Kies matras niet “op het gezicht”

15 Views
matras
matrassen

Op de bedbodem zorgen zowel de matras als het hoofdkussen voor een goede ondersteuning van het lichaam, letterlijk van kop tot teen. Ruggengraat en halswervels moeten op ??n rechte lijn liggen. De bedbodem (boxspring, lattenbodem of spiraal) bepaalt welke matras er het best op past en die be?nvloedt op zijn beurt welk hoofdkussen te kiezen. In beide gevallen moet u uitgaan van uw lichaamsbouw (gewicht, lengte), uw favoriete slaaphouding en uw persoonlijke comfortwensen.

Matras: soorten en materialen

De functie van de matras is uw lichaam zodanig te ondersteunen, dat uw ruggengraat op een rechte lijn ligt. Vandaar dat de (betere) matras onderverdeeld is in lichaamszones, speciaal voor de schouders, de heupen, e.d. De matras is opgebouwd uit een kern, aangepaste afdeklagen en een tijk (al dan niet met rits, dus afneembaar). De kern bepaalt het type matras.

 

Verenmatras
Verenmatras

 

1. Verenmatras: ventilatie

a) binnenvering: metalen springveren die onderling met elkaar verbonden zijn en al dan niet van een doorlopende draad gemaakt zijn. (Termen: Bonell® en Multispire®):

b) pocketveren: cilindrische springveren zitten stuk voor stuk ingepakt in katoenen zakjes en zijn onafhankelijk van elkaar.

Verschillen ontstaan door de dikte van de staaldraad, de diameter en het aantal slagen (wentelingen) van de afzonderlijke veren, en bijgevolg de hoeveelheid veren, en ook door het aantal lagen (i of 2). De veren kern kan in een polyetherschuim ingebed zijn. Het specifieke kenmerk van deze matrassen is de goede ventilatie.

 

Schuimmatras
Schuimmatras

 

2. Schuimmatras: veerkrachtig

a) polyether, ofwel koudschuim, is gemaakt van polyurethaan, een soepel, synthetisch materiaal dat licht van gewicht en over het algemeen relatief goedkoop is;

b) natuurlatex, een ‘warm’ schuim, is gemaakt van de melkachtige hars die van de rubberboom afgetapt wordt. Is bijzonder elastisch, veerkrachtig, warmtc-isolerend en vocht-regulerend. Natuurlatex wordt dikwijls vermengd met synthetische latex;

 

c) synthetische latex, is een industri?le imitatie van natuurlatex, gemaakt uit ‘olie’ (hydrocarbonaat). Wordt ook wel ‘schuimrubber’ genoemd;

d) traagschuim: afkomstig uit dc ruimtevaartindustrie, is een visco-elastisch schuim dat op lichaamstemperatuur reageert. Na ‘opwarming’ door het lichaam, vormt het traagschuim zich precies naar de contouren van het lichaam. (Na het opstaan, blijft de lichaamsafdruk nog even in de matras staan). Biedt de voordelen van een watermatras, zonder stroom. De (natuur-)latexmatrassen zijn altijd voorzien van ventilatie-kanalen, soms driedimensionaal, in uiteenlopende diktes (ragfijn)en patronen. De polyethermatrassen worden gedefinieerd door het soortelijk gewicht, SC. Hoe hoger, des te harder.

3. Walermatras: gevuld met water, al dan niet gestabiliseerd.

Hoofdkussens: vormen en soorten

De functie van het kussen is uw hoofd zodanig te ondersteunen dat de halswervels op een rechte lijn met de ruggengraat liggen.Traditioneel zijn de hoofdkussens rechthoekig (60 x 70 cm) en moeten regelmatig opgeschud worden, ‘terug in hun oorspronkelijke vorm’. Ergonomisch beter verantwoord zijn dc anatomische kussens, die dankzij een ingebouwde neksteun, vormvast de contouren van hoofd, nek en schouders volgen. De exacte vorm van het anatomische kussen kan zelfs individueel aangepast worden (de luxere uitvoerin-gen).Ongeacht welke vorm van het kussen (wel of niet voorgevormd), de dikte van het kussen wordt voor rugslapers bepaald door de nekholte, voor zijslapers door de schouderhoogte. Qua type zijn er kussens gevuld met dons, veren, kapok, wol, kunstvezels, flakesdown (veertjes met staafjes polyetherschuim), polyether, (natuur)latex en traagschuim, pocketvering, lucht of water. Bovendien zijn kussens praktisch allemaal leverbaar in de hardheden soft, medium en stevig; een kwestie van comfort ?n van lighouding en lichaamsgewicht.

 

Onderhoud en levensduur

De niet-vormvaste kussens moeten regelmatig opgeschud worden. Matrassen moeten regelmatig gelucht worden (zonder beddengoed) en gekeerd. Zo gaat een kussen zes jaar mee en een matras acht tot tien jaar. Dc slijtage zit vaak van binnen, zodat die niet eenvoudig opgemerkt wordt, maar het comfort gaat achteruit.

 

Tip: hoe kiezen

Koop nooit een slaapsysteem, een bodem, matras of kussen zomaar ‘op het gezicht’. Net zoals schoenen lekker moeten zitten, moet een bed goed liggen. Dus moet u dat terdege uitproberen in de winkel – liefst als u nog fit bent, in lichte en gemakkelijke kleding, de schoenen uit. Geneert u zeker niet om in de testbedden net zoals thuis te gaan liggen. De vakman kan u immers alleen goed adviseren indien u hem de juiste slaapinformatie geeft.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text