HOUTEN VLOER ISOLATIE

254 Views
houten vloer isolatie
houten vloer isolatie

Houten vloeren-bestaan uit een aantal houten balken, met dwars daarop de ‘vloerdelen’ die in hun lengterichting met een messing en een groef in elkaar passen. Nu geeft hout weliswaar een goede warmte-isolatie, maar de geringe dikte van vloerdelen (meestal 2,2 cm) levert slechts weinig warmteweerstand op.

Bovendien worden de vloerdelen tijdens de bouw in nogal vochtige omstandigheden aangebracht, waarna ze later stevig krimpen. Via de ontstane krimpnaden dringt dan heel wat kou door de vloer het vertrek binnen. Om deze redenen is isolatie van houten vloeren zeker aan te bevelen.

Is het isoleren van nieuw te leggen vloeren erg eenvoudig, het aanbrengen van isolatiemateriaal bij bestaande vloeren geeft soms problemen. Indien onder de vloer een kruipruimte aanwezig is, dan kan het isolatiemateriaal vrij gemakkelijk aan de onderzijde van de vloer worden aangebracht. Wordt om een of andere reden het leggen van een nieuwe vloer op een bestaande balklaag overwogen, dan zal het isoleren nog eenvoudiger gaan.

Het is aan te bevelen om bij isolatie van houten vloeren aan de onderzijde, de harde, zgn. zelfdragende glas- of steenwolplaten toe te passen. De te slappe glas- of- steenwoldekens, op rollen geleverd, zullen teveel kunnen gaan doorhangen.

Wel zeggen de fabrikanten dat hun dekens kunnen rusten op een tussen de balken gespannen zigzag-werk van ijzerdraad, of op gespannen gaas, maar dat kost u onnodig veel zweetdruppels en wondjes aan uw handen. Daarbij komt nog de mogelijkheid dat het ijzerdraad of gaas gaat ‘zingen’ wanneer de balklaag trilt. De enige deken die wel in aanmerking komt is de spijkerflensdeken, die twee zijflappen heeft met behulp waarvan de deken gemakkelijk op of tegen de balken kan worden gespijkerd of geniet.
Als dikte van isolatiemateriaal onder de vloer en tussen de balken, moet men toch minstens 6 cm aanhouden. De harde zelfdragende glas- of steen wol platen kunnen met latten, die tegen de zijkanten van de balken worden gespijkerd, klemmend tegen de onderzijde van de vloerdelen worden vastgezet. De zgn. ‘panlatten’ van 4 x 2 cm zijn hiervoor erg geschikt. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om de gewenste dikte van het isolatiemateriaal in twee dunnere dikten aan te schaffen. Bijvoorbeeld: bij een gewenste dikte van 6 cm, pas ik twee 3 cm dikke platen toe, en breng de platen ‘halfsteens’ verspringend op elkaar aan. Het gevolg is dat men met de bovenste plaat de naad van de onderliggende plaat afdekt, zodat er nergens een doorlopende naad (= koudebrug!) ontstaat.

Het afdichten van de aansluitingen tussen vloerdelen en muren is van groot belang. Gebruik hiervoor een elastisch blijvende kit. Ook tussen de evenwijdig aan een muur liggende vloerbalk (de zgn. ‘strijkbalk’) en de muur moet zorgvuldig isolatiemateriaal worden aangebracht.

Let op: Bij isolatie onder een houten vloer is het ongewenst om isolatiemateriaal, voorzien van een dampremmende laag toe te passen! Bij isolatie aan de bovenkant van een houten vloer is daarentegen een dampremmende laag beslist noodzakelijk. De damp remmende laag komt in dit laatste geval aan de warme (= naar het vertrek gerichte) zijde.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text