HULPVERVEN VOOR HOUT

194 Views
Hulpverf voor hout
Hulpverf voor hout

• Grondverf. Voor het behandelen van nieuw hout dat u wilt afschilderen met alkydverf of acrylaatverf. De gebruikelijke grondverf is op basis van alkydhars, met terpentine als verdunningsmiddel, en met meer vulstoffen dan de alkydverf om af te lakken. Na het gronden de hard geworden houtvezels wegschuren en nog eens gronden. Gronden kan eventueel ook met alkydverf die is verdund met 5 а 10% terpentine, maar dit vult oneffenheden minder goed.

Als u afschildert met acrylaatverf, kunt u vurehout gronden met acryl-grondverf. Hardhout, dat vettige in-houdsstoffen bevat, moet u voor het gronden met acrylgrondverf goed afnemen met terpentine of wasbenzine; dan goed laten drogen en vervolgens opruwen met fijn schuurpapier. Als u afschildert met acrylaatverf kunt u kaal hout doorgaans ook gronden met een alkydgrondverf.

Op acrylgrondverf is een aangepaste plamuur op waterbasis nodig.

Door de grondverf op kleur te brengen krijgt u een betere kleurendekking van de afiak. Voor een lichtgekleurde aflak kunt u witte grondverf en voor een donkere aflak grijze grondverf gebruiken. Loodmenie is lang gebruikt voor het schilderen van houten delen die naderhand niet meer bereikbaar zouden zijn, maar tegenwoordig is dit gebruik achterhaald.

• Ontweringswater. Is geen verf, maar een middel om verweerd en verkleurd hout dat u transparant wilt afwerken wat op te lappen. Ontweringswater is een oplossing van oxaalzuur; ook zuringzuur genoemd; het heeft een blekende werking. De oppervlakte van het hout wordt er echter iets zwakker van. Breng het pas aan als het hout droog is. Na het bleken en drogen spoelt u het zorgvuldig af met schoon water en laat het goed drogen. Als plaatselijk bijgewerkte plekken afsteken tegen de omgeving, kunt u in tweede instantie het hele oppervlak ermee behandelen, om het kleurverschil te verminderen.

U kunt de werking van ontweringswater versterken door het te verwarmen. Zet daartoe de fles in een emmer warm water; de dop moet dan iets losgedraaid, omdat de vloeistof uitzet. Zet nooit die fles in een pan op het vuur! Draag oude kleding, bescherm uw handen (met neopreen handschoenen) en ogen (met een stofbril), en werk uit de wind. Gebruik een kwast met kunststof haren.

• Conserveermiddel. Dit is geen verf, maar het betreft producten die met behulp van een capsule of in de vorm van een pil in het hout worden ingebracht om het van binnenuit tegen aantasting te beschermen.

Verder worden conserveermiddelen gebruikt om de verf in de pot tegen bederf te beschermen en de opgebrachte verf tegen schimmel en alg-aangroei.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text