Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Badkamer ideen – Nieuwe muren voor de oude badkamer.

13 Views
Badkamer ideen
Badkamer ideen

In vele oude badkamers zijn de muren bestreken met olieverf en boven de vaste wastafel zitten er wat tegels op de muur. Wie dergelijke badkamers wil opknappen, denkt er het eerst aan het tegeloppervlak te vergroten.

Er zijn ook andere materialen, waarmee de muren in een badkamer bekleed kunnen worden. De voorstellen in dit artikel kunnen aan elke ouderwetse badkamer een beter uiterlijk geven. Een lijstje van de mogelijkheden:

Folie of wasdoek: Een goedkope muurbekleding die men volgens de regels van de behangtechniek ook zelf kan aanbrengen. De muur moet vlak, droog en vrij van scheurtjes zijn. Onder bepaalde omstandigheden moet men ze, voor het behangen, opvullen met een vulmassa. De banen worden met een speciale lijm geplakt en overlappen elkaar bij de naden ca. 5 cm. Op de overlappingsplaatsen knipt men de banen zo, dat de naden later nauwelijks te zien zijn.
Stof op platen: Willekeurige decoratiestoffen spant men op multiplex- of spaanplaten. Zij wordt op de achterzijde van de platen gelijmd, gespijkerd of geniet. De muren zijn voorzien van een lattenrooster, waarop men de platen met messingschroeven en -onderlegplaatjes vastschroeft. De platen worden voor het overtrekken (aan beide zijden) kleurloos gelakt. Ook de opgespannen stof wordt kleurloos gelakt, zodat deze “waterdicht” wordt.
Profielschrootjes: Ook in dit geval heeft men een draagconstructie uit latjes nodig. Opdat de lucht achter de bekleding kan circuleren, moeten de latjes om de 50 cm lucht “gaten” krijgen. Daartoe zaagt men ze tot op ongeveer de helft in (afstand van de zaagsneden: ca. 5 cm) en steekt het hout op deze plaats uit. De schrootjes kan men het best met vinylhaken bevestigen. De bekleding moet niet raken aan de vloer en het plafond, boven badkuipen en wasbakken, maar moet daar een afstand van twee tot drie centimeter vanaf blijven. De draagconstructie en de schrootjes worden voor het inbouwen ingetreken met een impregneermiddel (dus niet gelakt).
Geëmailleerde platen: Het decor in twee kleuren staat royale ornamenten toe, die er echter slechts op een grote muur attractief uitzien. De formaten liggen tussen 50 X 50 en 100 X 100 cm. Een draagconstructie is overbodig. De platen worden in klemstukjes bevestigd, die men op de kruispunten aan de muur schroeft. Zij kunnen er ook steeds, zonder enige moeilijkheid, afgenomen worden – b.v. als er een nieuwe leiding aangelegd moet worden.
Houten daksparren: Gewoonlijk worden deze gebruikt om er daken mee te bedekken. Zij kunnen echter ook heel attractief zijn als muurbekleding in een badkamer. Horizontaal aangebracht latten dienen als draagconstructie, waarop de sparren met gegalvaniseerde spijkers vastgezet worden. Men kan ze voor de montage kleurloos of ook met kleur impregneren.
Kunststofplaten: Gelaagde platen uit kunststof, 6 mm dik, zijn waterbestendig en gemakkelijk schoon te houden. Men bevestigt ze, met behulp van kunststofprofielen, op een draagconstructie van latten. Gelaagde platen zijn er in vele kleuren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *