Linoleum en rubber leggen

76 Views
Linoleum en rubber leggen
Linoleum en rubber leggen

Linoleum leggen

Het leggen is in grote trekken gelijk aan dat van vinyl, maar er zijn enkele verschillen.

Linoleum zet door vochtopname (uit de lijm en lucht) uit in de lengterichting en krimpt in breedterichting. In de lengterichting is deze beweging gering, maar in de breedte groter. Daarom luisteren de juiste lijmsoort en het zwaar narollen na verlijming nauw.

Linoleum is een hard materiaal; u zult dus waarschijnlijk een aantal malen op dezelfde plek moeten snijden om het door te krijgen. Neem er de tijd voor en zorg dat u in dezelfde snede blijft en het mes onder dezelfde hoek houdt. Met een ‘universeel’ haakmesje kunt u alle dikten linoleum snijden.

Voor het aftekenen van aansluitende banen linoleum is het makkelijk werken met een korte afschrijver met kras-pen; zo’n gereedschapje kunt u zelf maken. De eerste baan wordt gesneden en geplakt. Dan legt u de aansluitende baan met een overlap van 2 а 3 cm erop en tekent de langskant af, maakt de kopse kanten pas en tekent vervolgens met de korte afschrijver de snijlijn van de overlappende baan af.

Het linoleum moet al minstens een dag tevoren in de ruimte worden gelegd om te acclimatiseren.

Linoleum wordt bij voorkeur over het volle oppervlak aan de ondergrond vastgelijmd en met een wals vastgedrukt, eerst in de breedte- en dan in de lengterichting. Als u het linoleum los legt, werkt het nog wat meer dan vinyl. Er wordt zelfs aangeraden met het precies pas snijden zelfs 6 weken te wachten in verband met uitlopen. Aansluitende naden moeten tot die tijd wel tijdelijk op een strook papier worden vastgeplakt. Bij los leggen mag u aan-sluitnaden niet te vast tegen elkaar leggen, omdat het linoleum door uitzetting omhoog kan komen.

Voor het lassen van voegen tussen aansluitende banen linoleum heeft u een voegentrekguts nodig. Verder een lasföhn voor het smelten van het speciale lasdraad. Voor sommige verfschroeiers is een hulpstuk voor dit werk verkrijgbaar. Ook nodig is een afsteek-mes en afsteekplaatje voor het afsteken van overtollig lasdraad. Het probleem is dat deze over het algemeen niet te huur zijn en dat stofferingsbedrijven zelden geneigd zijn ze te verhuren. U kunt het proberen bij de firma waar u het linoleum koopt; misschien wil de firma alleen (tegen betaling uiteraard) komen om te lassen nadat u zelf heeft gelegd. Als dit niet lukt, kunt u dus naden niet lassen, waardoor u ze niet 100% op elkaar kunt laten aansluiten; met snijden krijgt u ze namelijk nooit helemaal tegen elkaar vallend.

Nu is lassen ook niet het makkelijkste werk; bij marmoleum lukt het een handige doe-het-zelver wel, maar bij effen kurklinoleum is de kans groot dat het zonder ervaring mislukt. We geven hier dan ook alleen informatie voor gemarmerd linoleum. Als de naden worden gelast, moeten de linoleumkanten arm worden afgesneden en goed tegen elkaar worden geplakt. De lijm moet een dag drogen. Met een speciale guts (lange banen worden door de vloerenlegger vaak gefreesd) wordt de naad V-vormig opengehaald, maximaal 2,5 mm diep, en niet dieper dan het drager-weefsel van het linoleum. Zuig de naad dan schoon.

De temperatuur voor het smelten van de lasdraad is 350 а400 °C. Voerde lasdraad in de opening in en druk hem aan het begin van de baan extra goed in de naad, zodat hij pakt. Dan gaat u langzaam’, achteruit werkend, de naad langs. U beweegt slechts zo snel, dat de lasdraad goed smelt en uitvloeit in de naad. Als de draad op is, gaat u gewoon verder met een nieuw stuk.

Het lasdraad verdwijnt nooit geheel in de naad, maar er blijft altijd een reepje boven het oppervlak uitsteken. Als het koud geworden is, wat snel gaat, gebruikt u een afsteekmes met afsteek-plaatje om de dikste overmaat weg te snijden. Er blijft nog een dun reepje over. Dat snijdt u weg met het mes zonder afsteekplaatje. Houd het mes bijna plat op de vloer en snijd het reepje gelijk met het vloeroppervlak af. Let op dat u niet in de vloerbedekking snijdt.

Rubber leggen

Rubber wordt op dezelfde manier gelegd als vinyl. Het wordt echter altijd aan de vloer vastgelijmd, meestal met tweecomponentenlijm. De randen van rubbertegels mogen niet samenvallen met de randen van plaatmateriaal op de vloer. Er zijn voor deze vloerbedekking speciale plintstrips te koop, die vóór de vloerbedekking worden aangebracht.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text