Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Kinderkamer inrichten: baby- en tienerkamers hebben eigen eisen

7 Views
Kinderkamer inrichten
Kinderkamer inrichten

De vloerbedekking in de kinderkameris bij voorkeur sterk, glad en gemakkelijk te reinigen zoals laminaat, linoleum, vinyl en kurk. De muren kunnen behangen worden of, zeker in de baldadige periode, geverfd. De verlichting moet tegen een stootje kunnen, dus zijn indirecte lichtbronnen ideaal.

 

Kinderkamer inrichten - babykamer
Babykamer

De babykamer

De baby heeft een wiegje of ledikantje nodig, een legkast voor zijn opgevouwen kleertjes, een plank of kast voor zijn knuffels, een commode en aankleedtafel (vaak in ??n ruimtebesparend meubel) – en voor de ouders een (schommel)fauteuil. Indien er in de babykamer geen wastafel aanwezig is, staat het aankleedmeubel beter in de badkamer. Belangrijk is dat het babybedje een verstelbare bodem heeft, die vlak is en goed ventileert. Wieg of ledikantje is een persoonlijke keuze. Het praktische verschil is dat sommige ledikantjes omgebouwd kunnen worden tot bedje, voor de peuter.

 

De peuterkamer

De peuter wil een ‘groot’ bedje, met nachttafeltje, heeft een kleerkast met hanggedeelte nodig, speelgoedkisten, en als het kan, een laag tafeltje met stoeltje(s) om bijvoorbeeld te kunnen tekenen. Een praktische tip is een (kast)deur met schoolbordverf te beschilderen. Zijn eerste voorleesboeken kunnen op een boekenrekje.

 

Kinderkamer inrichten - kleuterkamer
De kleuterkamer

De kleuterkamer

De kleuter wil in een ‘hoog’ bed slapen, waar hij met een ladder moet inklauteren. Begin met een half hoogslaper, later kan daar altijd nog een hoogslaper van gemaakt worden. Het bed kan aangekleed worden met allerlei speelattributen zoals een speelmatras, gordijnen, torens, een glijbaan. Deze passen op of onder het bed.

De schoolkindkamer

Het schoolkind heeft een echt bureau nodig, al dan niet met een kantelbaar blad. Men kan eenvoudig beginnen een bureaublad dat aan het bed gehangen wordt. Of meteen met een in de hoogte verstelbaar bureau. Schoolspullen kunnen opgeborgen worden in een rolcontainer (annex nachtkastje), boekenrekjes of een boekenkast. De berg speelgoed groeit, dus meer kisten, laden. Voor de logeerpartijtjes wordt een tweede bed op prijs gesteld, desnoods in een lade onder het bed.

 

Kinderkamer inrichten - tienerkamer
De schoolkind- tienerkamer

De tienerkamer

De tiener wil een werkplek voor zijn computer, ruimte voor zijn sportartikelen, een zithoek om met vrienden te kletsen, zijn eigen leefruimte. En dat allemaal op zijn kamertje. Het bureau kan uitgebouwd worden met computertafel/-blad. Het bed wordt slaapbank, met losse kussens als rugleuning. Zijn kledingcollectie is wel toe aan een 3-deurskast. Liefst wil hij sloten op deuren en laden (i.v.m. nieuwsgierige ouders).

 

Selectiecriteria

Ruimtebesparend: het kinderkamertje is vaak klein en wordt gebruikt om te slapen, spelen, leren, vriendjes te ontvangen, te wonen. Het meubilair moet dus ruimtebesparend en praktisch zijn. Halfhoog- en hoogslapers zijn gemaakt om de ruimte onder het bed optimaal te benutten, voor een tweede bed, een bureau, kasten, e.d.

Flexibel: kindermeubilair moet meegroeien met het kind. Een ledikant wordt peuterbed, een aankleedtafel wordt bureau, een nachtkastje is tevens rolcontainer, een bed wordt (half)hoogslaper, stapelbed of slaapbank, een kast wordt vergroot met een opzetelement.

Veilig: de EG heeft veiligheidsnormen opgesteld waaraan met name baby- en kinderbedden tot in de details moeten voldoen. (Half)hoge bedden: uitvalbeveiliging en vaste ladder verplicht. Ledikantje: minstens 7,1 cm afstand tussen de spijlen. Let erop dat het meubilair aan deze normen voldoet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *