Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Keukens in kleine ruimten | Deel I

16 Views
Keukens in kleine ruimten
Keukens in kleine ruimten

In een kleine keuken moet iedere centimeter worden benut. De ruimten voor maaltijdbereiding, koken en afwassen, en ook de berggelegenheid spelen een zeer belangrijke rol in het leven van een huisvrouw. Toch gebeurt het maar al te vaak dat juist de keuken slecht ontworpen is. Niet alleen doordat de bergruimte te kort schiet, maar ook door onpraktische en verkeerd opgestelde kasten en dergelijke. Dat dit erg vervelend is voor de huisvrouw die een groot gedeelte van de dag in de keuken doorbrengt, behoeft natuurlijk geen betoog. Te meer omdat er alleen wat planning voor nodig is om een kleine keuken in een even plezierige werkruimte te veranderen als een grotere keuken.

Om een beperkte ruimte werkelijk optimaal te benutten zou u eigenlijk weer helemaal van voren af aan moeten beginnen met het ontwerpen. Het verdient aanbeveling eens nauwkeurig te bekijken wat er zoal in de keuken aanwezig is aan meubilair en apparatuur. Naar alle waarschijnlijkheid blijkt daarbij dat de ruimte niet efficiënt genoeg wordt benut. Door een mengelmoesje aan bergkasten, allemaal van verschillende afmetingen, gaat bijvoorbeeld al heel wat ruimte verloren. Onder een oude aanrecht is doorgaans weinig bergruimte. Een tafel die midden in een kleine keuken staat, is vrijwel altijd een bron van ‘verkeersopstoppingen’. U kunt daar gemakkelijk wat aan doen.

Planning van de kleine keuken

Een grondige planning is bij elke keukenverbouwing en -inrichting een eerste vereiste. Het best kan men hierbij uitgaan van een op schaal uitgevoerde, op millimeterpapier getekende plattegrond van de keuken, waarin alle bouwkundige details zoals leidingen, contactdozen, ramen, positie van de deur en de kant waarnaar die opengaat, aangegeven moeten worden. Leg vervolgens gekleurde kartonnetjes die kooktoestel of fornuis, koelkast, aanrecht, kasten of andere keukenonderdelen voorstellen op deze plattegrond en schuif ze rond tot u de meest efficiënte keukenindeling hebt gevonden. Aan de hand hiervan zult u zich vrij makkelijk een beeld kunnen vormen van de wijze waarop de verschillende onderdelen zo economisch mogelijk geplaatst kunnen worden.

Basisontwerp van de kleine keuken

Het werken met de plattegrond zal u heel wat nieuwe ideeën aan de hand doen. Maar denk er aan dat er voor het ontwerpen van keukens, hoe groot of klein ook, basisregels bestaan. Er zijn drie basisvormen voor een keukenindeling: een I-, U- en L-vorm. Ga nauwkeurig na welke vorm het beste bij uw keuken past, en deel de onderdelen dienovereenkomstig in.

Een I-vormige opstelling is het meest geschikt voor heel kleine keukentjes in gangen en erg smalle ruimten. In dit type keuken worden alle onderdelen en bergruimten aan één kant van het vertrek geplaatst, waardoor een zeer overzichtelijke en efficiënte opstelling gegarandeerd is.

Een L-vormige opstelling past goed in een rechthoekige ruimte of in een keuken die is ondergebracht in een hoek van een kamer die voor meer doeleinden gebruikt wordt. Wat de opstelling betreft zijn er twee mogelijkheden: allebei de benen van de L tegen de muur aan, of, indien de ruimte dat althans toestaat, één been tegen de muur en het andere haaks daarop de kamer inspringend. Het inspringende gedeelte kan als ‘buffet’ of als eetbar dienst doen.

Een U-vormige indeling is geschikt voor vierkante keukens en vormt vaak de beste opstelling in een beperkte ruimte, omdat de verschillende onderdelen op deze manier om de kookster heen gebouwd worden, waardoor deze aan alle kanten alles vlak bij de hand heeft.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *