Keukens in kleine ruimten | Deel II

38 Views
Werkzones in de kleine keukens
Werkzones in de kleine keukens

Werkzones in de kleine keukens

De keukenruimte moet in vier werkzones verdeeld worden: één voor de voorbereidende werkzaamheden bij de maaltijdbereiding, één voor het koken, één voor het opdienen van het eten en één voor het afwassen. Die werkzones moeten op een logische en praktische wijze in de I-, U- of L-vormige opstelling ondergebracht worden, zodat de huisvrouw niet onnodig heen en weer hoeft te lopen. De koelkast, de provisiekasten en de mixer moeten bij voorkeur een plaats krijgen in de ruimte waarin de maaltijden worden bereid. Pannen kunnen het beste boven of onder de gootsteen opgeborgen worden, omdat er meestal toch eerst water in moet voordat ze op het fornuis worden gezet. In een kleine keuken is het erg belangrijk dat alles een vaste bergplaats heeft. Zonder voldoende bergruimte zouden de ‘loslopende’ voorwerpen anders veel te veel kostbare ruimte in beslag gaan nemen op de werkbladen. Voor het opdienen van het eten is een werk oppervlak nodig van ongeveer 1/4 tot 1/3 m2, en het maken van bijvoorbeeld een cake vergt eveneens een ruimte van 1/4 tot 1/3 m2. Om zoveel mogelijk vrije werkruimte over te houden, moet de keuken echt tot in de kleinste details worden gepland. Pas als indeling en werkvlakken vaststaan, komt de positie van de apparatuur en de bergmeubels aan de beurt.

Kastruimte in de kleine keukens
Kastruimte in de kleine keukens

Kastruimte in de kleine keukens

Door het hele muuroppervlak van plafond tot vloer met kasten te bedekken, kunt u al heel wat bergruimte winnen. De onderste kastjes moeten voorzien zijn van een werkblad en moeten bij voorkeur schuifdeurtjes hebben, aangezien die veel minder ruimte innemen dan openslaande deuren. Het beste is de onderkasten van een terugliggende plint te voorzien. Niet alleen vallen beschadigingen van de plint hierdoor veel minder op, maar ook wordt het vloeroppervlak van de keuken er wat groter door, terwijl de huisvrouw, dank zij de mogelijkheid dat zij haar tenen onder de kastjes kwijt kan, een wat comfortabeler houding kan aannemen. Een probleem bij onderkasten is dat de standaard fabrieksmodellen qua afmeting zelden in een kleine keuken in te passen zijn. Een mogelijke oplossing is eigenhandig kastjes te bouwen, waarvan u de maten natuurlijk zelf kunt kiezen ofwel, wat aanzienlijk goedkoper uitkomt, planken te gebruiken ter overbrugging van open plekken tussen de verschillende kant-en-klaar gekochte elementen. De bovenste plank moet op één lijn liggen met de overige werkbladen. Met name de hoekelementen zijn erg belangrijk; in slecht ontworpen keukens gaat vooral in hoeken vaak bergruimte verloren. Door middel van hoekkasten met veel planken kunt u heel wat kostbare ruimte winnen.
Halverwege tussen de onderste kastjes en het plafond kunt u smalle planken (ongeveer 8 tot 12 cm breed) hangen. Deze bieden plaats aan een hele serie potten of blikken, terwijl eronder toch voldoende werkruimte overblijft. Erboven kunt u desgewenst nog muurkastjes ophangen, eventueel doorlopend tot aan het plafond.

Gootsteen in de kleine keukens
Gootsteen in de kleine keukens

Gootsteen in de kleine keukens

Een moderne gootsteen van roestvrij staal is minder diep en neemt daarom minder plaats in beslag dan een conventionele uitvoering in granito. Door de gootsteen in een werkblad in te laten, wordt heel wat ruimte gewonnen. Druiprekken kunnen aan één van beide zijden van de gootsteen-bak gezet worden, aan de muur achter de gootsteen gehangen worden, of op een betegelde vensterbank erboven worden geplaatst.
Al is de keuken nog zo klein, het valt toch af te raden op de grootte van de gootsteen, die immers een van de meest gebruikte en noodzakelijke onderdelen in een keuken is, te beknibbelen. Als u een groot gezin hebt, is het aanbrengen van een gootsteen met dubbele bak ook in een erg kleine keuken alleszins het overwegen waard. Een van de vele pluspunten hiervan is bijvoorbeeld dat de afwas zo veel vlugger in zijn werk gaat.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text