwd wanneer schoonmaken weer nodig is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text