Houten vloerdelen leggen

51 Views
Houten vloerdelen leggen
Houten vloerdelen leggen

In plaats van parket worden wel gewone houten vloerdelen als vloerbedekking gelegd. U kunt ze leggen en afwerken als parket.

Ook een oude houten vloer kan mooi zijn als vloerbedekking. De oude delen kieren echter altijd; als u dat niet erg vindt, is dat wel zo makkelijk. Naden dichtmaken kan echter ook; maak die naden vooraf zorgvuldig schoon. Smalle naden zijn dicht te maken met diverse pasta’s: kneedbaar hout (verschillende kleuren zijn onderling te mengen; verdunnen eventueel met aceton), tweecomponenten-epoxypasta (is met pigmentpoeder te kleuren) of met schuurstof van de betrokken planken (na het schuren; het stof met speciale lijm of parketlak tot een stevige vuiler aanmaken). Werk de vuiler zo glad mogelijk af; soms is een tweede laag nodig, omdat hij krimpt. Door aan weerszijden van de spleet afplakband te gebruiken smet u niet op de vloer.

Bredere kieren zijn ook met smalle latjes dicht te maken. De messing en groef van de vloerdelen moet dan nog wel in elkaar zitten. Door de vloer plaatselijk te schuren kunt u hopelijk zien welke houtsoort u hiervoor moet aanschaffen. Meet de breedte van een kier op een aantal plaatsen. Rechte kieren zijn ’t makkelijkst te repareren en daarna taps toelopende kieren; kieren met een onregelmatige breedte zijn erg lastig.

Zaag met een cirkelzaag een strip hout iets breder en hoger dan de kier, zodat u de zijkanten met een schaaf glad kunt afwerken. Met die schaaf maakt u de strip ook iets taps toelopend naar beneden toe (u schaaft hem ’arm’). Een erg lange, dunne strip werkt erg onhandig. De uiteinden van een strip eindigen altijd op de vloerbalken. Over de volle lengte met houtlijm vastzetten is aan te bevelen. De strip wordt met een hamer ingetikt, terwijl u hem beschermt met een stevige lat. De strip moet met verloren-kopspijkers (voorboren en wegdrevelen) of stiften van een nietapparaat (vergenoeg inslaan) worden vastgezet. Na uitharding van de lijm wordt de lat gelijk aan het vloeroppervlak geschaafd.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text