Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Functionele keuken: praktische tips

13 Views

keuken
keuken

Een functionele keuken is gemaakt om in te koken, koelen en spoelen – idealiter met alles binnen handbereik. De inrichting van zo’n functionele keuken is vooral een kwestie van logica en ergonomie. Alle handelingen rondom het koken moeten als het ware in dezelfde mate terugkomen in de inrichting. Het spreekt vanzelf dat een pan die maar een maal per jaar gebruikt wordt rustig ergens hoog en achter in een kast weggestopt mag worden. Zo heeft alles een logische en praktische plaats in de keuken.

Ergonomische hoogte

De keuken moet aangepast zijn aan degene die hem gebruikt. Een eerste vereiste daarvoor is een ergonomische werkhoogte, die in eerste instantie afhankelijk is van de lichaamslengte ?n van de aard van de verrichtingen. Lange mensen hoeven ?cht niet meer voorovergebogen te staan. Praktisch alle keukenfabrikanten bieden variabele hoogtes aan tot XL-formaat. Onderkasten kennen naast de standaardmaat een XL-hoogte van 83 a 87 cm; de plinten lopen uiteen van 7 tot 20 cm en de werkbladen worden opgedikt. Dit alles samen resulteert in een variabele werkhoogte van 79 cm tot zelfs 111 cm.

Deze ergonomische werkhoogte kan verder verfijnd worden door deze af te stemmen op de diverse werkzaamheden in de keuken. Bijvoorbeeld koken op 86 cm, spoelen op 91 cm en groenten snijden op 96 cm. De vaatwasser kan op reikhoogte en de oven op ooghoogte ingebouwd worden.

Opbergen

Koken begint en eindigt met opbergen – van het kookgerei tot en met het eten. En er is altijd te weinig plaats. De kocl-/vrieskast kan in een aangrenzend vertrek staan, bijvoorbeeld een bijkeuken. De XL-keukens bieden gemiddeld 20% meer bergruimte dankzij een extra plank of diepe lade. Een sokkel vanaf 12 cm kan ingevuld worden met plintlades. Onderkasten met laden zijn in ieder geval effici?nter omdat deze volledig uittrekbaar zijn en dus voor 100% toegankelijk -ook achter de eerste rij. De bovenkasten kunnen tot tegen het plafond reiken, waarbij de bovenste planken ingeruimd worden met zaken die amper gebruikt worden. (Maar zo lijkt de keuken wel kleiner.) De ruimte in de hoek van de aanrecht en onder de spoelbak kan optimaal benut worden dankzij een cilindrische deur die als een carrousel volledig in de kast rondgedraaid kan worden.

Spoelen

Meer dan de helft van de kcukenactiviteiten concentreren zich rond het spoelen, van de groente en de vaat. Dit laatste is meestal beperkt tot grote stukken die niet in de vaatwasser kunnen zoals bakplaten en grote pannen. De conventionele dubbele spoelbak met afdruip-zone is dus eigenlijk overbodig geworden. Het tweede bekken kan vervangen worden door een kleiner formaat voor het wassen van de groente. De moderne spoelunits hebben organische vormen, zonder hoeken, die door allerlei accessoires multifunctioneel worden (bijvoorbeeld als snijplank). Een ruimtebesparend idee is de spoelunit in de hoek van het aanrecht. Het verdient aanbeveling om de vaatwasser in de onmiddellijke nabijheid van de spoelbak te plaatsen.

Koken

Eerst moet duidelijk de afweging gemaakt worden of men kan volstaan met een kookplaat of een fornuis, al dan niet met extra branders. Een inbouwkookplaat met de bedieningsknoppen op het werkblad maakt mimte vrij voor een complete onderkast, bij voorkeur met laden. Dit is effici?nter dan een bovenkast. De oven kan dan op ooghoogte geplaatst worden, in iedere willekeurige kast. Een uitspringende kookunit cre?ert extra ruimte achter de kookplaat die ingevuld kan worden met inzetbakjes voor kruiden, houten lepels, e.d.

Etenswaren versus serviesgoed Een vrij logische indeling is de koel-unit, een aanpalend werkblad met de spoel-unit en ruimte voor de voorbereiding van het eten, en die uitloopt in de kook-unit. Eten wordt bij voorkeur opgeborgen in de buurt van de koelkast zodat er een gedeelte van de keuken vooral voor voorraad is. Potten en pannen horen thuis in de afdeling ‘spoelen en voorbereiding’. Het serviesgoed kan bij, of zelfs los van de kookunit staan. Maar ook dicht bij de spoelunit, om het opruimen van de vaat te vergemakkelijken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *