Kurkparket leggen

11 Views
Kurkparket leggen

Gereedschap om kurkparket te leggen

– Scherp gereedschap-of hobby mes.

– Decoupeerzaag met fijngetand zaagje.

– Duimstok, rolmaat.

– Stalen liniaal om langs te snijden.

– Soms een zwei voor schuine kanten en een profielaftaster voor moeilijke vormen.

– Boormachine als er doorvoeringen zijn.

– Rubberhamer.

– Lijmkam, specifiek voorde te gebruiken lijm en ondergrond; vervang hem als de tanden zover zijn afgesleten dat er minder lijm wordt opgebracht.

Het leggen van het kurkparket

Bij een betonvloer met een anhydrietestrich dient een vakleverancier na vochtmeting vast te stellen of er kurk op mag worden gelegd.

In plastic verpakte kurktegels hoeft u meestal niet te acclimatiseren. Controleer de kurktegels voor het leggen op beschadigingen en juiste maat. Voor dat laatste kunt u een stapel tegels op een vlakke ondergrond op zijn zijkant leggen, dan ziet u formaatverschillen direct. In verband met kleur- en structuurverschillen tussen diverse verpakkingen wordt aangeraden tegels uit de verschillende verpakkingen door elkaar te leggen. Heel grote verschillen tussen de verpakkingen hoeft u echter niet te accepteren, als dit erg afwijkt van bijvoorbeeld de monstervloer in de toonzaal.

Het leggen kan meestal niet bij een te lage of hoge temperatuur; zie de ver-werkingshandleiding van de fabrikant. Voor het uitzetten van kurktegels gelden dezelfde principes als voor keramische tegels. Er zijn echter enkele verschillen, zoals het ontbreken van voegen. U kunt de tegels dan ook makkelijk op proef los langs de kanten van de ruimte leggen om te zien hoe het uitkomt. De kurktegels worden in halfsteensverband gelegd. In tegenstelling tot bij parket is geen zwelnaad nodig.

De lijm wordt met de lijmkam op de vloer gesmeerd. Let op de ’open tijd’ van de lijm (dat is de tijd waarbinnen u de vloerbedekking goed moet hebben aangedrukt vooreen optimale hechting); smeer dus geen groter vlak in dan u in die tijd kunt beleggen. Druk de tegels goed tegen elkaar, maar zonder dat ze onder spanning staan. Als u ze te hard aandrukt kunnen ze later door uitzetting gaan opbollen. Door te weinig aandrukken kunt u echter kieren krijgen. De tegels aan de randen moet u dan ook niet in de ruimte hoeven persen, maar er gewoon in kunnen leggen. Haal gemorste lijm direct weg.

Klop de tegels na het verlijmen goed aan met een rubber hamer, eventueel op een houten plankje dat niet groter is dan een kwart tegel. Het beste is het de vloer na te rollen met een (tapijt)wals. Zie voor het aflakken bij Houten vloer lakken, hoofdstuk 6. Er is echter een speciale lak voor kurkparket nodig. Kurktegels zonder houten onderlaag kunt u met een scherp hobbymes insnijden en dan breken over een latje. Die met een houten onderlaag kunt u zagen met een decoupeerzaag met langsgeleider. Leg nooit zelf gesneden kanten tegen elkaar, maar zet die kant tegen de wand. Zie voor het maken en afwerken van gaten voor doorvoeringen van CV-pijpen bij Parket leggen. Beschadigde tegels zijn te vervangen als een parket-deel.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text