Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Led verlichting in de badkamer

8 Views
Led verlichting in de badkamer
Led verlichting in de badkamer

Heden ten dage is in veelal alle ruim­ten in huis een sfeervolle verlichting wenselijk. Ook voor de badkamer, waar elke huisgenoot en gast wel enige malen per dag voor langere of kortere tijd gebruik van maakt.

Werd in het algemeen de badkamer van het bekende bolletje voorzien, tegenwoordig bieden de speciaal voor badkamers geschikte armaturen talrijke mogelijkheden voor een sfeervolle verlichting, die in overeenstemming is met de inrichting ervan.

Wel moet hierbij met een aantal facto­ren rekening worden gehouden, die deels al bij de andere ruimten zijn behandeld. In het algemeen kan met de basisverlichting al een goede licht­sfeer worden gecreëerd. Met één of meer armaturen aan het plafond, die zijn afgestemd op de stijl van de inrich­ting en eventueel plaatselijk worden aangevuld met enige spots of (half) inbouwarmaturen in een verlaagd gedeelte van het plafond of één of meer lichtkoven. Voor de basisverlichting kan eveneens gebruik worden gemaakt van fraaie wandarmaturen.

Juist in de badkamer is een goede verlichting bij de spiegel nodig voor tandenpoetsen, scheren en maken van toilet. Deze is het beste te realiseren met behulp van verlichtingsarmaturen naast (bij voorkeur aan beide zijden), boven of rondom de spiegel.

Alle armaturen moeten bestand zijn tegen vocht en – afhankelijk van de plaats – eventueel zelfs tegen spuitwa­ter. (Laagspannings)armaturen in bad moeten uiteraard tegen langdurige onderdompeling bestand zijn.

Zijn niet voldoende aansluitpunten aanwezig om de gewenste verlichting mogelijk te maken, dan mag dit aantal nooit zonder hulp van een vakman worden uitgebreid.

Met name in vochtige ruimten zoals de badkamer, kan elektrische stroom levensgevaarlijk zijn. Daarom worden aan de installatie zeer hoge eisen gesteld en mogen bepaalde delen vanuit het bad niet onder handbereik zijn.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *