Meten en kopen van tapijt, vinyl en linoleum

31 Views
meten van vloerbedekking
meten van vloerbedekking

Het precies meten van de vloer die u wilt gaan stofferen is een eerste vereiste. Teken de vloer op schaal op een stuk papier en geef op de tekening de maten aan. Meet vanaf de verst uit elkaar liggende punten, zoals in deuropeningen. Meet afstanden op meer dan één punt, want muren lopen vaak scheef.

Soms komt u er niet met één baan tapijt, vinyl of linoleum. Het kan soms goed uitkomen een combinatie van baanbreedten te gebruiken, bijvoorbeeld 4 en 2m brede banen in een kamer van 5,75m. In de praktijk blijkt dit echter door kleurverschillen tussen de banen niet altijd te kunnen. Als u dus twee banen tegen elkaar moet leggen, kunt u het beste uitgaan van twee banen van één rol en die met dezelfde kant tegen elkaar leggen.

Maar let op, want er kunnen zelfs kleurverschillen tussen de beide kanten van één baan voorkomen.
Bij ruimten met uitbouwen en nissen kan het voordelig zijn ‘passtukken’ te gebruiken. Let op dat aansluitende stukken van dezelfde productie zijn, in verband met kleur- en structuurverschillen. Bij het laten aansluiten van verschillende stukken, moeten ze met de ‘vleug’, ’pool’ of structuur in dezelfde richting liggen.

Koop kamerbreed vinyl met een extra lengte van 1 cm per meter, met een maximum van 10 cm, maar bij het werken in meer banen met patronen (in verband met het ‘rapport’, zie verderop) zoveel meer als nodig is.
Bij linoleum koopt u dezelfde overmaat, echter zonder maximum. Bij tapijt koopt u per baan een overmaat van 5cm.

Als u meer banen vinyl of tapijt nodig heeft met een rapport, waarvan de banen volgens het patroon op elkaar moeten aansluiten, moet u hier bij de koop al op letten. U moet dan meten om de hoeveel centimeter het patroon wordt herhaald. Die afstand moet u tellen bij de totaal benodigde lengte.

Leg aansluitnaden liefst niet op plaatsen waar veel wordt gelopen en ook niet dwars op de looprichting. Een naad valt minder op als hij met het licht mee wordt gelegd.

Controleer de vloerbedekking altijd bij aflevering, voordat u gaat leggen, op de juiste maten, fabricagefouten, bestelde kleur en dessin en beschadigingen.

Tussen twee soorten vloerbedekking kunt u overgangsprofielen bevestigen. Deze zijn gewoonlijk van aluminium, en in diverse kleuren verkrijgbaar.

Als u vinyl, linoleum, zachte vloerbedekking en dergelijke bij uitspringende vormen, nissen en rond andere hindernissen moet leggen en u heeft het nog nooit gedaan, is het aan te raden een keer te oefenen met bijvoorbeeld een stuk oude vloerbedekking of pakpapier. Dit soort moeilijke vormen vreet vooral bij niet-vakmensen vaak tijd. Bewaar altijd wat reststukjes om later reparaties te kunnen uitvoeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text