Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Keuken ontwerpen

6 Views
Keuken ontwerpen
Keuken ontwerpen

Zonder de hulp van een expert beginnen maar weinig mensen aan het ontwerpen van een keuken. Investeren in een nieuwe keuken is een grote financiële stap, en om zo’n project te laten slagen, zult u vele beslissingen moeten nemen die ruime aandacht en zorgvuldige coördinatie vragen. Een krap budget kan een welkome beperking zijn: het dwingt u om prioriteiten te stellen. Op die manier koopt u geen meubels, kasten of apparatuur die u niet nodig hebt. Als vuistregel geldt dat een investering in een nieuwe keuken van meer dan 10 procent van de verkoopwaarde van het huis waarschijnlijk niet rendabel is. Toch mag u niet vergeten dat een gerieflijke, gezellige keuken vaak een pluspunt is bij de verkoop van een huis. U kunt natuurlijk ook besluiten een deel van uw investering terug te winnen door meubilair te kiezen dat niet wordt ingebouwd; dit kunt u gewoon weer meenemen als u besluit te verhuizen.

Als u een nieuwe keuken wilt ontwerpen, kunt u een architect inhuren, zeker als u ontevreden bent met de vorm, grootte of ligging van de huidige ruimte. Soms is het verhuizen van de keuken naar een andere verdieping of naar een andere kant van het huis, of het uitbreken van een muur zodat een woonkeuken ontstaat, een betere oplossing dan het herinrichten van de bestaande ruimte. Een goede architect kan u niet alleen vertellen wat de bouwkundige mogelijkheden zijn, maar ook schetsen en tekeningen maken die u een betere kijk op de diverse alternatieven geven. Als u van plan bent het hele huis te verbouwen, is professionele begeleiding door een architect onmisbaar: hij kan het inhuren van de verschillende vaklieden coördineren, het budget beheren en het tijdschema bewaken. Zelfs als u een bestaande keuken opnieuw wilt inrichten, kan een architect voorstellen een deur te verplaatsen of een raam toe te voegen – dit kan een heel verschil maken voor de functionaliteit en sfeer van de ruimte.

Of u nu besluit een architect of een keukenspecialist in te huren of om alles zelf te doen, een weloverwogen plan is nodig om te voorkomen dat u ergerlijke en dure vergissingen maakt waar u spijt van krijgt. Een keukenspecialist kan ideeën realiseren, maar zonder uw bijdrage kan hij uw ideale keukenindeling niet zomaar uittekenen.

Een nuttig hulpmiddel is om te noteren wat u wel en niet bevalt aan uw huidige keuken. Veel keukenblokken hebben bijvoorbeeld een standaardhoogte van 90 cm, maar voor erg korte of lange mensen is zo’n werkhoogte heel onhandig. Op maat gemaakte keukenblokken of standaardblokken met verstelbare plinten zijn een verademing voor de kok die eerst ineengedoken boven een te laag werkblad moest staan.

De eisen aan een gezinskeuken veranderen met de gezinssamenstelling mee. Ouders met een baby houden zich waarschijnlijk uitgebreid met veiligheidsmaatregelen bezig en zullen de kasten voorzien van kindersloten. Ook creëren ze misschien een plek waar het kind onder hun toeziend oog kan spelen. Als de kinderen groter worden en zelf af en toe iets te eten willen klaarmaken, moet u er rekening mee houden dat ze misschien een eigen plek en eigen kookgerei nodig hebben.

Neem de tijd om een uitgebreide lijst van uw wensen, behoeften en prioriteiten op te stellen. Vergeet in deze eerste fase ook niet om zelfs de onbenulligste ergernis te noteren. Als u het onhandig vindt dat de vaatwasmachine onder het aanrecht staat, kunt u die ook op heuphoogte plaatsen, en als de wasmachine in uw keuken altijd maar staat te draaien en zodoende uw plezier in het koken behoorlijk bederft, kunt u proberen deze elders in huis neer te zetten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *