Keurmerken voor haarden en kachels

16 Views
haarden en kachels
Keuren haarden en kachels

Er bestaan diverse keurmerken voor haarden en kachels. Deze keurmerken zorgen ervoor dat bij de aanschaf van een kachel of haard de juiste, verantwoorde beslissing genomen wordt. De keurmerken die in Nederland voor warmtebronnen gelden zijn NL-keurmerk, VHR-Houtkeur, KOMO-keur en CE-keurmerk.

NL-keurmerk

De houtkachels die in Nederland op de markt komen, worden door TNO getest. Sinds 1 januari 1997 moeten houtkachels aan zeer strenge veiligheidseisen voldoen. De kachels die door TNO goedgekeurd zijn, en alleen deze mogen worden verkocht, zijn voorzien van het NL-keurmerk.

VHR-Houtkeur

De Vereniging Haard en Rookkanaal heeft een eigen keurmerk, VHR-Houtkeur. Ook dit keurmerk wordt door TNO getest. Het VHR-keurmerk staat voor zekerheid betreffende kwaliteit, veiligheid en het rendement.

KOMO-keur

Naast het testen van kachels en haarden, test TNO ook rookkanalen (gelet wordt op lekdichtheid en brandveiligheid). TNO kan dus, op aanvraag van de fabrikant, kijken of het rookkanaal voldoet aan de normen voor luchtafvoer-capaciteit en luchthuishouding die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Wanneer een rookkanaal aan alle eisen voldoet, ontvangt het een KOMO-keur. Om het KOMO-keurmerk te behouden moet een rookkanaal regelmatig opnieuw getest worden.

CE-keurmerk:

Alle toestellen die stoken op gas moeten voorzien zijn van een CE-keurmerk. Dit keurmerk wordt pas afgegeven als het toestel is gekeurd door GASTEC. Niet alleen deze keuring is erg streng, ook voor de installatie van een gastoestel (ruimte waar het toestel staal, aansluiting op het rookkanaal, de gasleiding et cetera) gelden bijzonder strenge regels.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text