ISOLATIE VAN MASSIEVE MUREN – BINNENKANT

261 Views
Isoleren van massieve buitenmuren aan de binnenkant
Isoleren van massieve buitenmuren -binnenkant

Isoleren van massieve buitenmuren aan de binnenkant

Begin met een inspectie van de bestaande toestand. Wanneer de muur aan de binnenkant vochtig is, moeten daartegen maatregelen worden genomen. Is de muur afgewerkt met een waterdichte laag, zoals bijvoorbeeld vinylbehang o.i.d., en ook aan de buitenzijde afgewerkt met een waterdichte laag, zoals verf op olie- of kunstharsbasis, dan zal de binnenste laag moeten worden verwijderd. Dat is nodig om de muur te kunnen laten ‘ademen’. In elk ander geval zou het vocht in de muur worden opgesloten, met alle vervelende gevolgen van dien. Buitenmuren aan de buitenkant bekleed met tegels of geglazuurde stenen, mogen niet worden geïsoleerd.

Bij vochtige buitenmuren is het raadzaam de buitenzijde eerst met een waterafstotend en dampdoorlatend preparaat te behandelen, voordat u aan de binnenzijde een isolatielaag aanbrengt. Bij een massieve muur is het in elk opzicht het beste om de aan te brengen isolatie even vrij van de muur te houden. Dat kan door op de muur eerst een regelwerk van latten aan te brengen. De latten moeten aan de muurzijde tweemaal worden gemenied, of aan die zijde op stroken bitumenvilt worden geplaatst, dit om het optrekken van vocht in het hout te voorkomen.

Wanneer een massieve buitenmuur niet op de regen-kant is gesitueerd en aan de binnenzijde goed droog is en naar verwachting ook zal blijven, dan kunt u deze muur ook zonder tussenkomst van een regelwerk isoleren. Daarvoor zijn er ‘kant-en-klaar-platen’ in de handel die met vuistgrote lijm-moppen tegen de bestaande muur kunnen worden vastgelijmd. Het voordeel van deze bevestigingswijze is dat de muur niet geheel vlak hoeft te zijn, aangezien de lijm-moppen de onregelmatigheden van het muurvlak gemakkelijk kunnen corrigeren.

Isoleren van massieve buitenmuur aan de binnenkant met minerale wol en gipskartonplaten

Isoleren van massieve buitenmuur met gipskartonplaten
Isoleren van massieve buitenmuur met gipskartonplaten

Er wordt hier van uitgegaan dat de buitenmuur aan de kamerzijde niet geheel vlak en gaaf is, waardoor u niet direct een isolatiemateriaal tegen deze muur kunt lijmen. Verder wordt er van uitgegaan dat u de wand wilt behangen of schilderen. In zo’n geval is het nodig een vlakke ondergrond te creëren, en dat bereikt u met het plaatsen van een regelwerk op enige afstand van de muur. Gebruik hiervoor regels van 5 x 7 cm in doorsnede. Bevestig op ca. 2 cm afstand van de muur (of zó ver van de muur dat een verticale regel zuiver ‘te lood’ kan worden gesteld), tegen het plafond en op de vloer een horizontaal lopende regel. Maak, voordat u ze vastzet, in de regels kepen waar de verticale regels straks stijf inpassen. De tussenruimte tussen deze kepen moet 59 cm groot zijn.

Meet, wanneer de plafond- en de vloerregel is bevestigd, de afstand tussen de keep-bodems van plafond-en vloerregel. Zaag op de gevonden lengte plus 2 mm de verticale regel af, en plaats die tussen plafond- en vloerregel. Schrijf op de verticale regel de hoogte af van de bovenkant van een stoelleuning. De bedoeling hiervan is dat, na voltooiing van de geïsoleerde wand, de stoelleuningen van de in uw bezit zijnde stoelen niet door de gipskartonnen wandbekleding kunnen stoten.

Maak op de afgeschreven hoogte eveneens een keep. De ruimte die tussen deze keep en de plafondregel overblijft, verdeelt u naar wens in gelijke afstanden, rekening houdend met de afmetingen van de isolatieplaten.

Zo nodig deelt u ook de overgebleven ruimte tussen ‘stoelleuning-keep’ en vloerregel in tweeën, en maakt u ook daar nog een keep in de verticale regel. Bouw op deze wijze het regelwerk op en spijker alles stevig in elkaar. Controleer met een waterpas of schietlood of alles zuiver te lood staat.

