Badkamer ontwerpen

14 Views
Badkamer ontwerpen
Badkamer ontwerpen

Er kunnen nogal wat eisen worden gesteld aan de badkamer: hij moet liefst alle moderne comfort bevatten, mooi zijn en nog makkelijk te onderhouden bovendien. Verder mag hij niet veel kosten en moet hij bij verkoop van het huis in de smaak vallen van zoveel mogelijk potentiele kopers. Het ontwerpen en verbouwen van een van de kleinste vertrekken in huis is een grote klus.

Steeds meer mensen willen niet alleen dat de badkamer functioneel is, maar ook dat het er plezierig toeven is. Behalve om je er te wassen en toilet te maken wordt de badkamer in toenemende mate een plaats waar je je kunt ontspannen, lichamelijke oefeningen doen en vermaken. Natuurlijk moet de ruimte zich er wel voor lenen.

Tegenwoordig zijn er legio mogelijkheden de badkamer aan te passen aan de individuele behoeften van bijvoorbeeld kinderen en gehandicapten. En u kunt rekening houden met het milieu.

Hoe u te werk gaat bij het ontwerpen van de nieuwe situatie, hangt af van een aantal factoren: wilt u de gehele badkamer vernieuwen of ook een deel van de inventaris behouden; beperkt de verbouwing zich tot de huidige ruimte, wordt de ruimte vergroot of wordt er een geheel nieuwe badkamer bijgebouwd; moeten belangrijke leidingen worden verplaatst? Voor een verbouwing is het verder nodig dat u zich een beeld vormt van de toekomstige behoeften van degenen die de badkamer gaan gebruiken. Bijvoorbeeld: komen er kinderen bij, of bent u op een leeftijd dat het handig is nu al aan seniorenvoorzieningen te denken. Zet alle wensen op papier.

Waar u ook aan kunt denken is het aantal personen dat de badkamer gaat gebruiken en de tijden waarop dat gebeurt. Als bijvoorbeeld de gezinsleden ’s ochtends alle op ongeveer dezelfde tijd de deur uit moeten, kunnen er voor het sanitair opstoppingen ontstaan. Niet iedereen vindt het plezierig tegelijk met andere gezinsleden de badkamer te moeten delen. U kunt er dan bijvoorbeeld aan denken een grotere badkamer te splitsen, in bijvoorbeeld een douchecel met wastafel, en een badkamer met douchemogelijkheid in het bad en een wastafel. Elk van beide ruimten krijgt dan zijn eigen toegangsdeur vanaf bijvoorbeeld de gang. In zo’n geval zullen wellicht bergings-, kleed- en op-maakmogelijkheden uit de badkamer moeten worden verplaatst naar slaapkamers.

Als de badkamer te klein is om te splitsen, kunt u wellicht de benodigde extra ruimte vinden door er van elders een stuk bij te trekken, bijvoorbeeld een stuk van de gang.

Het is zelfs mogelijk rekening te houden met het toekomstige vertrek uit huis van kinderen door de tussenwand tussen die twee ruimten en het sanitair zo te plannen, dat door het verwijderen van de tussenwand weer een grote badkamer ontstaat. Bewaar dan voldoende tegels voor het herstel van de open ruimten die ontstaan door het verwijderen van de wand. Of laat het tegelwerk doorlopen en zet daarop de tussenmuur op zo’n manier, dat hij naderhand zonder veel beschadiging van de tegels is te verwijderen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text