Inrichten slaapkamer

19 Views
Inrichten slaapkamer
Inrichten slaapkamer

De primaire functie van de slaapkamer is dat het bed een goede nachtrust, dus gezond slaapcomfort moet garanderen. Dat is een kwestie van het juiste slaapsystecm, de ideale combinatie van matrasdrager (bedbodem), matras en hoofdkussen, wat van persoon tot persoon verschilt. Naast de fysieke factoren zoals lichaamsbouw en -gewicht, transpiratiegraad speelt de persoonlijke voorkeur ook een rol. De een ligt liever zacht, de ander liever hard. Er zijn lattenbodems, boxsprings, spiraalbodems, waterbedden, matrassen van latex, traagschuim, met binnenvering. Om het slaapsysteem te kiezen dat op uw lijf geschreven is, kunt u zich bij de erkende woninginrichting- en slaapspeciaalzaken laten adviseren.

 

Ontspannen zitcomfort

Van het bed wordt duidelijk meer verlangd dan een platte nachtrust: liggen met de benen lichtjes omhoog (voor de bloedcirculatie), met gebogen knie?n, rechtop zitten voor het ontbijt, enz. Naast hoofdkussens verschijnen ook zitkussens (gemaakt als ruggesteun) en v-vormige relaxkussens. Vrijwel alle slaapsys-temen hebben opties om de rug-, hoofd- en voetzone in verschillende standen te verstellen, al dan niet traploos. De gewenste lig-/zitstand kan handmatig, met gasveer of elektrisch ingesteld worden, zelfs met infrarode afstandsbediening. Dan hoeft men echt zijn bed niet meer uit te komen! En wie nooit meer in een koud bed wil stappen: er bestaan matrassen met ingebouwde verwarming.

 

Luxe woonsfeer

De slaapkamer kan en mag gezien worden, zoals de woonkamer. De inrichting gebeurt navenant. In uiteenlopende stijlen, van modern, koloniaal tol klassiek; verfraaid met luxe beddengoed, kunst tegen de wand, sfeerverlichting, lekkernijen binnen handbereik op het verrijdbare nachtkastje. Kortom: een weldadig luxe woonsfeer.

 

Woonattributen

Omdat de slaapkamer ook buiten de nachtrust gebruikt wordt, verschijnen naast het slaapkamerameublement en de garderobekast ook typische woonkamer-elementen. De televisie en video, soms zelfs de computer, een kast voor de boeken, een bijzettafeltje voor het ontbijt, of in extremis een barmeubel voor de drank. En als de ruimte het enigszins toelaat, een knus zithoekje.

 

Verlichting

De leefbare slaapkamer vraagt om een lichtplan waarbij functionele verlichting afgewisseld wordt met sfeerverlichting. Men is niet meer beperkt tot de plafonni?re en twee bedlampjes. Belangrijk is dat de (slapende) bedpartner geen last van het licht heeft, ook niet als men ’s nachts moet opstaan. Een been over de rand van het bed en de vloer baadt in een zee van licht, dankzij een lichtbak met sensor onder het bed. In de lade van het nachtkastje zit een lampje dat bij het openen vanzelf aanspringt. Hetzelfde bij de garderobe, waar de inhoud automatisch verlicht wordt door spots op of in de kast of door een roede met ingebouwde verlichting.

lnbouwspots in het slaapkamermeubilair bieden nieuwe perspectieven voor de uiteenlopende ver-lichtingseisen, van functioneel, sfeer tot algemeen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text