Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Badkamer ontwerpen | Deel 2

9 Views
Badkamer ontwerpen en uw budget
Badkamer ontwerpen en uw budget

Badkamer ontwerpen en uw budget

Op elk bouwkundig terrein en dus ook op het gebied van badkamers geldt tegenwoordig dat bijna alles mogelijk is. Aan veel mogelijkheden hangt echter een fors prijskaartje. In internet vindt u prijsindicaties van de belangrijkste basisonderdelen van de badkamer. Als u alles zelf ontwerpt, installeert en afwerkt, heeft u nagenoeg alleen met materiaalprijzen te maken. Als u een deel van het werk wilt laten doen, moet u offertes aanvragen, waarbij u precies dient aan te geven wat u van de vakmensen verwacht.

Bepaal uw budget en probeer aan de hand van het overzicht van de prijslijsten een verdeling te maken tussen de verschillende onderdelen. Er zitten aan deze oefening op basis van een overzicht echter enkele haken en ogen. Bij menige verbouwing komt namelijk meer kijken dan alleen het vervangen van de betrokken grote onderdelen. We noemen enkele voorbeelden: voor tegels heeft u ook lijm en voegmiddel nodig; voor het verleggen van de waterleiding behalve buizen ook fittingen en soldeer- en vloeimiddel. Deze ‘kleinere’ onderdelen zijn niet in prijslijst opgenomen, net zomin als onder meer verlichtingsarmaturen en accessoires. En bijvoorbeeld als u ook een enkele badkamerruit wilt vervangen door dubbelglas, of vloerverwarming wilt aanbrengen, zult u daar bij de verdeling van het budget rekening mee moeten houden.

Zet per aan te pakken vernieuwing op een rij welke materialen en gereedschappen u nodig denkt te hebben. En controleer de volledigheid van de lijst bij uw winkelbezoeken. We geven hier een voorbeeld voor twee onderdelen.

Nieuw bad. Badkuip, onderstel al dan niet met isolatiemateriaal, afvoerset met overloop, ombouw met luikje, kit voor waterdichte afwerking, kraan, eventueel douchegarnituur (handdouche met slang en glijstang), spatscherm of douchegordijn met ophanginrichting. We laten de accessoires (zoals zeepbakje, planchette voor shampoo, handgreep aan de muur) en schroeven en pluggen buiten beschouwing. Als er nu nog geen bad aanwezig is, dient u na te (laten) gaan of de huidige warmwatervoorziening daarop is toegesneden; zo niet, dan komen daar nog de nodige kosten bij. Om een bad snel genoeg te kunnen vullen, moet ook de waterdruk voldoende zijn.

Nieuw closet. Closetpot, stortbak, toiletbril (al of niet met deksel), tussenstop-kraantje, manchet voor aansluiting pot op riool. Als u een toilet aan de muur wilt bevestigen, met onzichtbare stortbak, heeft u een voorzetwandsysteem nodig.

De enige manier om te weten te komen wat er allemaal te koop is, is gaan kijken in bouwmarkten, gespecialiseerde winkels (ook voor tegels en verlichting), toonzalen van importeurs en in foldermateriaal van fabrikanten. Neem van de onderdelen die voor u in aanmerking komen niet alleen de prijs, maar ook de maten op, als die niet al in een folder zijn vermeld. Bij niet-symmetrische voorwerpen kunt u wellicht de maten op een foto in een folder noteren.

Checklist voor de badkamer

Badkamer ontwerpen checklist
Badkamer ontwerpen checklist

De verbouwing van de badkamer kan dienen voor het oplossen van bestaande problemen, zoals onvoldoende ventilatie, permanente afvoerproblemen, slechte verlichting, niet-adequate verwarming, gebrek aan sfeer, onvoldoende veiligheid (bijvoorbeeld slipgevaar, of loden waterleidingbuizen), onvoldoende toegesneden zijn op de gebruiksbehoeften, onvoldoende bergmogelijkheden, onhandige indeling, allegaartje van stijlen, veel beschadigde onderdelen, te kleine ruimte. Vraag ook de huisgenoten op een rij te zetten wat hen aan de badkamer niet bevalt en wat hun wensen zijn. U kunt zelfs een aantal maanden in de badkamer een notitieboekje en potlood leggen, zodat iedereen direct zijn ergernissen, wensen en ideeën kan noteren.

Hier volgt een opsomming van punten waarop u kunt letten bij het ontwerpen van de nieuwe badkamer.

• Gebruik en activiteiten door: volwassenen, kinderen (mogelijk hier en daar de hoogte van sanitair aanpassen of andere maatregelen nemen), senioren en gehandicapten (veel bijzondere maatregelen mogelijk), gasten (extra bergruimte en bijvoorbeeld ophangmogelijkheid voor handdoeken).

• Aantal mensen dat ervan gebruik maakt, de frequentie waarmee ze dat doen, tegelijkertijd of alleen.

• Mogelijkheden in de badkamer: baden, douchen, kinderen in bad doen, bubbelbaden, aankleden, naar toilet gaan, bidet gebruiken, (elektrisch) scheren, (haar) opmaken, gymnastiek doen, radio beluisteren, tv kijken, wasmachine, centrifuge en wasdroger of wasrek gebruiken, handwas doen.

• Bergruimte (zoals voor handdoeken en toiletartikelen).

Zelf doen of laten doen?

badkamer ontwerpen zelf doen
Zelf doen of laten doen?

Zelf doen is het goedkoopst; tenminste als u het goed doet en geen fouten maakt die kostbare gevolgen hebben. Bovendien kan zelf doen grote voldoening geven.

Zelf doen kan echter ook nadelen hebben. Een complete badkamerverbouwing vergt een heleboel werk en bijzonder goede planning. Bent u bereid er zoveel energie en tijd in te steken? Als u het werk alleen in de weekeinden en ’s avonds kunt doen, duurt het allemaal nog veel langer. Waar kunt u zich in de tussentijd douchen en wassen? Is er de mogelijkheid een douchecabine te huren en die tijdelijk ergens te plaatsen? (Let bij het plaatsen ook op de voorschriften voor elektriciteit: als deze cabine in een andere ruimte dan de badruimte wordt geplaatst, mag zich binnen 0,6 m vanaf de ingang van de cabine geen stopcontact of elektrische schakelaar bevinden.) Hoe staan de overige huisgenoten tegenover zo’n langdurige klus? Een langer durende verbouwing betekent langere tijd in het stof en de rommel zitten. Als er onderdelen voor uw badkamer moeten worden besteld, moet u er wel zeker van zijn dat ze er op het moment van verbouwing zijn.

Laten doen gaat beslist sneller. Vakmensen kunnen door hun routine sneller werken dan een doe-het-zelver. Als de ruimte en de klus het toelaten, kunnen ze soms met meer mensen tegelijk werken. Maar alle geld dat u aan arbeidsloon besteedt, kunt u niet uitgeven aan mooiere of betere materialen. Er zijn hier de nodige dilemma’s op te lossen.

Waar kunt u terecht voor het laten doen? U kunt een aannemer in de arm nemen. Deze heeft contacten met alle vakmensen voor het uitvoerende werk. Maar lang niet alle aannemers hebben een goed overzicht over het verkrijgbare sanitair en de andere benodigdheden; daarvoor zult u dan toch zelf op pad moeten. Laat wel de aannemer de onderdelen zelf bestellen, zodat u er niet de oorzaak van bent dat het werk stagneert doordat onderdelen niet op tijd arriveren.

Winkels, vooral de gespecialiseerde, zijn in principe beter thuis in de wereld van sanitair en aanverwante artikelen. Ook hebben zij contacten met vakmensen voor de verbouwing; sommige van die gespecialiseerde winkels treden ook als aannemer op.

Ten slotte is het mogelijk de hele verbouwing te laten lopen via een (interieur)architect.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *