Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

Keukens in kleine ruimten | Deel IV

11 Views
verborgen kleine keuken
verborgen kleine keuken

Een verborgen ‘kitchenette’

Een keuken ondergebracht in een nis of hoek van een zitslaapkamer of een andere voor meer doeleinden gebruikte kamer maakt het geheel vaak nogal rommelig. Door hem enigszins aan het oog te onttrekken of te camoufleren, zal de kamer in het algemeen veel aan gezelligheid kunnen winnen.

Een ‘kitchenette’ kan van de rest van de kamer gescheiden worden door middel van schuif- of vouwdeuren, die gesloten worden als de keuken niet in gebruik is. Rolgordijnen zijn een eenvoudiger en goedkoper alternatief. Ze worden aan het plafond bevestigd en kunnen tot de hoogte van de werkbladen reiken of tot aan de vloer doorlopen. Jaloezieën kunnen voor hetzelfde doel worden gebruikt, maar zijn duurder en hebben het nadeel dat ze moeilijker op te trekken zijn.

Een keuken in een kast

Met een beetje vindingrijkheid en overleg is welhaast overal een kookruimte onder te brengen, zoals het volgende voorbeeld illustreert. Dit type is ideaal voor een zitslaapkamer of voor een andere kamer die voor verschillende doeleinden wordt gebruikt.

De keuken bevat een spoelelement met ingebouwde kastruimte voor het opbergen van schoonmaakgerei. Aan een kant van het werkblad zijn kookringen ingelaten; de koelkast staat onder die kookringen. Boven het werkblad hangen planken waarop plaats is voor een bordenrek, potten en pannen. In de onderkant van de planken kunnen haken geschroefd worden voor het ophangen van kopjes en kannen. De zijwanden van de kast bestaan uit geperforeerd hardboard, waarin ook weer haken zijn aangebracht voor het ophangen van houten lepels, vergieten, eierkloppers en dergelijke. Aan de binnenkant van de deuren kan men theedoeken en pannen hangen. In platte houten rekjes aan de binnenkant van de deur kan men het bestek opbergen.

Omdat die keukenkast niet breder dan 1 m en niet dieper dan 45 cm hoeft te zijn, is het mogelijk een werkelijk compact keukenelement te maken. Een goed gekozen afwerking kan een kleine keuken minder bekrompen doen lijken. Om de indruk van ruimte te wekken is het raadzaam de keuken in een niet te felle kleur te schilderen. Blauw doet het in het algemeen goed en geeft een ‘ruime’ indruk. Het verlagen van het plafond zal een hoge, smalle kamer breder doen lijken. Voor tips om het vertrek groter te doen lijken door toepassing van geschikte kleurenschema’s en het uitvoeren van eenvoudige verbouwingen verwijzen we naar het hoofdstuk over kleuren.

Bergkasten zullen minder opvallen indien ze in dezelfde kleur geverfd worden als de wanden. Rolgordijnen verdienen de voorkeur boven gewone gordijnen. Het ophangen van horizontale grenenhouten planken tegen de muren achter het werkblad zal een smalle kamer breder doen lijken. Nog een laatste tip om de keuken zo groot mogelijk te doen lijken: gebruik niet te veel verschillende typen oppervlakken. Kurk- of vinyltegels voor het bekleden van zowel de vloer als de wand, of keramische tegels voor werkblad- en wandbekleding sorteren een ruimer effect dan wanneer u die vlakken op verschillende wijze zou afwerken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *