Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Keuken inrichten

9 Views
keuken inrichten
keuken inrichten

Enkele richtlijnen voor de basisinrichting van de keuken

– Zet alle wensen op een rijtje.
– Maak een plattegrond van de beschikbare ruimte.
– Schift net zolang tot de belangrijkste zaken ruimschoots hun plaats krijgen.
– Zet de eethoek niet in het looppad of zodanig dat mensen elkaar slechts met moeite kunnen passeren.
– Kies vloerbedekking waarop men niet kan uitglijden.
– Zorg voor voldoende werkruimte op het aanrecht, om de tafel (als er niet wordt gegeten) grotendeels vrij te houden voor andere gezinsactiviteiten.
– Massief houten kastjes of panelen zijn de meest milieuvriendelijke keus. Ze kunnen met watergedragen kleurloze lak of beits worden behandeld. Als voor een kleur wordt gekozen, kan watergedragen beits of verf in een kleur worden gebruikt. Kastjes en deurtjes van natuurspaanplaat zijn een goedkoper alternatief.
– Besteed aandacht aan de soepelheid waarmee kastjes en laden bediend kunnen worden. Niets is zo hinderlijk als slaan van deurtjes en rukken aan laden.
– Kastdeurtjes moeten niet tegen elkaar aan slaan bij het openen. Bepaal de logische plaats van de scharnieren.
– Verlichting moet direct zijn, zonder schaduwen.
– In een woonkeuken moet de afzuigkap zo geruisloos mogelijk zijn.
– In een grote keuken zijn twee spoelbakken gemakkelijk. Ze hoeven niet dicht bij elkaar te liggen, een spoelbak voor vuile pannen vlak bij het fornuis is ideaal.
– Het aanrechtblad moet gemakkelijk schoon te houden en krasvast zijn (zie verderop).
– Overweeg om een deel van het aanrechtblad te verbreden, zodat meer weg-zetruimte beschikbaar is.
– Traditionele keukenkastjes zijn geschikt voor spullen die niet in het zicht mogen staan. Ze zijn vaak te hoog om gemakkelijk iets van de bovenste plank te kunnen pakken.
– Schappen boven het aanrecht voldoen ook. Maak de bovenste schappen breder dan de onderste, om er gemakkelijker bij te kunnen.
– Een aanrechtblok kan op hoogte worden gemaakt. Bedenk dat ook op de plaats van de plinten ruimte is om laden te situeren.
– Maak een weloverwogen keuze tussen inbouwapparatuur of apparatuur die ook vrijstaand gebruikt kan worden. Beide zijn in standaardmaten verkrijgbaar en kunnen altijd worden vervangen. Vervangen van losstaande apparatuur gaat simpeler dan van inbouw. Losstaande apparatuur is meestal duurder dan inbouwapparatuur.
– Stopcontacten moeten gemakkelijk bereikbaar zijn en liefst ingebouwd omdat die gemakkelijker te reinigen zijn.
– Mogelijkheid voor afvalscheiding in verschillende containers die weggewerkt zijn in kastjes.
– Let bij aanschaf van apparatuur op de kindvriendelijkheid (indien nodig). Een kind kan niet bij knoppen die op het blad zijn aangebracht, wel bij knoppen die aan de voorkant zitten (fornuis).
– Let bij aanschaf van apparatuur op het energieverbruik. Energielabels geven het verbruik aan. In deel 4 van de serie wordt ruimschoots aandacht besteed aan de meest energiezuinige keukenapparatuur, ander wit- en bruingoed, keukengerei en het meest efficiënte gebruik ervan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *