ISOLATIE VAN MASSIEVE MUREN

92 Views
Isoleren van massieve muren aan de buitenkant
Isoleren van massieve muren aan de buitenkant

Als uw huis geen spouwmuren maar massieve muren heeft, is spouwisolatie uiteraard niet mogelijk. Er zal dan een andere oplossing moeten worden gezocht. Voor de doe-het-zelver zijn er twee manieren: de buitenmuur aan de buitenkant isoleren, of de binnenmuur aan de binnenkant isoleren. Het aan de buitenkant isoleren verdient de voorkeur omdat

a) de massieve muur wordt vrijgehouden van weersinvloeden en meteen als (droog) binnenblad kan gaan functioneren,
b) de dikte van het isolatiepakket en afwerklaag de binnenmaten van het interieur niet doet verminderen,
с) eventuele scheuren en vorstschade in de buitenmuur geen afbreuk doen aan de isolatie waarde.

Er kan zich echter ook een probleem voordoen wanneer u een gevel aan de buitenkant wilt isoleren, namelijk de vraag of de gemeentelijke dienst van Bouwen Woningtoezicht u toestemming geeft het aanzien van de gevel te wijzigen. Stelt u daarvan eerst op de hoogte alvorens u het isoleren van uw buitenmuren aanvangt.

Isoleren van massieve muren aan de buitenkant

Een goede manier is om de muur te bekleden met (hard) hout dat, met tussenkomst van op de muur geschroefde regels, op ruime afstand van de bestaande muur wordt gehouden. Tussen de bestaande muur en de houtbekleding kan dan een dikke laag glaswol, steenwol of kunststofschuim worden aangebracht, met een 2 cm brede luchtspouw tussen de houtbekleding. De regels dienen verticaal met tussenruimten van 59 cm tegen de muur te worden geschroefd. De achterkanten van de regels worden eerst twee keer gemenied; de schroeven of bouten zijn van koper of van gegalvaniseerd metaal. De houtbekleding wordt horizontaal tegen de regels aangebracht. De achterkant van de houtbekleding moet van een grondverf-laag of impregneer-laag zijn voorzien.

Deze manier van isoleren is niet goedkoop, en daarom is het raadzaam de werkzaamheden zorgvuldig en optimaal uit te voeren. Optimaal is bijvoorbeeld een isolatiedikte van minimaal 8 cm. Dit betekent dat de regels met hun voorkanten op ca. 10 cm vanaf de bestaande muur moeten worden gehouden, zodat de resterende twee centimeters als luchtspouw kunnen dienen. De bevestiging van het isolatiemateriaal kan gebeuren door het in de luchtspouwruimte met latjes van 2 x 2 cm klemmend vast te zetten. De latjes spijkert u tegen de zijkanten van de regels. Als isolatiemateriaal dienen harde isolatieplaten te worden gebruikt. Vooral de aansluitingen op bestaande deuren raamkozijnen luisteren erg nauw. Zie hiervoor de tekening.

Isoleren van massieve buitenmuur d.m.v. metselwerk

Oudere, vrijstaande huizen zijn niet van spouwmuren voorzien. De toepassing van spouwmuren vond immers pas voor het eerst in de jaren twintig en dertig plaats. Om toch een betere warmte- en koude-isolatie te verkrijgen, metselt men tegenwoordig vaak om de oorspronkelijke gevels nieuwe halfsteens muren op enige afstand van de bestaande muren. Dit is een uitstekende oplossing, maar het is dan wel noodzakelijk om ook nieuwe deur- en raamkozijnen aan te brengen, terwijl ook de funderingsvoet waarop de nieuw te metselen halfsteens muur zal moeten rusten, versterkt dient te worden.

Bij in steensmuren uitgevoerde huizen zal het nieuwe buitenblad een uitstekende warmte-isolatie opleveren, aangezien dan een anderhalfsteensmuur met spouw is gecreëerd.

Bij uit halfsteensmuren opgetrokken huizen geeft het nieuwe buitenblad met de gecreëerde spouw een isolatiewaarde die gelijk is aan die van nieuwbouwhuizen.

Als isolatiemateriaal kan hetzelfde materiaal worden gebruikt als bij nieuwbouw. Bij een van de huizen op de foto’s maakte men gebruik van Alkreflex 2-L-II, een materiaal bestaande uit twee lagen aluminiumfolie waartussen twee lagen polyethyleen-luchtkussen-folie. De totale dikte is 8 mm. Waarschuwing: Alkreflex 2-L-II lijkt veel op het bekende Handisol, maar is een beslist ander product. Handisol is niet geschikt voor spouwisolatie! Zie verder bij ‘Alkreflex’ in ‘Isolatiematerialen’.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text