Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie
Kruipruimte isolatie

De vloer is in huizen met dubbelglas meestal het koudste vlak. Die koude vloer trekt het vocht aan, vocht dat in de vloerbedekking kan gaan zitten en schimmelvorming bij de plinten kan veroorzaken. Isolatie van de vloer is dan een goede oplossing, die niet alleen het comfort verhoogt maar ook een besparing in de energiekosten oplevert. Die besparing is ook van toepassing bij vloerverwarming.

Isolatie brengt u onder de vloer aan, zowel bij een houten vloer als bij de vrijdragende betonvloer. De betonvloer die direct op zand is gestort, moet men aan de bovenkant isoleren. Op de begane grond zit tussen de vloer en de bodem dus meestal een kruipruimte, die te bereiken is via het ‘kruipluik’. Deze kruipruimte wordt geventileerd aan de voor- en achterzijde van de gevel; dat ventilatiesysteem mag nooit worden afgesloten.

Eerst de bodem

De bodem van de kruipruimte is vaak vochtig en dat draagt mede bij tot een onaangenaam klimaat in de woning. Op twee manieren valt hieraan iets te doen. U kunt een folie aanbrengen op de bodem, die de verdamping remt. Een tweede mogelijkheid is het storten van een laag kleikorrels of schelpen; in deze ‘deken’ blijft de lucht stilstaan. Dit luchtschild voorkomt verdamping, zoals een deken op bed de warmte isoleert. De schelpen en de korrels worden door gespecialeerde bedrijven geleverd en in de kruipruimte gespoten.

 

Thermokussens of hardschuim platen

Voor het isoleren van de onderkant van de vloer hebt u opnieuw de keus tussen twee systemen. Er is een systeem dat voor de isolatie vochtvrije thermokussens toepast, die in een folie hangen. Het andere isolatiesysteem maakt gebruik van polystyreen (PS) hardschuim platen. Beide systemen zijn eenvoudig aan te brengen. De folies worden in de balken van de houten vloer met spijkers of schroeven vastgezet of tegen de (schone en droge) betonvloer gelijmd. De schuimplaten lijmt u tegen de onderkant van de vloer. Bij een houten vloer is het resultaat beter als er tussen de vloer en het PS-hardschuim een laagje (stilstaande) lucht overblijft. Breng daarom eerst latjes aan, waarop de platen worden gelijmd. Tussen de aangebrachte isolatie en de onderkant van de vloer mag geen lucht stromen, anders is het effect van deze isolatie erg klein. Tussen isolerende laag en de bodem (voorzien van dampremmende laag) blijft de ventilatie wel gehandhaafd.

 Kleine details

Het grootste werk is verricht, u kunt genieten van meer comfort en het energieverbruik zal dalen. Nog een klein detail: langs de leidingen die door de vloer naar de kruipruimte lopen (gasleiding, waterleiding, riolering) kan koude lucht en vocht omhoog kruipen. Spuit deze doorvoergaten met een flexibel blijvende kit of schuim dicht. Daarna sluit u (opgelucht) het kruipluik met een strookje tochtband af.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text