Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Buitenschilderwerk | Verfsoorten

8 Views
Buitenschilderwerk
Buitenschilderwerk

Heeft schilderwerk binnenshuis op veel plaatsen vooral een esthetische functie, aan de buitenkant van het huis dient het in de eerste plaats ter bescherming. Binnenshuis, vooral in de eigen woning, mag u geheel zelf uitmaken wat u aanbrengt, maar aan de buitenkant stelt ook de overheid soms eisen, vooral aan de kleur.

Voor een duurzame bescherming dient u niet alleen te weten welke verf u kunt gebruiken, maar ook hoe u de ondergrond het beste voorbereidt en hoe u de verf aanbrengt en onderhoudt. In dit hoofdstuk vindt u informatie over al deze aspecten van het buitenschilderwerk. In de inhoudsopgave voorin dit boek kunt u zien hoe de informatie is gestructureerd.
Verf heeft buitenshuis heel wat te lijden. De levensduur van de beschermende verflaag is onder meer afhankelijk van de kwaliteit van de verf, dc soort ondergrond, de windrichting, weersinvloeden en de dakoverhang. Er is geen vuistregel te geven hoe vaak en welk onderhoud nodig is. In allerlei publicaties staan wel onderhoudsschema’s, maar dat zijn gemiddelden, met name voor grote projecten. Voor de bezitter van een eigen huis is het veel toepasselijker steeds te handelen naar bevind van zaken.

Verfsoorten

Verven en lakken (beide woorden kunnen door elkaar worden gebruikt) zijn op verschillende manieren in te delen. Belangrijke indelingen zijn de volgende:

• Glans. Bij verf kunnen we kiezen uit verschillende soorten glans. De benamingen zijn genormaliseerd. In de praktijk houden niet alle fabrikanten zich aan deze normalisatie. In volgorde van afnemende glans:

1. Sterk glanzend, hoogglans.

2. Glanzend.

3. Halfmat, halfglanzend (en de niet genormaliseerde term zijdemat).

4. Eiglans (en de niet genormaliseerde benamingen zijdeglans, satin en satijn).

5. Mat.

Hoe glanzender een verf, des te minder vuil eraan hecht en des te makkelijker hij is schoon te maken. Voor buitenwerk kunt u het beste voor sterk glanzend kiezen, tenzij het oppervlak erg onregelmatig is (zoals gemetselde muren), want dan valt dit extra op.

• Dekvermogen. Verf is ook in te delen naar dekvermogen:

– Bij een dekkende verf is alleen de kleur van de toplaag te zien.

– Bij een transparante verf is er nog zicht op de ondergrond. De mate van transparantie hangt af van de gebruikte hoeveelheid pigmenten. De glans en tint van transparante verf variëren per merk en type.

Als regel geldt dat pigmenten dekkracht geven en kleurstoffen niet.

• Verdunningsmiddel. Verf is ook in te delen aan de hand van het verdunningsmiddel; het gereedschap is dan met datzelfde verdunningsmiddel schoon te maken.

Water. Schilder niet met deze verf als het kouder is dan 8 °C of warmer dan 25 °C; let op het weerbericht voor regen, mist of nevel.

Terpentine. U kunt het gereedschap ook schoonmaken met kwastenreiniger. Schilder met deze verf niet beneden 0 °C en liever niet boven 25 °C. In plaats van terpentine (ook lakbenzine, peut en ’white spirit’ genoemd) is soms ook wasbenzine bruikbaar.

Terpentijn. U kunt de verf dan ook met terpentine verdunnen.

Alcohol. Bijvoorbeeld bij isolatie-grond.

– Tweecomponentenlak kan worden verdund met het door de fabrikant aanbevolen middel. Verwar echter ‘verdunner’ niet met ’verharder’.

Bij een lagere dan de door de fabrikant aanbevolen minimumtemperatuur kan de verf te langzaam drogen of te dik zijn, zodat u wellicht te veel gaat verdunnen om hem beter schilderbaar te maken. Bij een hogere temperatuur kan het drogen te snel gaan, zodat de vloeiing terugloopt en kwastaanzetten en streperigheid eerder zichtbaar worden. Verdun indien nodig de verf met het door de fabrikant aanbevolen verdunningsmiddel; dit staat bijna altijd op de verpakking vermeld.

• Muurverf. Voor muurverf is er een aparte indeling.

– Veegvast wil zeggen dat de verf bij zachtjes, droog wrijven (voorzichtig afstoffen) niet afgeeft, maar wel bij vochtig wrijven.

– Wasbaar wil zeggen dat u de verf voorzichtig kunt schoonmaken met water en eventueel een daarin opgelost mild schoonmaakmiddel.

– Schrobvast betekent dat de verf bestand is tegen schrobbend (met een borstel) schoonmaken met water en een allesreiniger. Gebruik geen bijtende of oplosmiddel bevattende schoonmaakmiddelen.
– Chemicaliënbestendig wil zeggen dat de verf bestand is tegen veel gebruikelijke chemische producten, zoals verdunningsmiddelen, zuren en logen. De fabrikant dient bij het claimen van deze eigenschap precies aan te geven waartegen zijn verf bestand is. Deze verven zijn doorgaans voor binnengebruik.

De twee eerstgenoemde verven zijn niet geschikt voor buitenwerk. Koop verder alleen verf die door de fabrikant is aanbevolen voor buitentoepassing, of kijk in de Consumentengids voor de laatste test van muurverven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *