Binnenwanden en muren

24 Views
wanden en muren
wanden en muren

Dragende en niet-dragende wanden

Wanneer noem je een muur een wand of andersom? Bij een muur zie je een gemetseld of gestort product voor je, terwijl je bij een wand niet meteen aan iets steenachtigs denkt. Om mis­verstanden te voorkomen wordt hier verder in beide gevallen gesproken van een wand.

Een wand kan dragend en niet-dragend zijn. Dit is belangrijk om te weten als je gaat slopen. Als je niet zeker weet of een wand dragend is, kun je het beste kijken hoever hij doorloopt. Zit hij op alle verdiepingen in huis op dezelfde plek, en is hij overal even zwaar, dan kun je ervan uitgaan dat het om een dragende wand gaat. Loopt hij zelfs door tot en met het dakbeschot, dan is het vrijwel zeker een dragende wand.

Een dragende wand heeft steun- of draagconstruc­ties, hij is meestal 10 cm dik en kan gemetseld zijn of bestaan uit gestort beton. Veranderingen aan­brengen in een dragende wand kan risico’s met zich meebrengen. Daarom is het van wezenlijk belang om tijdens het slopen alle gedeelten die breder zijn dan 100 cm vakkundig te stutten en blijvend te ondersteunen.

Niet-dragende wanden is een ander verhaal. Die kunnen zonder meer verwijderd worden. Je kunt er ook goed mee experimenteren. Met verplaatsbare (scheidings)wanden, compleet met deuren, boven­ lichten, isolatie en diverse leidingen, kun je vertrekken groter en kleiner maken of op een andere manier indelen. Denk echter niet dat dat een kwestie is van ‘dat doen we even’. Want binnenwanden kunnen opgetrokken zijn van cellenbeton, gipsblokken of lichte bouwstenen als Poriso, en dat til je niet zomaar op om eigens anders weer neer te zetten.

Als wanden niet gemetseld of gestort zijn, dan zijn ze samengesteld uit regelwerk: houten staande balken, of metalen profielen, eventueel horizontaal onderverdeeld. Dit is onder andere het geval met houtskeletbouw (hsb). Tussen de staanders en de liggers is (ter dikte van de wand) isolatiemateriaal aangebracht, zodat er geen holle ruimte ontstaat. Want die kan een trommeleffect geven.

De tweezijdige afwerking bestaat uit plaat­materiaal als gipskarton, spaanplaat, multiplex of dergelijke. Deze vormt de ondergrond voor verf, tegels, behang, textiel, sierpleister enzovoorts.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text