Kleine badkamer ideeën

23 Views
Kleine badkamer ideeën
Kleine badkamer ideeën

Droombadkamers zijn mooi. Maar ook slechts maar een droom. De werkelijkheid ziet er dikwijls anders uit. Standaardbadkamers zijn erg klein, nauw en zonder plaatsen om iets neer te zetten. Waar naar toe met de flesjes en doosjes, flacons en tubes? De kast in de badkamer en de plank boven de wastafel zijn meestal niet voldoende om alle cosmetica en benodigdheden voor het baden te bevatten — om nog maar te zwijgen van grotere dingen als de droogkap of een stapel handdoeken. Wat kunt u doen om voor uw verschillende badspulletjes wat meer bergruimte te krijgen? Hier een paar voorstellen:

• Plaats boven de badkuip: Dikwijls staat de muur boven de smalle kant van de badkuip ter beschikking. Men kan deze tot het plafond benutten voor het plaatsen van regaal- en kastelementen. Als de badkuip zonder tussenstuk meteen aan de muur grenst (of als u bij het douchen veel vrijheid van beweging wenst) mag de diepte van de regalen en kasten hoogstens 15 cm bedragen. Diepere kasten (30 tot 35 cm) bieden meer opbergruimte. De onderverdeling met schuifladen, vakken met of zonder klappen, opbergruimte voor vuile was enz. kan ieder volgens zijn eigen behoeften kiezen. Natuurlijk moeten de oppervlakken van de kasten in de buurt van de douche bestand zijn tegen spatwater. Als „natte zone” moet bovendien de tegelrand tussen bad en muur vrijblijven.

• Plaats boven of onder de wastafel: Boven de wastafel hangt meestal het badkamerkastje. Maar de ruimte wordt niet altijd optimaal benut. Een kleine kast zou u kunnen verwisselen tegen een grotere, die aan de voorkant een spiegel draagt. Bovendien zijn wanddelen van kunststof verkrijgbaar met ingebouwde regalen, vakken en spiegels, die men tot willekeurig grote vlakken kan combineren. Daar het toilet dikwijls is ingebouwd naast de wastafel, kunnen dergelijke wanden van kunststofplanken over de gehele breedte van beide onderdelen uitgebreid worden. Zij vervangen dan het badkamerkastje en de aparte planken. Onder de wastafel zou een verrijdbaar kastje met bovenop een vlak om iets op te zetten en open of gesloten vakken voor handdoeken, droogkap, reserverollen toiletpapier en dergelijke kunnen staan. Meer opbergruimte biedt een zo groot mogelijke ombouw voor de wastafel met afsluitbare kastvakken. Het is echter niet iets voor meerdere mensen, omdat men dan meestal niet meer rustig voor de wastafel kan staan.

• Plaats boven de toilet-stortbak: Boven een laaghangende stortbak is er tot aan het plafond veel ruimte. Men zou die kunnen vullen met een regaal ter diepte van de stortbak, dat vrij aan de muur gehangen moet worden. Voor een regaal met verstelbare planken zijn wandrails met bijpassende planken dragers zeer geschikt. Er bestaan echter ook regaalsystemen die aan kamerhoge telescoopstangen (die eenvoudig tussen vloer en plafond gespannen worden) worden bevestigd. Zo kan men ook een hoekregaal bouwen. Als u geen geschikt regaal voor de ruimte boven de stortbak vinden kunt, zou u er een, precies op maat, zelf kunnen maken of in een meubelzaak kunnen informeren naar nissenkastjes uit een keukenmeu-belsysteem – zij zijn slechts 20 tot 25 cm diep, hebben dus juist de afmetingen die u gebruiken kunt. Dikwijls kan men een dergelijk nissenkastje (of een soortgelijk regaal) combineren met een muurplank die tot over de wastafel reikt of een „dode” hoek benut.

• Plaats aan de badkamerdeur: Als het in uw badkamer werkelijk niet meer gelukt nog meer opbergruimte te creëren, blijft altijd nog de badkamerdeur over. Zware dingen kunt u er niet aan ophangen, omdat de meeste binnenhuisdeuren dergelijke belastingen niet kunnen verdragen. Maar een grabbelzak van textiel of plastic voor lichte gebruiksvoorwerpen kunt u ook aan een lichte deur ophangen of bevestigen. Het is vooral belangrijk dat er uit de planken of zakken niets uit kan vallen. De randen moeten zo hoog zijn, dat ook wanneer de deur eens stevig dichtgeslagen wordt, er niets uit kan vallen. Ideaal zijn aparte houders, zodat elk lid van het gezin zijn eigen heeft.

• Plaats in de badkamerhoekjes: Juist in badkamers zijn de hoeken in het geheel niet of slechts ten dele benut. De wastafel kan men slechts dan naar een hoek verplaatsen als de installatie dienovereenkomstig veranderd wordt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text