Kruipluik

117 Views
Kruipluik
Kruipluik

De kruipruimte moet altijd bereikbaar blijven: een vloerluik mag dus niet door vloerbedekking onbruikbaar worden gemaakt. Niet altijd zit het kruipluik echter op de plaats die u het beste schikt. In een betonnen vloer zit u aan de bestaande plaats vast, maar in een houten vloer kunt u het kruipluik verplaatsen. Het oude luik wordt dan eventueel vastgespijkerd.

Een nieuw vloerluik maakt u precies tussen twee balken. Zoek de rand van de balk op, eventueel door vanaf de onderkant een gaatje naar boven te boren en vandaar af te meten. Teken dan het vloerluik op de vloer af. Het zagen kan met behulp van een decoupeerzaag, schrobzaag of cirkelzaag. Zaag de messing van slechts één plank door.

De (vloer)planken van het luik zet u met latten (bijvoorbeeld 2×3 cm) aan elkaar vast, op een afstand van een centimeter of 5 á 7 van de kopse kanten. Dan bevestigt u aan de vloerbalken latten waarop het luik komt te rusten.

De latten, van bijvoorbeeld 2 x 5 cm, komen met de bovenkant in hetzelfde vlak als de bovenkant van de balken. Het is handig in het luik een (luik)oog te maken, waardoor het makkelijk te lichten is. Doe dat aan de tegenovergestelde kant als waarop u de messing heeft laten zitten. Aan de kant van het luikoog kunt u eventueel onder de vloerplank nog een uitstekende lat vastmaken, waardoor ook die naad minder kans op tocht geeft.

Als het kruipluik de neiging heeft bij het eroverheen lopen te wiebelen, en daardoor geluid maakt, kunt u met dun zelfklevend polyether tochtband eronder proberen dit op te heffen. Een alternatief is een dun rupsje siliconenkit op de oplegging, dan een reepje dun plasticfolie erop en dan het luik. Het plastic zorgt ervoor dat de kit niet aan het luik hecht. Na droging kunt u het plastic eventueel weghalen.

Als er een dampscherm op de vloer komt, moet dit bij het luik ook. Let op dat de naden iets overlappen, door het gat in het dampscherm rond het luik iets kleiner te maken. Als de vloer wordt geëgaliseerd met plaat, komt er een stuk losliggende plaat op het luik.

Hoe u de randen van de vloerbedekking op het luik netjes afwerkt, verschilt per materiaal. Bij vloertegels gaat u bijvoorbeeld te werk als bij een badluikje. Bij tapijt sluiten de randen vanzelf goed op elkaar aan; hoe hoger de pool hoe beter. U moet alleen oppassen dat de randen van zo’n los stuk tapijt niet gaan omkrullen; plak ze dus vast met dubbelzijdig klevend band. Bij parket maakt u een los stuk dat op het luik komt te liggen. De naden kunt u eventueel afdekken met een raamwerk van overgangsprofielen, dat u op alleen het luik vastzet, of met een raamwerk van bijvoorbeeld messing strippen. Er zijn veel mogelijkheden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text