Convectie- en stralingswarmte | Radiatoren

111 Views
De radiator
De radiator

Rond de oude kolenkachel werd je goed verwarmd, maar in de hoeken van de kamer kon het koud zijn. De convectorkachel loste dit probleem op; de sterk opstijgende warmte bracht de lucht in de kamer in beweging en zo verwarmde dit toestel tot in alle hoeken. Meestal is de kachel de kamer uit en hebben radiatoren de verwarming in huis overgenomen. Deze leveren zowel stralingswarmte als convectiewarmte. De goed weg te werken convectoren doen wat hun naam al zegt.

Stralingswarmte zou men directe verwarming kunnen noemen, waarvan je van dichtbij de straling letterlijk voelt. Een goed voorbeeld is de verwarming door zonnestralen; de warmte van het kampvuur kan ons aan de voorkant lekker warm houden maar we blijven met een koude rug zitten.

Convectiewarmte zorgt beter voor de rug. Deze soort verwarming kan indirect worden genoemd. Door de luchtstroom wordt van onderop de koude (zwaardere) lucht aangevoerd en aan de bovenkant wordt de (lichtere) verwarmde lucht afgegeven. Wie bij een convectorkachel zit, zal minder directe stralingswarmte voelen dan bij het kampvuur, maar door de luchtcirculatie blijft het hele lichaam warm. Moderne radiatoren kunnen, afhankelijk van het type, beide leveren: stralingswarmte en convectiewarmte.

Soorten radiatoren

Radiatoren
Radiatoren

De radiator met ??n plaat levert ongeveer 50% stralingswarmte en 50% convectiewarmte. Bij een tweeplaatsradiator ligt de verhouding op 20% straling en 80% convectie. De bredere maar doorzichtige ledenradiator (in antiek design terug van weggeweest!) kent een verhouding van 3 : 7. De afgelopen jaren zijn echter tal van nieuwe gevormde radiatoren op de markt gekomen. Wat begon met de ‘design’-radiator in de badkamer, waarop handdoeken te drogen kunnen worden gehangen, is nu van toepassing in het hele huis. In elke maat en in elke kleur zijn vele vormen beschikbaar, in het bijzonder met horizontale en verticale ronde en platte buizen. De verhouding tussen de afgifte van stralings-en convectiewarmte zal per type verschillen en wordt door de fabrikant aangegeven.

Onzichtbare convectoren

Naast de radiator die voor convectiewarmte zorgt, is er ook de convector. De bekendste vorm is de buis met een reeks van dunne ribben, die de koude lucht op de vloer verwarmen en zo de luchtstroom op gang brengen. Smaller van vorm zijn de zgn. plintconvectors. Een convector kan goed worden weggewerkt en levert veelal onzichtbaar zijn bijdrage aan de verwarming van het huis. Voor openslaande tuindeuren en serredeuren is een convectorput d? oplossing. De goed ge?soleerde put (een bak van metaal of kunststof) wordt afgedekt met een rooster dat aan de stijl van de vloerbedekking kan zijn aangepast. De toch al onopvallende plintconvector kan ook worden weggewerkt: achter een hoge plint, onder de keukenkastjes of zelfs in de muur. Om de luchtstroom te bevorderen (het principe van convectie) kan soms de plaatsing van een geruisloze ventilator nodig zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text