Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Met een houten vloer de natuur in huis

33 Views
Houten vloeren
Houten vloeren

Hout op de vloer kan bestaan uit massieve planken van 7 tot 25 millimeter dik of lamelparket. Lamelparket is opgebouwd uit verschillende lagen, waarvan de toplaag, de zichtbare laag, tussen de vier en twaalf millimeter dik is; vaak wordt lamelparket afgelakt aangeleverd, zodat er na het leggen niets meer aan gedaan hoeft te worden. Een lamelparketvloer ligt ten opzichte van een planken vloer strakker en vlakker. Een massief houten vloer heeft de neiging tot krimpen en uitzetten, afhankelijk van de luchtvochtigheid. In de winter kunnen dan kleine naden ontstaan tussen de planken. Parket dat uit lagen is opgebouwd, is hiervoor minder gevoelig, omdat dit bestaat uit contra-verlijmde lagen. Nieuw op de markt is bamboeparket, met zijn geheel eigen uitstraling.

Hout is levendig, werkt

Hout neemt snel de kamertemperatuur aan en voelt daardoor niet koud aan. Ook de houtsoort of de kleur heeft invloed op de temperatuur. Een houten vloer zal altijd ‘werken’, de een meer de ander minder. Deze werking kan enige kiervorming veroorzaken bij droge atmosfeer, die weer zal verdwijnen wanneer het vochtiger wordt. De intensiteit van de werking is sterk afhankelijk van het verschil in vochtigheidsgraad in de woning, die vooral wisselt tussen zomer en winter. Glanzend parket zal gemakkelijk krassen waar veel gelopen wordt, het geeft een mat looppad. Zachte houtsoorten zullen snel putjes vertonen. Het zijn allemaal eigenschappen die bij hout horen, en die een vloer levendiger maken.

Duurzaamheid van parket wordt uitgedrukt in de Romeinse cijfers I tot V, waarbij klasse 1 zeer duurzaam is (teak bijvoorbeeld) en klasse V het minst duurzaam (berken). Klasse 111 is beuken, essen, kersen en soms eiken.

Zeer goed overwegen welke vorm en kleur

Het kiezen van de geschikte houtsoort en de kleur vereist enig denkwerk. Natuurlijk kennen we de houten vloer in zijn natuurlijke kleur: licht, bruin, roodachtig, donker. Tegenwoordig wordt ook parket geleverd in felle kleuren, van rood naar blauw, van geel naar paars. Qua vorm bestaat er ook een enorme variatie: stroken, planken, moza?ek, tapis. Stroken van zo n 22 millimeter dik zijn voorzien van messing en groef en worden verlijmd. Een planken vloer lijkt op stroken, maar de planken zijn langer en er kan gevarieerd worden met brede en smalle planken, korte en lange. Moza?ek bestaat uit kleine plankjes van 2,5 centimeter breed en ongeveer 15 centimeter lang, gelijmd op matjes. Het is relatief goedkoop. Tapisparket bestaat uit strookjes van 6 tot 10 millimeter dik, die in allerlei patronen worden gelegd, gelijmd en gespijkerd, zoals de klassieke visgraat (al of niet met band en bies). Het eigene daarbij zijn de spijkergaatjes.

In lamelparket zijn de meeste van deze patronen ook te krijgen.

Een was-, olie- of lakvloer

Slechts de stofzuiger eroverheen en af en toe vuil met een vochtige doek eraf halen.

houten vloeren zelf leggen
houten vloeren zelf leggen

Het dagelijkse onderhoud is licht. Belangrijk is dat op de houten vloer een beschermende laag is aangebracht. Onbewerkt hout absorbeert snel vocht en vuil. Afhankelijk van de soort vloer en de intensiviteit van gebruik moet de vloer om de paar jaar een behandeling ondergaan met was, olie of lak.

Zelf doen of laten leggen

Sommige soorten zijn gemakkelijk zelf te leggen. De ondervloer moet in ieder geval vlak en niet verend zijn. Tapis parket is werk voor de vakman, maar bijvoorbeeld lamelparket is voor de handige doe het zelver geen probleem. Door de messing en groef schuiven ze goed in elkaar. Ze kunnen verlijmd worden en los van de ondervloer gelegd worden. Per parketsoort is een andere ondervloer geschikt. Raadzaam is daarover de vakman te raadplegen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *