Isolatie van vochtige ruimtes

66 Views
Isolatie van vochtige ruimtes
Isolatie van vochtige ruimtes

De vrees dat er vanuit de binnenlucht in de wand- of dakconstructie getrokken waterdamp in het isolatiemateriaal kan condenseren, is er de oorzaak van dat veel isolatiematerialen door de fabrikant van een dampremmende laag zijn voorzien. In veel praktijkgevallen blijkt deze vrees enigszins overtrokken: er vindt in woningen wel waterdamptransport plaats, maar de hoeveelheden zijn meestal vrij klein.

In alle woningen wordt vocht geproduceerd. Zelf produceert u waterdamp door uitademing en door verdamping via uw huid. Logischerwijs wordt er dus meer vocht geproduceerd naarmate er meer bewoners ineen huis wonen. Ook ontstaat er verdamping bij het-douchen, baden, koken, afwassen, of tijdens het verbrandingsproces van een CV-ketel.

In een gemiddeld huis wordt per dag ongeveer 8 а 9 kg waterdamp geproduceerd. Om deze waterdamp af te voeren moet er dus geventileerd worden. Vochtige ruimten, zoals keukens, badkamers, douchecellen, toiletten, vragen meer ventilatie dan andere ruimten, vooral gedurende de tijd dat ze gebruikt worden. Die grotere vochtigheid in dergelijke ruimten houdt, zelfs als er geventileerd wordt, enig gevaar in voor de geïsoleerde of te isoleren bouwconstructie.

Daarom is het altijd aan te bevelen bij muur-, dak-, of plafondisolatie van vochtige ruimten een extra dampremmende (eigenlijk damp dichte) laag over het isolatiemateriaal aan te brengen. Dat kan door aan de warme zijde over de isolatie een gesloten plasticfolie aan te brengen, óók als het isolatiemateriaal zelf reeds van een dampremmende laag is voorzien. Door deze extra laag wordt het risico van condensatie in het isolatiemateriaal, of in de constructie waarin/waartussen dat isolatiemateriaal zich bevindt, verminderd.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text