Geluidsisolatie

14 Views
geluidsisolatie
geluidsisolatie

Harde vloerbedekkingen kunnen (contact)geluidsoverlast geven: niet alleen naar de onderburen, maar ook naar opzij en zelfs naar de bovenburen. Als de vloer niet van zichzelf een uitstekende geluidswering heeft, wat in Nederland zeldzaam is, worden onder meer loop-geluiden doorgegeven naar de ondervloer en de wanden, die dit geluid verder transporteren. Daarom is bijvoorbeeld in veel appartementen het leggen van harde vloerbedekkingen verboden. Door sommige vloerbedekkingleveranciers worden schuimen en vilten van enkele millimeters dik verkocht om de vloerbedekking ’ zwevend’ te leggen. Deze legmethode vermindert enigszins het holle loopgeluid (als van een holle toneelvloer) in de ruimte waarin de vloerbedekking ligt. Als remedie tegen contactgeluidsoverlast naar buren toe zijn deze onderlagen echter nauwelijks effectief.

De enige goede remedie tegen contactgeluid is het leggen van de harde vloerbedekking op een ’zwevende dekvloer’. Dit is in feite een nieuwe vloer, die bovenop de oude wordt gelegd, maar daarvan vrijgehouden met een voldoende indrukbare laag. Het principe daarachter is dat de nieuwe vloer geen ’star’ contact kan maken met de ondervloer en andere harde bouwdelen, zoals de wanden, plinten, dorpels, deurposten en CV-pijpen.

Die dekvloer komt te liggen op speciaal hiervoor vervaardigd vilt van 2 cm dik of een gelijk waardige kunststofschuim. Hij wordt van de wanden, deurposten, CV-pijpen en andere horizontale harde bouwdelen vrijgehouden met een vilt van 1 cm dik of een gelijkwaardig kunststofschuim.

Als langs de randen plinten of afdeklatten komen, moeten ze met een laagje kit van de vloerbedekking worden vrijgehouden en ook bijvoorbeeld een drempel op de vloerbedekking moet worden vrijgehouden.

Een enkel foutje bij het uitvoeren van dit werk kan het hele effect al tenietdoen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text