Laminaatvloer is gemakkelijk te legen

21 Views
laminaatvloer
laminaat

Allerlei kleuren en soorten

Doordat de dessins op een decorpapier worden geperst, is het mogelijk om allerlei soorten dessins, motieven en kleuren te drukken. De houtdessins zijn het populairst omdat die het best de ‘parket-look’ benaderen. Maar ook kurk-, linoleum-, marmer-, travertin- en granietachtige dessins c.q. structuren zijn al jaren populair en zullen dat nog lang blijven.

Zelf doen of de vakman inschakelen?

laminaatvloer zelf leggen
laminaatvloer zelf leggen

Het leggen van een laminaatvloer kan redelijk makkelijk zelf worden gedaan of worden uitbesteed aan de vakman. Laminaatvloeren zijn er in verschillende kwaliteits- en prijsklassen, waarbij het van belang is te letten op de toplaag, want die bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van het product. De hardheid en slijtvastheid van een laminaatvloer komt tot uitdrukking in een bepaalde taberwaarde. De taberwaarde, vastgesteld met de zogenaamde tabertest, wordt afgemeten aan het aantal omwentelingen van een schuurvlak op het laminaat. De gemiddelde waarde voor een huiskamerkwaliteit moet op 10500 toeren (omwentelingen) liggen. Een laminaat van deze kwaliteit is bestand tegen naaldhakken, vallende voorwerpen, et cetera. Ook langdurige puntbelastingen, zoals stoelen, tafel-, bed- en kastpoten vormen geen probleem voor een laminaatvloer. Tegenwoordig geven sommige fabrikanten de slijtvastheid van de vloeren ook aan met zogenaamde ‘AC-waardes’: de slijtweerstandsklasse volgens Europese norm. De weergave gebeurt via symbolen met huizen en mensen en cijfers die de slijtvastheid aangeven.

‘Klikken’ of lijmen?

In tegenstelling tot een parketvloer kan laminaat niet geschuurd en opnieuw gelakt of in de was worden gezet. Slijtageplekken kunnen met bepaalde pasta’s worden behandeld. Bij sommige laminaatvloeren kan een deel van de vloer worden vervangen. Dat is met name het voordeel van laminaatvloeren die volgens een gepatenteerd kliksysteem worden gelegd. Bij dit systeem behoeven de groeven en de messings niet aan elkaar te worden gelijmd, hetgeen diverse voordelen met zich meebrengt, zoals het vervangen bij beschadiging en het meenemen van de vloer bij verhuizing.

Niet in de badkamer

Het aan elkaar verlijmen van de vloerdelen is bij veel soorten belangrijk omdat laminaat niet goed tegen vocht kan. Een laminaatvloer is dan ook niet aan te raden voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens, ofschoon de betere kwaliteiten volgens de fabrikanten steeds beter tegen vocht kunnen.

De toplaag van de laminaatvloer is vochtbestendig, maar de onderkant kan na verloop van tijd gaan zwellen als het in aanraking komt met water.

Aandacht voor de ondervloer

Laminaatvloeren worden meestal niet op de vloer vastgelijmd, maar los (zwevend) op de grond gelegd. Daarom is het erg belangrijk veel aandacht te besteden aan de ondervloer. Die moet vlak, droog en schoon zijn. Is een (houten)vloer niet vlak, dan is een tussenvloer van multiplex of spaanplaat nodig. Een betonnen vloer moet vaak met een egalisatiemiddel worden behandeld. Een onderlaag van bijvoorbeeld polyethyleenfolie is vrijwel altijd nodig om opstijgend vocht geen kans te geven schade aan te richten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text