Linoleum, vinyl en tapijt repareren

175 Views
Linoleum, vinyl en tapijt repareren
Linoleum, vinyl en tapijt repareren

• Linoleum en vinyl. Niet te diepe krassen in linoleum kunt u minder zichtbaar maken door met fijn schuurpapier (korrel 240 of fijner) het oppervlak te schuren. Een stukje uit het oppervlak verdwenen linoleum kunt u aanvullen door van een reststuk van het oppervlak met een mes materiaal te schrappen. In een glazen potje of op een schoteltje doet u er wat kleurloze celluloselak doorheen. U maakt een goed strijkbare massa. Maak de ondergrond vetvrij, plak rond de beschadiging afplakband en vul de ondiepte; strijk goed glad. Na uitharding kunt u met fijn schuurpapier het oppervlak vlakker en gladder maken.

Krassen in vinyl kunt u aanpakken (mits het oppervlak vetvrij is) door er wat lasmiddel op te doen. Na uitharding eventueel iets polijsten.

Een grote beschadiging kunt u herstellen door er een nieuw stuk in te zetten.

U legt het zo neer dat patronen precies doorlopen en dan plakt u het rondom stevig met plakband vast. Dan snijdt u met een vlijmscherp hobbymes een stuk zo groot als nodig door beide lagen heen; houd het mes volkomen haaks op de ondergrond. Bij vloerbedekking met een patroon volgt u bij voorkeur de rand van het patroon; dat valt minder op. Na het snijden haalt u het stuk oude vloerbedekking weg, vanuit het midden werkend om de rand niet te beschadigen. Lijm van de oude vloerbedekking is vaak te verweken door verwarming met een föhn. Haal lijmresten weg en plak het nieuwe stuk in. Leg er iets zwaars op tot de lijm droog is.

Een blaas in vinyl en linoleum kan betekenen dat ter plekke te weinig lijm is gebruikt. Snij de blaas open met een snee, liefst langs de rand van een patroon, tot iets buiten de blaas. Trek successievelijk beide kanten langs de snede omhoog om er bijvoorbeeld met een plamuurmes lijm onder te doen, verwijder gemorste lijm en druk daarna aan, tot de lijm droog is.

• Tapijt. Door de pool is tapijt vrij onzichtbaar te herstellen (mits niet verschoten, geplet of vervuild). Oefen eventueel eerst op een reststuk.

Bij bouclétapijt kunt u met behulp van een gebogen tapijtnaald en draad vervangende afzonderlijke lussen uit een reststuk tapijt vastnaaien. Haal eerst de resten van de beschadigde lussen weg; met een afweekmiddel (zoals wasbenzine) is lijm waarmee hij is geplakt vaak op te lossen. Gebruik ook wat lijm om de nieuwe vast te plakken; gebruik contactlijm en mors niet in de omgeving.

Een nieuw stuk inzetten bij geplakt tapijt gaat eveneens door middel van het snijden door twee lagen heen, zie bij Tapijt leggen. Let op de poolrichting. Bij gespannen, geweven tapijt mag het nieuwe stuk niet aan het ondertapijt worden geplakt. Haal het tapijt eerst los van de spanlatten door het naar de wand te drukken en met bijvoorbeeld een priem eraf te lichten. Snijd nu een vervangend stuk als hiervoor beschreven. Het nieuwe stuk wordt rondom aan de onderkant met tapijtgaren vastgenaaid aan het oude. Zet de steken niet meer dan 0,5 cm van elkaar, waarbij u afwisselend een steek van zo’n 3 cm en dan van zo’n 2 cm lang maakt. Controleer geregeld aan de voorkant of u per ongeluk de pool meenaait. Tenslotte overplakt u de naad rondom met een strook textielband. De lijm hangt af van de rug van het tapijt; meestal is textiel- of contactlijm bruikbaar. Na het doordrogen van de lijm het tapijt opnieuw spannen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text