Badkamer ontwerpen | Ruimtelijke effecten

169 Views
Badkamer ontwerpen - effecten
Badkamer ontwerpen - effecten

Bepalend is natuurlijk de werkelijke grootte van de badkamer, maar door een uitgewogen gebruik van kleuren, vormen en lijnen kan een ruimte groter of kleiner lijken dan ze is.

Kleuren in uw badkamer

Kleur speelt een belangrijke rol in ons leven. Er is veel onderzoek gedaan naar de voorkeuren van mensen naar kleuren en naar de invloeden van kleuren op mensen. De resultaten zijn echter niet eenduidig. De smaak van mensen wisselt met de jaren, beinvloed door onder meer opvoeding, ervaringen, associaties, de mode en niet te vergeten stemmingen en emoties. Toch kan er wel iets algemeens over kleuren worden gezegd.

Ten eerste verandert onze indruk van een kleur door de invloed van andere kleuren in de omgeving ervan. Bijvoorbeeld: een groen bad komt tegen een witte achtergrond geheel anders over dan tegen een blauwige of roze achtergrond. Probeer dus de voorwerpen die u uitkiest ook te bekijken in combinatie met de andere voorwerpen die in de buurt ervan zullen komen.

Kleuren veranderen sterk van karakter door het soort licht dat erop schijnt. Met ochtendlicht, avondlicht, zonlicht, licht bij bewolkte hemel, gloeilamp-licht, TL-licht en halogeenlicht kan eenzelfde kleur er heel anders uitzien. U kunt daarom in de winkel nauwelijks bepalen hoe het er bij u thuis uit gaat zien als daar totaal andere lichtomstandigheden zijn. De meeste badkamers worden zowel met dag- als met kunstlicht gebruikt. Verder kan de kleur van binnenvallend licht worden beinvloed door onder meer vitrage, een zonnescherm en getint glas.

Ook de hoeveelheid licht, fel of gedimd, maakt veel uit. Een kleur die er bij een stevige verlichting bijvoorbeeld chic uitziet, kan bij minder licht duf worden. Gekleurde voorwerpen weerkaatsen licht, dat daardoor andere kleuren beinvloedt. Bij sterke kleuren valt dat het meest op, maar het geldt ook voor lichtere tinten. Bij grote vlakken van stevige kleuren is het zeker nodig dit effect in het badkamerontwerp mee te nemen. Het is nauwelijks mogelijk dit effect te bepalen aan de hand van een klein staaltje.

Ook de materiaalsoort, oppervlaktestructuur en het formaat van de vlakken hebben invloed op de kleurbeleving. Veel materialen verloochenen hun afkomst niet, ook niet onder een laag verf. Dezelfde verfkleur kan op een stenen ondergrond heel anders overkomen dan op een houten ondergrond. Zo maakt het ook uit of het om een glad dan wel ruwer of gestructureerd oppervlak gaat, onder meer vanwege de manier waarop het licht erdoor wordt verstrooid. En nog wat: een bepaalde kleur kan heel mooi zijn voor een wat kleiner oppervlak – in combinatie met andere kleuren voor bijvoorbeeld een accent – maar bijvoorbeeld erg dominant of saai overkomen op een groot vlak.

De symbolische waarde van kleuren is nauwelijks universeel te noemen. We nemen rood als voorbeeld: het is het symbool van bloed, dat zowel voor vernietiging van leven (bloeddorstig) als voor levenskracht (bloed is levengevend) kan staan. Rood is dynamisch (de rode lap voor de stier), maar ook het teken voor gevaar (stoplicht), dus remmend. Voor veel andere kleuren zijn er ook van die tegengestelde symbolieken.

Lichte kleuren – en koele kleuren ook enigszins – werken ruimtevergrotend. Dit effect wordt versterkt door hetzelfde type kleur voor de wanden en vloer te gebruiken. Lichte kleuren reflecteren ook meer licht, zodat de ruimte lichter wordt.

Donkere en felle kleuren werken ruimteverkleinend; warme kleuren ook enigszins. Bijvoorbeeld: een donker plafond lijkt lager.

Als u een badkamer met lichtgekleurde wanden een donker plafond geeft, lijkt de ruimte dus lager. Als u dan ook de vloer donker maakt, lijkt de ruimte te worden samengedrukt- tussen die twee vlakken.

Koel overkomende kleuren zijn over het algemeen: blauw, groen, paars, grijs en wit. Het hangt echter ook van de tint af, want er zijn ook warme groenen en blauwen. Warm overkomende kleuren zijn: rood, oranje en aardkleuren (onder andere bruinen, okers, ombers) – en uiteraard mengsels van deze kleuren. De effecten van koude en warme kleuren zijn slim te combineren. Bijvoorbeeld: lichte, koele basiskleuren, met warmere kleuren voor bijvoorbeeld tegelrand-jes, accessoires, verlichtingsarmaturen en badkamertextiel. Overcompensatie kan echter een rommelig effect geven.

