De bedbodem draagt uw matras

9 Views
bedbodem
De bedbodem

De bedbodemvormt samen met de matras het slaapsysteem. De ideale bedbodem ofwel matrasdrager is afhankelijk van de soort matras die erop komt te liggen. Het is een kwestie van de juiste combinatie matras plus bodem. Deze twee-eenheid is de essenti?le basis voor een gezonde nachtrust en is persoonsgebonden.

Op het vlak van matrasdragers kan men een onderscheid maken tussen verschillende soorten, zoals de lattenbodem, de box-spring en de spiraalbodem. De harde plank hoort in dit rijtje niet thuis! Daarnaast zijn er diverse uitvoeringen, van eenvoudig vlak tot verstelbaar in meerdere standen, mechanisch of elektrisch. Er zijn zelfs in de hoogte verstelbare bodems.

 

Anatomische vormgeving

De voorwaarde voor een gezonde nachtrust is dat het lichaam perfect ondersteund wordt door de matras en matrasdrager. Dat wil zeggen, gelijkmatig over de volledige lengte van het lichaam. De vormgeving van de matras en bedbodem is integraal afgestemd op de anatomie van de (slapende) mens en onderwerp van ergonomisch onderzoek. De ruggengraat en halswervels moeten op een lijn liggen. Hoe zwaarder een lichaamsdeel weegt (druk), des te meer tegendruk nodig is door de matras en matrasdrager. Een goede matras en bedbodem zijn bijgevolg onderverdeeld in verschillende lichaamszones zoals een soepele schouderzone, een stevige heupzone. De juiste ondersteuning is afhankelijk van de lichaamsbouw, het gewicht en de lengte en is daarom persoonsgebonden. Vandaar dat de ideale matrasdrager een individuele keuze is, ook al heeft men een partner. In een tweepersoonsbed kunt u twee verschillende slaapsystemen toepassen, zelfs een waterbed naast een spiraal is mogelijk bij tweepersoons opstelling. Bij de betere vakspecialisten kunt u slaapsystemen testen die onderbouwd worden door een computeranalyse.

 

Soorten bedbodems

Naast dc traditionele matrasdragers zoals de boxspring-, latten- en spiraalbodem verschijnen er nieuwe (tussen)vormen.

1. Spiraalbodem

Een mat van gevlochten staaldraad in een metalen frame. De betere spiraalbodems zijn zowel in de lengte- als breedterichting opgespannen. Door de staaldraden meer of minder dicht te weven ontstaan de verschillende lichaamszones in de spiraalmat. Hoe dichter, hoe steviger de ondersteuning.

2. Boxspring-bodem

Metalen springveren in een gestoffeerde box. De veerkracht van de boxbodem wordt gekarakteriseerd door dc dikte van de staaldraad, de diameter en het aantal slagen (wentelingen) van de afzonderlijke veren plus door de gebruikte veerconstructie (enkelvoudig, dubbel, LFK, pocketveren). Het traditionele boxspring-systeem bestaat uit een boxspring-bodem plus binnenveringsmatras. Het Scandinavische systeem bestaat uit een box-bodem met een dunne topmatras (2,5 a 4 cm dik) van polyether of latex. De nieuwste trend is de boxspring te minimaliseren tot een afgeslankte, organische vormgeving (slechts 11 cm hoog) met facetrand wat optisch nog ranker oogt.

3. Laten-boxspringbodem

Een nieuwe box-variant van circa 10 cm dik, waarbij interieurveren op een houten ‘lattenbodem’ geplaatst zijn. In het ene geval ingepakte springveren op houten latten; in een ander geval een eindeloos vereninterieur op beuken latten met instelbare middenzone.

4. Spiraal-Cocolok boxbodem

Deze boxbodem met afneembare hoes is opgebouwd uit een metalen spiraalbodem, een kern van 10 cm dikke Cocolok (gerubberiseerde kokos) en een afdeklaag van Hairlok (een combinatie van gerubberiseerd paarden- en geitenhaar).

5. Lattenbodem

Verende latten, tegenwoordig van verschillende materialen, met uiteenlopende constructies en bewegingsmechanismen. Oorspronkelijk zaten de houten latten vast in een houten frame en konden hoogstens op en neer veren. Dit principe is ondertussen geperfectioneerd. Door latten van verschillende veerkracht te gebruiken ontstaan comfortzones. De middenzone kan traploos harder of zachter gesteld worden dankzij schuifelementen. Er zijn latten van beukenhout, glasvezel of kunststof – al dan niet voorzien van ventilatieopeningen. Naast de klassieke lat-vorm zijn er staven. Het frame kan van hout of metaal zijn. De latten of staven zitten aan flexibele (rubberen) gewrichten, die op hun beurt op het frame rusten. Deze gewrichten beslaan in uiteenlopende vormen en worden bij de luxere versies ook gebruikt om de hoogte van de latten in de stellen. Bij de nieuwste bodems veren de latten over de volledige breedte. Een tegengestelde noviteit is echter een lattenbodem waarbij de vering verzorgd wordt door soepele, stalen veerelementen, niet door de latten.

6. Schotelbodem

Een nieuwe generatie lattenbodem, volgens het principe van verende latten met torsievering. De latten zijn vervangen door ‘schotels’ die per twee of vier gekoppeld, op een glasvezelstaaf ‘zweven’. Deze schotels kunnen in alle richtingen bewegen. Zowel het aantal als de plaats van de glasvezelstaven en van de schotel-constructies zijn vrij te bepalen en in te delen.

 

Comfort van vlak tot draadloos verstelbaar

Bedbodems bestaan in verschillende comfortgradaties – ongeacht welk systeem (dus ook de boxsprings). De basisversie is de vlakke bodem. De verstelbare bodems kennen een scala van mogelijkheden van slaap- tot relax- en zitstand (met ondersteuning voor knieholte). De nieuwste optie is het telescopisch uitschuifbare hoofdeinde. De bodems zijn handverstelbaar of elektrisch met (draadloze) afstandsbediening (infrarood). Het neusje van de zalm is de op afstand bestuurbare wandcontactdoos waarmee u meerdere elektrische apparaten kunt aan-/uitschakelen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text