Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Haarden en kachels voor warmte en gezelligheid

7 Views
Haarden en kachels
Haarden en kachels

Men moet niet alleen over de soort warmtebron nadenken, maar ook over een aantal andere zaken: de plaats waar de nieuwe warmtebron moet komen, welk soort brandstof men wil gebruiken, welke aanpassingen moeten er verricht worden om de nieuwe warmtebron te plaatsen, wie gaat het apparaat installeren, is er een bestaand rookkanaal, zo ja kan dit gebruikt worden en wordt de woning voldoende geventileerd? Kortom, een goede voorbereiding is geen overbodige luxe en bij het aanschaffen van een kachel of haard kan men niet over ??n nacht ijs gaan.

 

Het bepalen van de beste plek voor haarden en kachels

Voordat u besluit een haard of kachel aan te schaffen, loont het de moeite alvast na te denken over de plek waar deze moet komen. De warmtebron is er in de meeste gevallen vooral voor de gezelligheid, is in de ruimte waar hij geplaatst gaat worden vaak dc blikvanger en neemt daarom een prominente plek in. Een bestaand rookkanaal bepaalt meestal min of meer de plaats waar de haard of kachel komt. Verplaatsen van een bestaand kanaal betekent vaak een grote verbouwing, te meer omdat er nogal wat veiligheidseisen bij komen kijken. Wanneer zo’n verbouwing geen probleem is, kan men zich voor de juiste plaats het beste laten leiden door de vorm van de woon- of eetkamer. Met klinkt als vanzelfsprekend om de warmtebron centraal in de kamer te plaatsen. Men kan dan een gezellige zithoek cre?ren door de meubels om of voor de warmtebron te plaatsen. Een nadeel van deze opstelling is dat men vanwege de centrale plek van de haard of kachel min of meer vastzit aan dc indeling van de kamer. Een voordeel is dat men optimaal van de warmtebron kan genieten, omdat de warmte door de hele kamer wordt verspreid. Wanneer voor een minder centrale plek wordt gekozen, bijvoorbeeld in een hoek, dan heeft dit als nadeel dat in negen van de tien gevallen voor bijverwarming moet worden gezorgd. Een voordeel is dat de inrichting van het vertrek niet bij voorbaat al vast staat.

Een haard zonder schoorsteen, de zogenaamde draaiende haard, kan overal in huis worden geplaatst en omdat de ronde haard op een plateau staat, is deze 360 graden draaibaar. Zo kan deze dus in elke gewenste positie worden gezet, zodat men in elk deel van de kamer kan genieten van de warmte. Welke beslissing ook genomen wordt, laat u altijd adviseren door een vakman.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *