De installatie van de keuken

25 Views
installatie van de keuken
installatie van de keuken

Het keukeriproject loopt ten einde met de installatie van de keuken – hetzij door een vakman, hetzij door u zelf. De plannen op papier worden in de praktijk gebracht. Nu komt het erop aan dat alles naar wens verloopt. Uw keukendroom mag geen nachtmerrie worden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dus waar moet u zoal op letten.

 

Zekerheid voor alles

Laat u niet verleiden door Beun de Haas. De verbouwing van uw keuken is een belangrijke investering en u verdient goede waar voor uw geld. Het is absoluut aanbevelenswaardig om u tot erkende deskundigen te wenden die aangesloten zijn bij brancheorganisaties. Zo kunt er zich van verzekeren dat u kwaliteit geleverd krijgt plus dat u uw aanbetaling niet kwijt raakt mocht de leverancier/aannemer failliet gaan. In dat geval worden de goederen toch geleverd en de installatie en verbouwing toch correct afgewerkt (zonder extra kosten!). Richt u daarom tot leden van de volgende organisaties:

* ANVK: de Algemene Nederlandse Vereniging van Keukenspecialisten. (Automatisch bovenstaande garantie).

* CBW: de Centrale Branchevereniging Wonen (idem).

* NVOB: Nederlandse Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid. Bij de NVOB-aannemer kunt u een garantiecertificaat kopen voor een paar tientjes. U sluit als het ware een verzekering af voor een correcte uitvoering van de verbouwing, ook in geval van een faillissement.

 

Geschillencommissie Keukens

Heeft u klachten over het afgeleverde werk, de apparatuur of meubels dan kunt u terecht bij de Geschillencommissie Keukens, op voorwaarde dat uw leverancier aangesloten is bij de Stichting Garantieregelingen Centrale Branchevereniging Wonen. Deze werkt samen met de brancheorganisaties CBW, ANVK en SG.

 

keukenspecialist/installateur
keukenspecialist/installateur

De vakman

U kunt de verbouwing door een architect, een aannemer of een keukenspecialist/installateur laten verrichten. In alle gevallen moet u de hele verbouwing schriftelijk vastleggen in een contract. Met het contract heeft u een bewijs in handen van de afspraken die gemaakt zijn. Het contract wordt opgesteld op basis van de eerder gemaakte offerte, inclusief de eventuele wijzigingen. Waar moet u zoal op letten?

De werkzaamheden: wie, wat en wanneer. De aannemer, architect of installateur stelt een nauwkeurige planning op van wat wanneer gebeurt en door wie – dus inclusief de timing voor de elektricien, de stukadoor, de loodgieter. U kunt ook bepalen sommige werkzaamheden zelf te doen, zoals het slopen van de oude keuken. Dat betekent echter dat ook u gehouden bent aan de afgesproken planning en verantwoordelijk bent als u deze niet respecteert.

De materialen: welke, hoeveel, wanneer. Specificeer exact welke materialen (soorten, kwaliteit, kleur), in welke hoeveelheden en op welke datum ze bezorgd moeten zijn.

De garantievoorwaarden: eenduidig. Wie is verantwoordelijk voor wat. Dit moet ondubbelzinnig gestipuleerd zijn, dat wil zeggen voor ??n uitleg vatbaar, zonder ruimte voor interpretatie.

De opleveringsdatum met sanctie: wanneer moet het verbouwingsproject klaar zijn. En ook: wat gebeurt er ais die datum niet gehaald wordt. De sanctie die hierop staat wordt vastgelegd in een zogenaamde boeteclausule. Een gangbare praktijk is om een bepaald bedrag per overschreden dag te bedingen.

De opleveringscontrole: wanneer en door wie. Is het project klaar, laat alles dan nauwkeurig checken – bij voorkeur door een expert, een derde partij zoals een andere aannemer, architect of bouwkundige – en uiteraard binnen een vastgestelde termijn (want een jaar later is natuurlijk geen eindcontrole meer). En wat gebeurt er als er tekortkomingen zijn?

De betalingstermijnen: vanaf de eerste aanbetaling tot en met de laatste termijn. Voldoen deze pas nadat er bij de eindcontrole geen fouten te voorschijn gekomen zijn.

 

Doe het zelf

Heeft u twee linker handen, dan moet u er niet eens aan d?nken om de keuken zelf aan te pakken. Enkel een ervaren doe-het-zelver kan zo’n klus klaren, mits hij het hele project schematisch op papier uitgetekend heeft. E?n ding over het hoofd zien, betekent vaak (alles) afbreken en opnieuw beginnen. Dus hoe kunt u het beste te werk gaan?

 

Bouwtekening

Met leidingenplan van uw woning. Dit is de basis voor iedere verbouwing in uw huis! Hierop kunt u zien welke muren dragend zijn en waar de leidingen voor elektriciteit, water, gas (en telefoon) lopen.

 

Werktekening

Tekening van de nieuwe keukensituatie. Teken op millimeterpapier exact de nieuwe keuken op schaal na. Dit is geen nattevingerwerk, maar precisiewerk. Meet de (nieuwe) afmetingen van de keuken op en deel deze vervolgens in met de keukenapparaten en meubels (m.b.v. uw checklist). En vergis u niet: ??n millimeter verschil op papier kan in de praktijk 10 cm betekenen waardoor dat ene kastje er net niet in past. De werktekening bestaat uit de tekening van de vloer ?n liefst ook de muren, zodat de plaatsing van de boven- en onderkasten, van staande en hangende apparatuur op elkaar afgestemd is. Geef ook aan waar stopcontacten en kranen moeten komen (i.v.m. de leidingen).

 

Werkschema van de verbouwing.

Maak een gedetailleerde planning van de achtereenvolgende werkzaamheden en houd deze steeds bij de hand. Begin niet aan een volgende klus voor de vorige geklaard is.

Slopen en breken van de keukenonderdelen en eventueel muren (en vergeet niet om zogenaamde stempels te plaatsen!).

Metselen van de nieuwe muren met gasbeton-blokken of baksteen.

Leidingen: gleuven frezen voor de nieuwe leidingen en de elektriciteits-, water- en gasleidingen aanleggen, aansluiten en testen (op stroom, op lekkage). Belangrijk: goedkeuring door een elektricien en loodgieter.

Vloer afwerken: met cement, hout, tegels, etc.

Muren afwerken: pleisteren of stukadoren.

Installatie van de apparatuur, meubilair en het werkblad. Vergeet niet om alles aan te sluiten (kranen, stopcontacten, apparaten) en te testen.

Betegelen: de open ruimte in kasten en tussen aanrecht en bovenkasten, tussen kooktoestel en afzuigsysteem.

Verlichting ophangen (lichtlijst) en aansluiten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text