Dicht of (half)open keuken

6 Views
open keuken
open keuken

Opgeruimd staat netjes. Maar hoe dat opgeruimd eruit moet zien, is een puur persoonlijke kwestie. Dit heeft alles te maken met levensstijl en interieursmaak. Als u van puur minimalistisch design houdt, kunt u alles ‘clean’ achter gesloten deuren wegstoppen. Iets praktischer is wellicht dat dagelijkse kookattributen direct voor het grijpen liggen. Bent u meer bourgondisch ingesteld, dan mag het best een gezellig rommeltje zijn. Men mag immers openlijk zien hoe er bij u gekookt en geleefd wordt. Kortom: u kunt kiezen voor een keuken met gesloten en/of (half)open vlakken.

 

Gesloten kasten in de keuken

De laatste jaren is er naarstig aan het keukenkastje gesleuteld. Er zijn nieuwe oplossingen bedacht die meer bergruimte bieden, die bovendien gemakkelijker bereikbaar zijn. Dit geldt zowel voor de boven- als onderkasten, voor de deuren als de laden. De bovenkasten zijn verruimd met extra breedtematen tot meer dan 120 centimeter (zonder hinderlijke zijwanden, dus meer effectieve bergruimte). Tegelijkertijd is de draaideur aangevuld met alternatieven zoals de vouwschuifdeur (harmonica), de horizontale schuifdeur en de verticale klepdeur (op gasveer). De meeste kasten zijn afgewerkt met een antistoflijst en een fluisterprofiel (voor muisstil sluiten van de deuren).

De onderkasten zijn traditioneel ingevuld met kastdeurtjes en een besteklade. Een beter alternatiefis de indeling met laden van verschillende hoogtes, al naar gelang de inhoud. Diepe laden voor grote pannen. Een lade voor kruidenpotten met het keukengerei. Laden voor schalen, borden, kopjes – met antislipmatten en pinnen die de inhoud netjes op zijn plaats houden. Sommige van deze laden hebben zelfs een extra verdieping in de vorm van plateaus die heen en weer geschoven kunnen worden. Ook de bekende loze ruimtes worden benut: een platte lade in het werkbladprofiel voor de koksmessen en een plintlade in de sokkel. Deze nieuwe kastladen kunnen in breedte oplopen tot 120 centimeter. Dankzij telescopische geleiders kunnen ze volledig uitgetrokken worden. Zo is bij een lade de hele inhoud in ??n oogopslag te overzien en alles perfect bereikbaar – dit in tegenstelling tot een kast. De kasten en laden kunnen afgesloten worden met authentiek dichte fronten, met semi-transparante fronten van gesatineerd glas en gekleurde kunststof of met transparante fronten zoals helder glas. Deze (semi)transparante fronten maken de inhoud min of meer zichtbaar waardoor de gesloten kast/lade een pseudo-open karakter krijgt.

 

Open elementen in de keuken

Openheid kan de noodzakelijke kasten wand in de keuken verlevendigen. De (half)open elementen worden gebruikt als volwaardig alternatief voor de gesloten kasten of als opvulling van vrije ruimtes tussen kasten, tegen muren. Ze bestaan in de vorm van open vakkenkasten, rekken, planken en accessoires. Evenals bij de gesloten kasten, zijn er authentiek open elementen of halfopen varianten. Een open vakkenkast of rek kan ingeruimd worden met serviesgoed en voorraadbussen. of opgevuld met manden in riet of semi-transparante kunststof of ingedeeld als wijnrek. Bovenkasten kunnen vervangen worden door planken – zeker indien met extra hoge onderkasten met laden gebruikt. Als bijkomstigheid telt, hoe doorzichtiger het materiaal van de planken, des te ruimtelijker het effect. ‘Onbezette’ muren zoals de ruimte tussen werkblad en bovenkastjes, kunnen bekleed worden met achterwandpanelen waaraan plankendragers gemonteerd worden. De ruimte rondom de schouwkap kan ingeruimd worden met draadrekken en planken.

 

 

(Half)open versus dicht

De keuze voor een gesloten of (half)open interieur heeft een weerslag op het ruimtelijk gevoel in de keuken. Gesloten vlakken scheppen monotonie en rust. Kasten tot het plafond werken echter verkleinend; daarentegen maken ellenlange, lage hangkasten de keuken optisch breder en langer (horizontale belijning). Transparante vlakken breken de keuken ‘open’ dus werken verruimend. Een glazen deur maakt een gesloten kast minder massaal. Open vakken maken de keuken meteen gezelliger, maar soms ook veel rommeliger dus onrustiger. Ook het gebruik van kleuren en afmetingen kunnen een vergrotend of verkleinend effect geven. De meeste ruimte wordt echter gecre?erd door gewoon een stukje muur vrij te laten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text