Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Keuze dekbed zeer persoonlijk

10 Views
dekbed
dekbed

Al is uw slaapsysteem nog zo perfect, toch kan uw nachtrust verstoord worden door een verkeerd dekbed. Een goed dekbed is persoonsgebonden en vergt een zorgvuldige selectie op basis van subjectieve en objectieve criteria. Elementen die ingecalculeerd moeten worden, zijn enerzijds fysieke factoren zoals lichaamstemperatuur (koukleumen) en transpiratiegraad en anderzijds omgevingsfactoren zoals kamertemperatuur (met of zonder verwarming) en de weersgesteldheid (extreem koud of zomer). Aan de hand daarvan kan men dekbedden schiften. Dekbedden worden gecategoriseerd naar soort vulling, tijk, stiksel en maat.

 

Vulling

Enerzijds zijn er vullingen van natuurlijke materialen van dieren (dons, wol, wildzijde) en planten (kapok), anderzijds van synthetische materialen, ieder met specifieke plus- en minpunten.

Dons: is tot maximaal 95% gevuld met dons (van ganzen of eenden) en voor de rest met kleine veertjes. Afhankelijk van de mix dons/veren gelden de termen ‘halfdons’ (minimaal 15% dons), ‘dons’ (minimaal 30%), ‘verig dons’ (minimaal 50%), ‘dons’ (minimaal 65%) en ‘zuiver dons’ (95% dons). Een donzen dekbed is anti-allergisch, soepel, voegt zich naar het lichaam, houdt goed de warmte vast (dankzij het dons), en is licht van gewicht (110 a 275 gram per vierkante meter; hoe meer dons, des te lichter). Ideaal bij koude temperaturen.

Wol: heeft een gekamde vliesvulling van (zuivere) scheerwol, soms in combinatie met kasjmier. Een wollen dekbed zorgt voor een goede isolatie, kan perfect vocht absorberen en is het zwaarst (ca. 550 gram per vierkante meter), dus sluit perfect om het lichaam aan.

Zijde, de edelste vulling onder de dekbedden. Een zijden vulling absorbeert zeer goed vocht, is luchtig en bijzonder licht van gewicht (220 a 320 gram per vierkante meter). Perfect voor ’s zomers en in verwarmde slaapkamers.

Kapok: is gevuld met de vlokkige zaadpluis van de kapokboom en bestaat uit lange, holle vezels met een waslaagje. Een kapok-dekbed is luchtig, zacht, isoleert warmte en absorbeert vocht (Gewicht 250 a 500 gram per vierkante meter) en is met name geschikt voor mensen die snel transpireren.

Synthetische materialen: ragfijne, holle vezels, vaak voorzien van een siliconen coating voor souplesse en vochtabsorbcring); deze vezels zijn meestal gekroesd cn verwerkt tot een vlies (textielvezel-vulling); soms is er sprake van vezelbolletjes. De synthetische materialen imiteren de eigenschappen van wol en zijde.

 

Tijk

De ideale en meeste gebruikte stof voor de tijk van het dekbed is 100% katoen, want dat ademt en neemt vocht op. Afhankelijk van de vulling, is het katoen meer of minder dicht geweven (van 70 tot 158 draden per vierkante centimeter). Synthetische dekbedden kunnen nog wel eens in een tijk van katoen/polyester zitten. Luxe voor het oog, maar niet erg praktisch in gebruik is de tijk van satijn.

 

Stiksel

De stiksels moeten ervoor zorgen dat de inhoud van het dekbed op zijn plaats blijft. De ene vulling verschuift al vlugger dan de andere, vandaar de verschillende stikpatronen. Men onderscheidt buisstiksel (lange banen), blokstiksel (vierkante of rechthoekige vlakken), cassette-stiksel (driedimensionale hokjes, met opstaande afscheidingen tussen beide zijden van het dekbed) en als laatste noviteit de ovale ‘vouw’vorm. De stiknaden kunnen meer of minder dicht op elkaar zitten. Het stikpatroon en het aantal naden be?nvloeden de prijs van het dekbed.

 

Maat

Belangrijk is dat het dekbed ruim over het matras valt. De standaardmaten voor een eenpersoonsdekbed zijn 135 x 200 cm en 155 x 220 cm, voor een tweepersoonsdekbed 200 x 200, 220 x 240 cm. Desnoods kunt u voor een tweepersoonsbed opteren voor 2 individuele dekbedden. Er bestaan eenpersoonsdekbedden die aan elkaar geritst kunnen worden tot ??n tweepersoonsdekbed.

 

Extra opties

De oplossing voor alle jaargetijden is het vierseizoenendekbed: twee dekbedden van verschillende diktes die al dan niet op elkaar te gebruiken zijn. De oplossing voor ‘koude voeten’ is het dekbed met een extra dikke vulling aan de onderrand of het losse voetendekje (50/140 of 70/240; past in dekbedovertrek).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *