Keukens in kleine ruimten | Deel III

11 Views
de afvoer van keukenafval
de afvoer van keukenafval

Voorziening voor de afvoer van keukenafval

Vooral in Amerika wordt voor de vernietiging en verwijdering van keukenafval gebruik gemaakt van een onder de gootsteen gemonteerde afvalvernietiger. Die machine maalt alle afval zo fijn dat afvoer via het rioolstelsel mogelijk is zonder verstoppingen te veroorzaken. In ons land worden deze machines nog weinig toegepast. De kwetsbaarheid zal hieraan niet vreemd zijn.

Ondanks het feit dat de fabrikanten van keukens allerlei systemen bedenken om in de kastjes afvalemmertjes te kunnen plaatsen, is de huisvrouw daar niet altijd zo gelukkig mee. Men geeft nog merendeels de voorkeur aan een pedaalemmer voor klein en de vuilnisemmer of plastic zak voor groot afval.

Het fornuis

In dit deel gaan we niet in op de vraag of u een gas- of elektrisch fornuis moet nemen, omdat dit voornamelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur is. Bij een L- of U-vormige keuken kan de gootsteen het beste in het ene been worden geplaatst en het fornuis – 15 tot 30 cm uit de kant – in het andere been. Bij deze plaatsing behoeft u zich slechts een kwart slag te draaien.
De ideale plaats voor een oven – als u er tenminste veel gebruik van maakt – is op ooghoogte. In een kleine keuken kan dit moeilijk te verwezenlijken zijn en zal een combinatie van kookplaten en oven in één fornuis de oplossing zijn. Een andere overweging bij het kiezen van een plaats voor het fornuis is de plaats van de afzuigkap. Om kookluchtjes snel en direct af te voeren is plaatsing van de afzuigkap tegen of dicht bij een buitenmuur of bestaand schoorsteenkanaal te verkiezen boven iedere andere positie.

Koelkast en diepvrieskist

Een moderne, compact uitgevoerde koelkast met een dunne isolatiewand biedt ruime berggelegenheid en neemt niet veel vloeroppervlak in beslag. De meeste koelkastdeuren gaan naar rechts open; zet de kast bij voorkeur zo dat de geopende deur niet in de weg staat.
Een diepvrieskist laat in een kleine keuken weinig plaats over voor andere keukenonderdelen, en kan daarom beter in een andere ruimte, bijvoorbeeld de garage, de schuur, of in de kast onder de trap worden ondergebracht.

Wasmachine

Als de wasmachine in de keuken moet staan, neem dan liefst een voorlader zodat het bovenblad van de machine als werkblad gebruikt kan worden. Een machine die aan de voorkant gevuld wordt en een ingebouwde automatische centrifuge bevat, is compacter dan een machine met gescheiden was- en centrifugeersysteem, maar wel iets minder efficiënt. Als de ruimte ook hiervoor echt te klein is, kan men de wasmachine misschien in de badkamerplaatsen, wat in principe even goed is. Denk er echter wel aan dat de machine volgens de geldende voorschriften moet worden aangesloten.

Overige keukenuitrusting

Breng zoveel mogelijk keukengerei onder in laden of op planken. Als er gebrek is aan laruimte kan men een gedeelte van een muur met geperforeerd hardboard (‘gaatjesboard’) bekleden. Met behulp van speciale haken kan men daar allerhande keukenbenodigdheden, variërend van lepelrekken tot pannen en eierkloppers toe, aan ophangen. Dit biedt een leuke aanblik en is een uitstekend voorbeeld van de manier waarop een kale muur tegenover een rechte rij onderdelen in een smalle keuken effectief kan worden benut.

Verlichting en ventilatie

In het plafond ingelaten spotjes zijn ruimtebesparend. Deze wijze van verlichten is vooral in een laag vertrek op haar plaats. Ook een TL-verlichting, enigszins weggewerkt achter een lijst aan de onderkant van wandkastjes boven een werkblad, doet het goed en werpt voldoende licht op de bezigheden. Een in het midden van het plafond aangebrachte TL-buis is in ieder type keuken erg praktisch. Let er op dat de lichtpunten zo geplaatst worden dat de verschillende werkzones voldoende verlicht worden en dat hinderlijke schaduwwerking bij het koken wordt voorkomen.

Ventilatie is in een kleine keuken onontbeerlijk. Een open raam is vaak niet voldoende om de kookluchtjes kwijt te raken. Een op de juiste plaats aangebrachte afzuigventilator is vaak een goede oplossing voor dit probleem. Een wasemkap boven het fornuis is voor een kleine keuken vaak een uitstekende methode om kookluchtjes onschadelijk te maken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text