Diverse kleuren uit dezelfde kleurgroep kunnen mooi harmonieren. Maar pas op, want het kan ook een saai geheel opleveren. Harmonieuze kleurschema’s komen vaak prettig over en zorgen doorgaans voor een ontspannen atmosfeer. Ze vormen vaak een goede achtergrond voor contrasterende gekleurde elementen.

Een goede manier om van tevoren missers op het gebied van de kleurkeuze zoveel mogelijk uit te sluiten is de volgende. Neem van alle kleuren die u denkt te gaan gebruiken monsters mee naar huis. Veel fabrikanten maken monstercollecties voor dit doel. Hoe groter die stukjes zijn, des te beter uw indruk kan worden. Leg die monsters naast en op elkaar (liefst al een beetje in de juiste grootteverhouding) en bekijk ze onder verschillende lichtomstandigheden. Laat ook eens andere mensen naar uw monstertjes kijken en discussieer erover.

Tot slot dienen we te vermelden dat het goed omgaan met kleuren een kwestie is van kennis van kleurenleren, veel bewust kijken en ervaring, en ook van gevoel voor kleuren en het combineren ervan. Het is beslist nuttig de tijd te nemen om boeken op het gebied van kleurenleer en boeken en tijdschriften over interieurontwerp te bestuderen. Al was het maar om u bewust te worden van uw voor- en afkeuren. En dan moet u nog een compromis vinden met de overige huisgenoten. Want smaken verschillen.

Vormen in uw badkamer

badkamer ontwerpen - vormen
badkamer ontwerpen - vormen

Ook wat betreft de vormen zijn er bewezen principes die u als uitgangspunt kunt nemen bij het ontwerp van de badkamer.

Grote vormen lijken op ons toe te komen. In een kleine ruimte grote vlakken toepassen (zoals grote tegels) doet de ruimte dus nog kleiner lijken. Daarentegen geven kleine vlakken een ruimtevergrotend effect. Hetzelfde geldt voor (vormen) patronen op de betrokken vlakken. Dus grote patronen op (grote) tegels doen de ruimte kleiner lijken. Ook ruimtevergrotend werkt het geheel betegelen van een wand in plaats van tot een bepaalde hoogte.

Horizontale lijnen op wanden kunnen de ruimte groter en verticale kunnen hem kleiner, maar hoger doen lijken. Probeer horizontale lijnen te laten doorlopen, voor een ‘rustig effect’. Bijvoorbeeld de bovenkant van een spiegel, een kastje en het raamkozijn op dezelfde hoogte.

Schuine plaatsing kan een ruimte groter doen lijken. Dat geldt bijvoorbeeld voor schuin ten opzichte van de wanden verlopende tegelpatronen op de vloer. Verschillend gekleurde tegels in banen schuin leggen versterkt het effect. Diagonale lijnen kunnen een gevoel van beweging en actie geven.

Ronde lijnen verzachten een ruimte.

Een smalle, lange ruimte korter laten lijken kan door de vloertegels in banen dwars op de lengte te zetten. Het kan dan om lange, smalle tegels gaan of om tegelbanen met afwisselende kleuren of patronen; als de lijnen visueel maar in de breedte lopen. Een of beide lange wanden voorzien van grote spiegels heeft ook een visueel verbredend effect. Verder kunt u bijvoorbeeld het ligbad tegen de achterwand plaatsen.

Een grote ruimte optisch kleiner maken kan door bijvoorbeeld het bad niet tegen een muur, maar meer in het centrum van de ruimte te projecteren. Een brede rand om het bad of het bad in een verhoging ingebouwd versterkt het effect.

Een badkamer moet niet te veel aandachttrekkende punten hebben, en liefst maar een. Als u bijvoorbeeld sanitair van een merk en type heeft, is dat doorgaans het grootste voorwerp, bijvoorbeeld het bad. Maar wat de aandacht trekt, hangt ook af van het punt van waaruit u het bekijkt. Als u de badkamer binnenkomt, mogen er niet veel voorwerpen ‘strijden’ om de aandacht.

Ook planten nemen ruimte in, waardoor ze een badkamer kleiner en bovendien rommeliger kunnen doen lijken. Ook hier gelden de principes van grote en kleine vlakken/patronen voor de bladeren. Los daarvan kunnen planten voor veel sfeer zorgen en het geheel er fris doen uitzien. Ook een kunstobject is daarvoor geschikt; het moet wel tegen vochtige lucht bestand zijn.

Probeer niet alles te willen, maar zorg dat er bij elk onderdeel voldoende be-wegingsruimte is. Een ‘complete’ badkamerinrichting in een ruimte die daar eigenlijk te klein voor is, komt beslist niet comfortabel over.

Ook de materialen geven een bepaalde indruk: ruw hout geeft een heel andere indruk dan gepolijst staal, terwijl mat geglazuurd porselein een andere indruk kan geven dan kunststof. Zo geven kurk, grof geweven stoffen en hout een ‘warme’ indruk, terwijl glad gepolijste metalen, glazuur en glas een ‘koude’ indruk geven.

Door het gebruik van verschillende materialen kunt u dus bepaalde effecten bereiken. Het hoeft niet allemaal even glad of even ruw, maar een combinatie van die twee maakt het spannender. Een oppervlak van geschuurd stukadoorswerk kan contrasteren met gladde tegels, terwijl een gematteerd metalen kraan heel mooi kan contrasteren met een glanzend geglazuurde wasbak.

Hoe meer volume voorwerpen hebben, des te meer ze een ruimte feitelijk, en ook visueel verkleinen. Bijvoorbeeld: een wastafel met zuil ziet er massiever uit dan een vrij aan de muur hangende wastafel. Echter ook door de vormgeving, kleur en het materiaal kunnen twee voorwerpen die evenveel volume innemen de ruimte verschillend ‘belasten’.

Evenals voor de zojuist genoemde wastafel, geldt voor de closetpot dat een staand model visueel meer ruimte inneemt dan een aan de wand opgehangen model. Ook al doordat een wandcloset een ingebouwd spoelreservoir heeft. Dit effect kan echter ruimschoots opwegen tegen het feit dat de ruimte kleiner wordt door het gebruik van het voorzetwandsysteem.

Hetzelfde principe illustreren we nog voor het bad: behalve de vormgeving speelt ook de manier van plaatsing een rol bij de visuele vulling van de ruimte. Een bad dat (deels) is omgeven door een naar de vloer breder uitlopende verhoging ziet er massiever uit dan een bad met een iets ingesprongen basis. Geheel transparante spatschermen voor douche en bad belemmeren de doorkijk minder, waardoor de ruimte visueel het minst wordt verkleind.

Hoe meer kast met open planken of doorzichtige deuren, hoe meer accessoires aan de wand, hoe meer losse versieringen en leuke ‘dingetjes’, des te drukker de badkamer wordt en des te kleiner hij oogt. Bergruimte met glas in de deurtjes maakt de ruimte enerzijds visueel meer open, maar door de rommeligheid (de inhoud van de kastjes is zichtbaar) kan dit effect teniet worden gedaan. Grotere vlakken en een opgeruimd geheel maken een rustiger en ruimtelijker indruk.

Neem armaturen (kranen) met gelijksoortige vormgeving en afwerking, om een rommelige indruk te voorkomen. Dat geldt ook voor accessoires.

Een deel van de ruimte hoger maken geeft een vergrotend effect. Bij een badkamer onder een schuin dak kan dit mogelijk zijn, door bijvoorbeeld een deel van de vliering bij de badkamer te trekken.

Een deels verlaagd plafond kan meer intimiteit geven. In een grote badkamer kan dit prettig zijn. Een zwevend plafond kan voor bijzondere effecten zorgen. Bij een badkamer onder het dak is het wellicht mogelijk de raamopeningen in de muren dicht te metselen en het licht van boven te laten komen via dakramen. Daardoor komt meer muurruimte beschikbaar.

Spiegels, vooral spiegels die een heel vlak beslaan, vergroten de indruk van ruimte. Als de randen van de spiegels niet zichtbaar zijn, wordt het effect versterkt. Neem daarvoor geen ingekaderde spiegel, maar bijvoorbeeld spiegelglas van wand tot wand. Datzelfde kunt u bereiken met spiegelglas waarvan het oppervlak gelijk valt met dat van een tegelwand, of spiegelglas dat een hele deur of kastenwand bekleedt. Spiegels weerkaatsen ook licht en maken daardoor de ruimte lichter.

Bepaal welke stijl badkamer u wilt. Er zijn veel stijlen, zoals romantisch, boeren, klassiek, ‘high-tech’, Frans, Engels, koloniaal, postmodern en modern. Het is uiteraard mogelijk stijlen te combineren, als het maar een eenheid wordt. Een bijzonder modieuze stijl kan als nadeel hebben dat hij binnen vrij korte tijd is achterhaald. Anderzijds kan een heel neutraal gehouden, niet uitgesproken badkamer al na korte tijd saai worden.

Akoestiek in uw badkamer

Tenslotte nog iets over akoestiek. Door royaal gebruik van materialen met harde, gladde en gesloten oppervlakken kan de badkamer hol gaan klinken. Dat komt doordat al die oppervlakken geluid makkelijk weerkaatsen. Dat is onprettig, zeker als u in de badkamer naar muziek wilt luisteren of zelfs tv kijken. U kunt de akoestiek acceptabeler maken door ook geluidsabsorberende materialen toe te passen. Zoals stoffen (handdoeken en overgordijnen), kurk, akoestische plafond- en muurplaten, schuimvinyl en houten bekleding met een luchtspouw erachter (vooral als er absorberend materiaal achter is aangebracht; veroorzaak echter geen vochtproblemen).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text