De wand bewerken en decoreren

15 Views
wand bewerken en decoreren
wand bewerken en decoreren
behangcollecties
behangcollecties

 

Metamorfose met behang

De nieuwste behangcollecties bewijzen het keer op keer: met behang is alles mogelijk. Van klassiek tot futuristisch, van pastels uit de fifties tot jaren zeventig knalkleuren. Het kleurenpalet en de keuze in dessins en structuren is uitgebreider dan ooit. Behangen is de makkelijkste manier om een ruimte een complete metamorfose te laten ondergaan. Een woonkamer in Art Nouveau stijl, een slaapkamer met een Aziatische ton-sur-ton print en een kinderkamer met Teletubbiesbehang? Het kan allemaal – snel en gemakkelijk – met behang. Voor degene die zich wil onderscheiden is behang de ideale wanddecoratie. Met behang zijn bovendien optische effecten te realiseren. Met verticale banen lijkt een lage kamer hoger, dessins met stippen verkleinen een ruimte, door horizontale randen hoog op de muur lijkt een kamer lager en ruimer. Een behangrand halverwege geeft de indruk van een lambrisering; die indruk wordt verstrekt als boven en onder die rand verschillend behang wordt geplakt. Hiervoor is zogenaamd duo-behang in de handel. Ook het plafond kunt u meenemen, denk maar aan de Franse hotelkamers. In materialen is de keus grofweg: papier (van eenvoudig tot kleurecht en voorzien van een reinigbare coating), wandtextiel (katoen, wol, linnen, viscose, zijde) en vinyl (kras- en stootvast, afwasbaar, toepasbaar in een natte ruimte). Behalve de klassieke manier van behangen met behangtafel en lijm die op het behang wordt aangebracht (bij de behangspecialist zijn instructieve video’s beschikbaar) is er ook een nieuw behangproc?d? ontwikkeld: het vlies-behangen. Bij deze methode wordt de lijm rechtstreeks op de muur aangebracht, waarop het behang (zonder inweek- en wachttijd) geplakt kan worden. Van scheuren, krimpen en uitzetten zult u geen last hebben. Ten slotte zijn er ook nog zelfklevende behangranden. Het wordt u zo makkelijk mogelijk gemaakt, maar u kunt natuurlijk ook de professionele behanger inschakelen.

 

wanden verven
wanden verven

 

Verf in ontelbare kleuren

Met verf heeft u de keus uit ontelbare kleuren. De moderne mengmachines kunnen de muurverf eigenlijk in elke gewenste kleur mengen. Voor de muur zal de voorkeur meestal uitgaan naar matte verfsoorten, die oneffenheden beter verbergen dan glansverf. Door toevoeging van fijn zand of andere fijne materialen (structuurverf, rauhfaserverf) is een subtiele decoratie op te muur te cre?ren. De verfis aan te brengen met een roller, kwast of spons. Nieuwe verftechnieken worden in een apart hoofdstuk behandeld. U moet bij verf zeker ook letten op het oplosmiddel dat is gebruikt. Bij muurverf zal het veelal gaan om milieuvriendelijke acrylaatverf op waterbasis. Deze verf heeft de voorkeur boven traditionele verf op basis van terpentine en alkydhars, waarbij tijdens het schilderen en drogen voor mens en milieu schadelijke oplosmiddelen verdampen (de kamer moet gelucht worden!). De nieuwe verfsoorten met een plantenolie als oplosmiddel zijn bijzonder milieuvriendelijk maar drogen traag en zijn gevoelig voor de invloed van UV-licht.

Lambrisering
Lambrisering

 

Lambrisering met prefab en/of behang en verf

Het woord is al gevallen bij het onderdeel behang; de lambrisering beleeft een revival. Aanvankelijk werd lambrisering toegepast om het onderste deel van een muur te beschermen, van later datum zijn schitterende, luxe betimmeringen met mooie houtsoorten. Tegenwoordig telt het decoratieve effect het zwaarst. Natuurlijk kunt u nog steeds kiezen voor een echte houten lambrisering van eiken of mahonie, maar daar hangt wel een heel fors prijskaartje aan. Er zijn echter ook kant en klare geprefabriceerde MDF- of kunststof panelen, platen en profielen op de markt die u in uw eigen stijl kunt afwerken. Als het vooral gaat om het effect, dat bijvoorbeeld een hoge, smalle gang door een lambrisering lager en breder lijkt, kunt u ook behangranden op i a 1,5 m van de vloer plakken. De vlakken daarboven en daaronder kunt u met behang of muurverf verschillend afwerken. Het onderste vlak krijgt meestal de donkerste kleur. Een alternatief is een rand met geschilderde sjablonen; die zijn in allerlei dessins te koop, maar ook zelf (uniek!) te maken.

Versierend pleisterwerk
Versierend pleisterwerk

 

Versierend pleisterwerk

Onder pleisterwerk valt een aantal versieringen op de muur en het plafond die op verschillende manieren worden aangebracht. Gaat het om een rozet aan het plafond, een sierlijke kooflijst, een reeks Franse lelies op de muur of een deuromlijsting, dan gebruikt men tegenwoordig kant en klare profielen. Het dure stucwerk waarmee deze versierselen vroeger werden aangebracht, is niet meer betaalbaar. De profielen van gips, gipskarton en een reeks van kunststoffen zijn geschikt voor zowel een klassiek als een modern interieur. Ze worden vastgelijmd of vastgeschroefd en daarna naar wens geschilderd of op een andere wijze aan de kleur en stijl van het interieur aangepast. Wilt u een hele wand met sierpleister afwerken, dan is de keuze in structuren groot, al naar gelang het effect (bijv. schors, spachtel, marmer of graniet) dat u nastreeft. Deze versierende structuurpleisters kunt u vooraf op kleur brengen en aanbrengen met de vachtroller. Ook achteraf kunnen ze in de gewenste kleur worden geschilderd of gespoten. Tot slot kan nog worden opgemerkt dat het bij wanden altijd om grote vlakken gaat, waardoor een decoratieve behandeling ingrijpend kan zijn maar daardoor ook een heel dankbaar werk is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text