De kurkvloer – praktisch en aangenaam in uw droomhuis

7 Views

De kurkvloer
De kurkvloer

De schors van de eik wordt gemalen en vervolgens met harssoorten samengeperst. De minimale persing (densiteit genoemd) moet meer dan 500 kilo per kubieke meter bedragen. De dikte kan vari?ren van 3,5 tot 6 millimeter.

Met nieuwe laklaag maakt je de kurkvloer weer als nieuw

Het dagelijks onderhoud van een kurkvloer bestaat uit stofzuigen, en af en toe een vochtige doek. Er zijn speciale schoonmaakmiddelen te koop, want er mag beslist niet met scherp bijten – de middelen te werk gegaan worden. Een kurkvloer moet voorzien zijn van een laklaag, die al is aangebracht bij aankoop of die later aangebracht kan worden. Naar gelang de intensiteit van het gebruik van de vloer gaat de laklaag langer of korter mee. Na verloop van tijd zal deze laag dus vernieuwd moeten worden. Er zijn nu lakken met wel vijf jaar doorslijt-garantie. In geval van ernstige beschadiging kan de plek bijgelakt worden; is het niet meer te verhelpen, dan kan desnoods (een deel van) de tegel vervangen worden door een nieuwe.

Prettige temperatuur en geluidwerend van de kurkvloer

Een kurkvloer voelt aangenaam aan, omdat hij de temperatuur van de omgeving aanneemt. Om deze reden kan hij in iedere ruimte in het huis aangewend worden: in de woonkamer, slaapkamer, hal, maar zelfs ook in de keuken of badkamer. In vochtige ruimten zal vooral aandacht gegeven moeten worden aan de laklaag. Een kurkvloer is geluidwerend, niet hard, maar enigszins verend. De veerkracht is afhankelijk van de hardheid van de persing. Een zware last kan de vloer ook hebben. Als een kast of bank lange tijd op dezelfde plaats heeft gestaan, kan deze gerust verschoven worden. De afdrukken in de vloer herstellen zich snel, vanwege de veerkracht.

De kurkvloer – zelf doen of laten leggen?

De kurkvloeren zelf leggen
De kurkvloeren zelf leggen

Al is het een uiterst precies werk, het is te doen om kurk zelf te leggen. De ondergrond moet zeer strak en vlak zijn, want een oneffenheid vertoont zich door de kurk heen, zeker in de loop der tijd. Houten vloeren vereisen eerst een laag spaanplaat, betonvloeren kunnen ge?galiseerd worden. De kurk is te koop in vierkante tegels en langwerpige, ook zijn ze er zeshoekig en achthoekig. Er zijn tegels die (soms reeds voor-gelijmd) gelijmd moeten worden. Kurk bat ook in delen die zwevend te installeren zijn, met messing en groef, die verlijmd worden. Voor de afwerking zijn er net als bij parket houten of kunststoffen hoeklijsten en afdeklatten.

De kurkvloer kan je in iedere kleur bestellen

Kleuren van de kurkvloer
Kleuren van de kurkvloer

Het meest bekend zijn de natuurlijke kleuren van kurk, naturel, van licht tot donker bruin. De verschillende nuances ontstaan door de verschillende soorten kurk, maar ook door de temperatuur van persing. Naast de naturelkleu-ren, is het te verkrijgen in alle denkbare kleuren. De meeste leveranciers bieden standaardkleuren, van wit, pastel- tot felle kleuren. Het is ook mogelijk om zelf met een tint uit eigen interieur naar de leverancier te gaan en het kurk in die tint te laten verven.

Door de aanschaf van verschillende kleuren kan in patronen gewerkt worden, van zwart-wit blokken tot het gebruik van meerdere kleuren of nuances in dezelfde kleur. Er zijn tegels verkrijgbaar met ‘marmerlook’, eveneens met decoraties, zoals schelpenmotief. Met creativiteit is alles mogelijk!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text