GIPSKARTONPLATEN

46 Views
GIPSKARTONPLATEN
GIPSKARTONPLATEN

Dit vrij nieuwe plaatmateriaal geeft een goede warm- te-isolatie, mits het is voorzien van een isolerende laag. De Purgips AK, en de PS-gipskartonplaten AK en RK voldoen daar aan, evenals de Calibel-platen van Isover. Eigenlijk zijn het een soort sandwichplaten met een gewicht van ca. 9 kg per vierkante meter, waardoor de ‘massa’ behoorlijk hoog is. Een hoge massa is vaak gunstig voor een goede geluidsisolatie. Toch mag de Calibel-plaat tot een van de weinig werkelijk geluidsisolerende gipskartonplaten worden gerekend, aangezien dit type plaat van een glaswol- laag is voorzien. Twee andere typen zijn die van Nor- gips en Block. Gipskartonplaten kunnen worden ge­spijkerd en geschroefd met speciale, door de fabrikant (Norgips en Isover) te leveren spijkers en schroeven. Zowel spijkers als schroeven worden iets verzonken aangebracht, waarna de koppen ervan met plamuur kunnen worden weggewerkt. Gipskartonplaten kun­nen worden bepleisterd, geschilderd of behangen. Er zijn meerdere typen:

Purgips-plaat type AK Gipskartonplaat van 9,5 mm dik, voorzien van 25 mm polyurethaanschuim. Kan eventueel geleverd worden met een dampremmende laag. Lengten: 260, 280, 300 cm. Breedte: 120 cm. Dikte: 3,4 cm. Voor isolatie van wanden en plafonds.

PS Gipskartonplaat type AK Deze plaat bestaat uit een gipskartonplaat van 9,5 mm dik, voorzien van 3,5 cm dik polystyreen. De langskanten zijn voorzien van een sponning, waardoor koudebruggen gemakkelij­ker kunnen worden vermeden. De PS-plaat kan gele­verd worden met een dampremmende laag. Lengten: 260 en 280 cm. Breedte: 120 cm. Dikte: 4,5 cm.

PS Gipskartonplaat type RK Gelijk aan type AK, maar wordt toegepast als de naden in het zicht blijven. De lengten: 130 en 260 cm. Plaatbreedte: 60 cm.

Calibel gipskartonplaat van Isover bestaat uit een har­de, stijve glaswolplaat, geplakt op een gipskarton­plaat met afgeschuinde rand, met of zonder damp- dichte aluminiumlaag. Heeft goede warmte- en ge­luid-isolerende eigenschappen. De platen kunnen worden verlijmd met Sefda pl-lijm voor toepassing op steenachtige ondergronden, en met Ago Isostic voor houten of metalen ondergronden. Als de toestand van de muur het lijmen niet toelaat, dient de bevestiging mechanisch (d.i. door middel van schroeven en pluggen) te geschieden. De naden kunnen worden afge­werkt of onzichtbaar gemaakt met behulp van een versterkingstape en de gebruikelijke voegproducten. De lengte: 260 cm. Breedte: 60 en 120 cm. Dikten: 4, 5, 6, of 7 cm (dikte gipskarton 1 cm, dikte isolatielaag van glaswol 3, 4, 5, of 6 cm).

Eurothane-G gipskartonplaat van Weston in Drieber­gen bestaat uit een 1,25 cm dikke gipskartonplaat, en een isolerende polyurethaanlaag van variлrende dik­te. De verwerking en afwerking is zoals bij alle gips­kartonplaten. Lengte: 260 cm. Breedte 120 cm. Dikte polyurethaanlagen: 2, 2V2, 3, 4, 5, of 6 cm.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text