Bed bepaalt sfeer in slaapkamer

22 Views
bed in slaapkamer
bed in slaapkamer

Soorten ledikanten

Zoveel slaapsystemen, nog meer bedden. In grote lijnen kan met volgende types onderscheiden:

standalone: de meest elementaire bedvorm want is niets meer dan een bedbodem die op eigen poten staat. Dit ‘bed’ kan zo tegen de muur of een los hoofdbordpaneel geschoven worden. De stand-alone is meestal voorzien van een kliksysteem;

kliksysteem: het slaapsysteem ligt in of op een basic bedframe dat aangekleed kan worden met omrandingen, hoofd- en voeten bord, accessoires zoals bedtafeltjes en verlichting – dankzij een eenvoudig klikmechanisme;

bedombouw: het slaapsysteem is aan alle kanten volledig ommanteld door panelen (??n hoogte), c.q. aan de zijden, het hoofd- en voeteneind;

ledikant: het slaapsysteem ligt in of op een bed, waarvan het hoofdeinde hoger is dan het voeteneinde; de zijden kunnen oplopen tot matrashoogte of gereduceerd zijn tot een louter verbindingselement.

 

Maten van bedden

Voor ledikanten bestaan standaardmaten, waarbij de keuze verder gediversifieerd wordt. Mensen worden immers alsmaar langer, zwaarder of willen gewoon meer ruimte in bed. In het algemeen worden de volgende standaardafmetingen gehanteerd:

– lengte: 190, 200, 210 en 220 cm;

– breedte: 90 cm (eenpersoons); 140, 160, 180, 200 cm (tweepersoons);

– hoogte: gemiddeld 45 a 50 cm, waarbij hogere (comfortbedden) en lagere (futons) varianten heel normaal zijn.

De ideale bedmaat is afhankelijk van de lichaamslengte en lenigheid (moeilijk ter been), de persoonlijke voorkeur en uiteraard de grootte van de slaapkamer. Men moet nog loopruimte om het bed over houden. Sommige leveranciers bieden zelfs ledikanten op maat aan. Wie extreem wil doen, kan voor een rond (water)bed kiezen.

 

Materialen

Ledikanten worden van allerlei meubelmaterialen gemaakt.

Hout, het meeste traditionele meubelmateriaal. Klassieke eiken, eigentijds kersen, modern beuken, Scandinavisch grenen of vuren, tropisch bamboehout – in finishes zoals gelakt, gebeitst, gekalkt. Hout kent geen grenzen.

MDF is ??n van de meest gebruikte materialen in de meubelindustrie. Met MDF zijn allerlei vormen mogelijk, met softe randen en ingefrees – de motieven. MDF wordt gefineerd of gelakt.

Metaal, van messing, koper tot smeedijzer. De afwerking varieert van strak gelakt tot kopieantiek. Trendy is de combinatie van metaal met hout of rotan.

Rotan, de trend voor de koloniale slaapkamer. Onder het vlechtwerk moet wel een stevig frame zitten.

Gestoffeerd, met gecapitonneerd hoofd- en voetenbord, bekend van de boxsprings, nu ook gemoderniseerd tot designstijl.

Aluminium, de laatste noviteit. Wordt toegepast als hightech detail bij de andere materialen en zelfs authentiek als minimalistisch designbed. Verder staat het iedereen vrij om andere materialen te gebruiken zoals een marmeren voet, een glazen hoofdbord.

Ledikanten met extra’s

Bijzonder populair bij romantici is het hemelbed – in allerlei stijlen en materialen. De hemel kan eenvoudig ge(de)monteerd worden. Bijzonder praktisch is het zogenaamde ‘deelbare’ bed: een tweepersoonsbed kan ‘uit elkaar getrokken’ worden. Ideaal bij de schoonmaak of als ??n van de partners alleen achterblijft. In het laatste geval kan van het tweepersoonsbed zonder meer een eenpersoons-uitvoering gemaakt worden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text