Andere isolatiematerialen | Minerale wol | Isolatiematerialen

28 Views
Handisol isolatiemateriaal
Handisol isolatiemateriaal

Handisol – is een merknaam voor een vrij nieuw isolatiemateriaal, afgeleid van het zgn. Alkreflex. Een algemenere soortaanduiding is er niet, of het moest zijn ‘luchtkussenfolie’ of ‘noppenfolie’. Handisol isoleert op basis van het stralingsprincipe: het straalt binnen de warmte terug, en buiten de kou, mits aan beide zijden van de folie een luchtspouw van ca. 2 cm wordt vrijgehouden. Het materiaal bestaat uit twee lagen aluminiumfolie waartussen zich kleine cellen met stilstaande droge lucht bevinden. De totaaldikte is slechts 4 mm. Volgens de fabrikant zelf is Handisol niet geschikt als spouwmuurisolatie in de professionele nieuwbouw, maar wel voor vloer-, plafond- en dakisolatie. Het kan worden geniet of gespijkerd. Het is verkrijgbaar op rollen van 25 meter lang en 60 centimeter breed. Voor radiator-isolatie wordt het type Handisol-R aanbevolen. (Rol van 600 x 60 cm).

Houtwolcementplaat
Houtwolcementplaat
Houtwolcementplaat – wordt volgens een speciaal procedé vervaardigd. De geïmpregneerde en met magnesiet bestoven houtwol wordt onder hoge temperatuur tot platen gevormd. Het bindmiddel magnesiet conserveert de houtvezels. De platen bezitten een regelmatige structuur, worden niet bros, en hebben een hoge weerstand tegen vuur. Ze kunnen gemakkelijk op maat worden gezaagd. Het oudste en bekendste houtwolcement-product is dat van Heraklith.

Herkalith standaardplaat – is een lichte houtwolcementplaat. De platen zijn verkrijgbaar in een lengte van 200 cm en een breedte van 50 cm. Dikten van 11/2, 2 1/2, 3 1/2, 5, 7 1/2 en 10cm. Lijmen kan geschieden met bouwlijm (bijv. Heragluge).

Heratekta-plaat – Een sandwich-plaat, bestaande uit polystyreenschuim, met aan één of twee zijden een Heraklith-laag. Redelijk warmte-isolerend vermogen en ideaal als ondergrond voor stucadoorwerk. Lengte: 200 cm. Breedte: 50 cm. Dikten: 1 1/2, 2 1/2, 4, 6 1/2, en 9 cm. Dikte houtwolce-mentlaag: 5 mm.

Gespecialiseerde bedrijven kunnen de spouw van bestaande spouwmuren met een isolerend materiaal ‘volblazen’. Meestal maken zij gebruik van de volgende producten:

Perlitekorrels
Perlitekorrels
Perlitekorrels – Een spouwmuurvulling. Perlite is een vulkanisch materiaal dat bijzonder licht en fijnkorrelig is, en met siliconen waterafstotend is gemaakt. De korrels worden via in het buitenblad geboorde gaatjes in de spouw geblazen. Doordat de korreltjes zich bij wijze van spreken als een vloeistof gedragen, vullen ze elk hoekje of gaatje, maar kunnen ze natuurlijk ook door kleine openingen of kieren in de bouwconstructie wegvloeien. Niet geschikt om door de doe-het-zelver te worden toegepast.

Polystyreen (PS-schuim) – Een spouwmuurvulling, maar ook aan te treffen als warmte-isolerende laag op verschillende plaatmaterialen. Bestaat uit twee componenten (de ene component bestaat uit zgn. schuimparels (PS-schuimbolletjes), de andere uit een waterig bindmiddel op kunstharsbasis), waardoor de bolletjes na het inbrengen in de spouwruimte een compacte massa gaan vormen. Als spouwmuurvulling niet geschikt om door de doe-het-zelver verwerkt te worden. Er zijn ook polystyreenplaten.

PUR-schuim – Een spouwmuurvulling, maar ook als warmte-isolerende laag op plaatmaterialen. Bestaat uit polyurethaan en wordt op dezelfde wijze verwerkt als polystyreen en ureumformaldehyde. Als spouwmuurvulling ongeschikt voor de doe-het-zelver. In plaatvorm wel bruikbaar.
Ureumformaldehyde – Een spouwmuurvulling, bestaande uit twee vloeistoffen (componenten) waarmee bestaande spouwmuren worden volgespoten. Wordt steeds minder toegepast. De vloeistoffen reageren tijdens de verwerking op elkaar en vormen na enige tijd een vaste stof die na droging vervormt tot een compacte massa met een open celstructuur. Uit het aldus ontstane ‘UF-schuim’ komt for-maldehyde-damp vrij dat niet onschadelijk is. Veel mensen, vooral astma- of bronchituslijders, kunnen van deze damp bijzonder veel hinder ondervinden. Reden genoeg om dit spul niet toe te (laten) passen, lijkt mij. Op UF-schuimisolatie wordt door de overheid geen subsidie meer verstrekt.
Minerale wol – De laatste tijd kunnen bestaande spouwmuren ook met steen- of glaswolvlokken worden gevuld. De isolatiewaarde van deze minerale wolvlokken is gelijk aan minerale wolplaten.

Polystyreenplaten – Polystyreen (vaak onterecht met de merknaam ‘Tempex’ betiteld) is een materiaal dat zijn bezwaren heeft. In geval van brand maakt zich uit dit materiaal een voor de gezondheid schadelijk gas vrij. Maar ook wanneer polystyreen, bijvoorbeeld ondereen vloer in een kruipruimte toegepast, bij het repareren van een leiding in contact komt met een soldeerbrander van de loodgieter, wordt zeer snel het smeltpunt bereikt en het gas afgescheiden. De zgn. geëxpandeerd polystyreen heeft open cellen en is vrij vochtgevoelig. De drukvastheid is gering. Geëxtrudeerd polystyreen heeft een langere en dichtere cellenstructuur en is daardoor minder vochtgevoelig. Ook is de drukvastheid hoger.
Vanuit de praktijk redenerend: polystyreen liever niet binnenshuis toepassen, en zeker niet op vochtige of brandgevaarlijke plaatsen. Lijmen kan geschieden met PS-lijm, die in blikken verpakt te verkrijgen is. Plaatlengte: 100-200-300 of 400 cm. Breedte: 50 en 100 cm. Dikte: 2, 3, 4, en 5 cm.

Polyurethaanplaten (PUR-schuim) – Polyurethaan heeft een hoge isolatiewaarde en is bestand tegen temperaturen tot 100°C. Het neemt praktisch geen water op. Er zijn vele soorten platen in de handel. Dupanel en Eurothane zijn de meest bekende. Evenals polystyreen is het materiaal zeer gemakkelijk te snijden of te zagen. Erg geschikt voor vloeren, wanden of plafonds, maar zeker niet als spouwisolatie in nieuw te bouwen spouwmuren, wanneer het materiaal niet voldoende wordt vrijgehouden van de binnenkant van het buitenblad.
Plaatlengte: op bestelling (tot 10 m (!)).
Breedte: 100 of 200 cm. Dikte: 2, 2 1/2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8 cm.

Herathan-platen – zijn uitstekend isolerende platen van polyurethaanhardschuim met aan beide kanten een bekleding van bitumenpapier, aluminium-folie of glasvlies.
Lengte: 100 of 200 cm. Breedte: 50 cm.
Dikten: 2 1/2, 3, 4, 5, 6 of 7 1/2 cm.
Herthan is een product van Heraklith.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text