Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

De werking van isolatiematerialen

8 Views
isolatiematerialen
isolatiematerialen

Lucht is op zichzelf een uitstekende warmte-isolator. Zo zou lucht binnen in de spouwruimte van een spouwmuur een prima, gratis isolatie vormen, ware het niet dat er voor goede warmte-isolatie nog een voorwaarde bijkomt, namelijk dat die lucht ook stil moet staan. Want als lucht wordt verwarmd, wordt hij lichter, gaat omhoog stijgen, voert daarbij de opgenomen warmte mee, en wordt tenslotte door verse (koude) lucht vervangen. Er is dus steeds een luchtcirculatie aan de gang, waardoor de warmte van de binnenmuur via de circulerende lucht wordt afgevoerd. Het is dus zaak om de luchtcirculatie te verhinderen, willen we tenminste de hoge warmteweerstand van lucht benutten.

Moderne isolatiematerialen bootsen in feite de oplossingen na die de natuur heeft gevonden: bij vogels en zoogdieren wordt de lucht tussen resp. de veren of de haren vastgehouden. Die lucht staat dus stil. Glas- en steenwol zijn nagebootste vachten, waarbij de haren zijn vervangen door vezels. En kunststofschuim bevat grote aantallen kleine, open of gesloten luchtcellen, waardoor wordt voorkomen dat de daarin aanwezige lucht kan gaan circuleren.

Al eerder hebben we vastgesteld, dat de isolatiewaarde van een materiaal sterk zal afnemen wanneer dat materiaal vochtig of nat wordt. Belangrijk is dus dat het materiaal droog blijft. En weer vinden we bij de vogels en zoogdieren een oplossing: door vetafscheiding van de huidklieren heeft de natuur de veren en haren waterafstotend gemaakt. Bij steenwol heeft men dit geïmiteerd door sommige producten met minerale olie wat vettig, en dus waterafstotend te maken.

Het is hiermee duidelijk dat een isolatiemateriaal de beste resultaten geeft wanneer:
– de structuur ervan zó is dat de luchtstroming erin wordt tegengegaan (gesloten cellen bij kunststof, vezels bij glas- en steenwol);
– de warmteweerstand van de grondstof (kunststof, glaswol, steenwol) het hoogst is;
– het materiaal goed droog is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *