ISOLEREN VAN EEN VLIERING

37 Views
ISOLEREN VAN EEN VLIERING
ISOLEREN VAN EEN VLIERING

Een vliering is weliswaar een vloer, maar dan een vloer die meestal zelden belopen wordt. Als u een vliering wilt isoleren, dan kunt u hem meteen geschikt maken om er zelden gebruikte dingen op te bergen. U gaat dan als volgt te werk:

Rol een steen- of glaswoldeken met een dampremmende laag dwars over de balken uit, zodanig dat de dampremmende laag naar beneden is gericht. Druk de deken goed om de balken aan, en zorg ervoor dat de dekens onderling goed aansluiten. De naden afplakken met kleefband. Vervolgens klemt u de dekens vast met latten (van 4 x 2 cm in doorsnede) die u in de lengterichting op de balken spijkert. Over deze latten legt u vloerplanken op ca. 1 cm afstand van elkaar, zodat ventilatielucht onder de planken kan doordringen.

U kunt als vloer ook een plaatmateriaal gebruiken. Bijvoorbeeld spaanplaat of multiplex. De dikte van deze platen moet dan wel minstens 2 cm zijn. Als de vloerbalken van de vliering op grotere onderlinge afstand liggen dan ca. 70 cm (tussen de balken gemeten), dan kunt u beter geen spaanplaat gebruiken; dit materiaal is niet geschikt om grotere afstanden te overspannen en zullen bij belasting gaan breken. Wanneer de vliering via een luik bereikbaar is gemaakt, dan dient ook dat luik geïsoleerd te worden. Gebruik hiervoor harde isolatieplaat die u aan de vlieringzijde op het luik vastzet. Bescherm de randen met latjes, zodat de isolatieplaat aan die randen niet kan beschadigen.

Als de vlieringvloer onder een niet-geïsoleerd dak is gelegen en de vlieringruimte tochtig of koud is, verdient het aanbeveling de aansluitingen van het luik met tochtstrippen af te dichten. Een vlieringluik wil namelijk vaak als een soort schoorsteen functioneren en een sterke ‘trek’ veroorzaken waarbij de warme lucht van binnenshuis door het luik in de vlieringruimte wordt gezogen.

U kunt een vlieringvloer ook aan de onderzijde d.w.z. aan het plafond van het onderliggend vertrek isoleren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text