Knip of snij de glas- of steenwolplaten op de maat van de ontstane vakken in het regelwerk. De breedte van de platen (60 cm) past klemmend in de tussenruimten van 59 cm, dus daar doet u niets aan. De hoogte van de vakken vermeerdert u met één centimeter; deze maat is ook de lengtemaat waarop u de glas- of steenwolplaten moet afsnijden.

Na het plaatsen van de op maat gesneden of geknipte platen spant u over het gehele regelwerk een plastic folie. Niet de folie op de voorkanten van het regelwerk vast. Eventuele naden moeten elkaar 15 cm overlappen. Plaats tenslotte de gipskarton-platen tegen het regelwerk. Gebruik daarvoor speciale montageschroeven- of spijkers die de fabrikant van de gips-kartonplaten op verzoek bijlevert. Volg bij het verdere afwerken de verwerkingsvoorschriften van de fabrikant.

Isoleren van massieve muren aan de binnenzijde met Isover-Caliber-platen

Wanneer een massieve buitenmuur aan de binnenzijde geheel gaaf en droog is, dan kan zo’n muur gemakkelijk en goed worden geïsoleerd met de zgn. Calibel-platen van Isover. Deze platen zijn samengesteld uit een harde glaswolplaat, geplakt op een gipskarton-plaat met afgeschuinde rand.

Desgewenst kan Calibel met een dampdichte laag geleverd worden. Calibel-platen kunnen direct op de muur worden gelijmd. Voor lijmen op een steenachtige ondergrond wordt de Sefda PI-lijm gebruikt, voor het lijmen op hout of metaal is Ago-Isostielijm het meest geschikt.

De afwerking van de plaatnaden geschiedt met een versterkings-tape en een speciaal voegproduct. Een geschikte voegvuller is Rigiplast van de firma Rigips.

Het aanbrengen van Calibel-platen gebeurt als volgt:

– Meet de hoogte van de muur. Trek van de gevonden maat 15 mm af. Zaag de Calibel-plaat op deze lengte met behulp van een gewone handzaag.
– Maak een ‘primer’: giet 4 liter water in een schone emmer of kuip. Voeg er 5 kg Sefda Pl-lijm aan toe en roer krachtig tot een enigszins vloeibaar mengsel ontstaat.
– Breng de primer op de glaswolzijde aan (bijvoorbeeld met een troffel) in brede stroken van 10 а 15 cm, en met onderlinge afstanden van ca. 15 a 20 cm.
– Maak een lijm: giet 10 liter water in een schone emmer of kuip. Voeg daar 25 kg Sefda PI aan toe en roer weer krachtig totdat er een gladde homogene massa is verkregen. Gebruik géén resten van de primer.
– Laat de pasta een kwartier rusten en breng dan de lijmpasta in moppen aan op de eerder met primer ingesmeerde stroken (niet er tussenin!). De moppen moeten ongeveer de omvang van een gebalde vuist hebben.

Per strook 4 а 6 moppen aanbrengen, afhankelijk van de breedte van de plaat. 15 Moppen per vierkante meter zijn voldoende.
– Plaats beneden aan de muur een houten wig van ca. 1 cm dik.
– Richt de Calibel-plaat nu op, terwijl de plaat met de onderkant op de wig rust.
– Plaats de plaat tegen de muur en druk hem stevig aan.
– Klop het oppervlak van de plaat vlak tegen de muur met behulp van een stevige lat of lichte balk, zonder deze te laten terugveren.

De plaat zit direct aan de muur vastgehecht.

– Controleer de stand van de plaat met een rechte lat en een waterpasinstrument.
– Plaats zo alle platen. De onderlinge aansluiting van de platen wordt verkregen met een versterkings-tape en voegpasta.
– Breng de voegpasta (Rigiplast) aan in de voegen tussen de platen.

Doop de versterkings-tape in de voegpasta en breng deze aan over de gevulde voegen. Smeer voegpasta over de tape en werk zo de naden vlak af. Gebruik hiervoor een breed plamuurmes.

– Laat alles nu drogen.

Eventueel in het zicht lopende electraleidingen kunnen in de glaswolzijde van de Calibel-platen worden uitgesneden, voordat de platen tegen de muur worden geplaatst.

Voor aansluitingen van hoekverbindingen: Snij de glaswol van één van de platen weg. De andere plaat aansluiten in de uitsnijding van de eerste plaat. Hoekafwerking met versterkingstape en voegpasta.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text