Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Milieu bij het ontwerpen van de badkamer

9 Views
Milieu bij het ontwerpen van de badkamer
Milieu bij het ontwerpen van de badkamer

Ook in de badkamer kunt u het milieu ontzien. Hier de belangrijkste aandachtspunten op dit gebied.

• Hoe minder (warm) water u gebruikt, des te minder milieubelastend het is. Kort douchen kost minder water dan een bad nemen, en in een groot bad gebruikt u uiteraard meer water dan in een klein. Dan hebben we het natuurlijk niet over bubbelbaden en jetdouches, die gedurende het gebruik constant energie en/of water kosten.

• Vaak hoeft u de kraan niet vol open te zetten. Om uw handen te wassen hoeft er bijvoorbeeld geen 15 liter per minuut uit de kraan te stromen. Dan hebt u aan zo’n 6 liter per minuut voldoende. Het is mogelijk de maximum volumestroom van kranen te beperken, met behulp van een doorstroombegrenzer. In een perlator en spaardouchekop is niet zelden een doorstroombegrenzer ingebouwd. Bij een badkraan mag zo’n begrenzer uiteraard niet, en ook niet bij kranen die u gebruikt om bijvoorbeeld snel een emmer te kunnen vullen.

• Een methode om minder water te verspillen bij een wastafelkraan en douche – dus niet bij een bad – is de volgende. Bij het tappen van warm water opent u eerst de warmwaterkraan, en pas als het water te warm dreigt te worden, doseert u koud water bij. Dan loopt er niet al vanaf het begin van het openen van de kraan ook koud water weg. Een thermostatische mengkraan regelt dit zelf.

• Als het warme water voor de wastafel van ver moet komen, kan het zuiniger zijn bij de wastafel een elektrische waterverwarmer te installeren, zonder voorraadvat – ook elektrische geiser genoemd.

• Laat niet tijdens het tandenpoetsen en het natscheren permanent de kraan lopen.

• Een lekkende kraan, ook van de closetpot, moet direct worden gerepareerd.

• Gebruik een waterbesparende douchekop; een lager waterverbruik vereist ook minder energie voor verwarming van het water. Met een goed exemplaar is het douchecomfort niet minder. Dat niet alle spaardouchekoppen daarin slagen, bleek uit een test van de Consumentenbond. Het groene beeldmerk ‘Kiwa-keur-laagverbruik’ zegt wel iets over de besparing, maar niets over het comfort.

De waterbesparende douchekop kan niet in alle situaties worden gebruikt. Vooral de gasgeiser en sommige combiketels hebben een bepaalde ‘tapdrempel’: de minimaal benodigde waterdoorstroming om het toestel te doen aanslaan. Zoek in de gebruiksaanwijzing van het toestel de tapdrempel op en vergelijk deze met de waterdoorlaat van de douchekop. Globaal genomen moet deze minimaal het dubbele zijn van de tapdrempel.

• Neem een waterbesparende spoelinrichting voor de closetpot.

• Spoel geen dingen door het toilet die u beter bij de vuilnis kunt doen: maandverband, watten, tissues, etenswaren.

• Zeker in ons land is het jaargetijde waarin u de badkamer zult willen verwarmen vrij lang. Hoe beter de badkamer is geïsoleerd, des te minder warmte verloren gaat. Bij goede isolatie is er ook minder kans op condensvocht, dat in veel badkamers schimmelproblemen veroorzaakt. Verwar isoleren echter niet met kierdichting, die nodig is om tocht te voorkomen. De badkamer moet voldoende worden geventileerd om de vochtige lucht te verwijderen. In een ruimte waar vochtige lucht wordt afgevoerd, moet tegelijkertijd voldoende lucht van elders kunnen toestromen: maak de badkamer dus niet potdicht.

• Ook in de badkamer kunt u het milieu ontzien door te verlichten met spaarlampen.

• Gebruik geen chloor of chloorhoudende reiniger als schoonmaakmiddel. De voordelen zijn nihil en de nadelen voor het milieu groot. Voor de hygiëne is het niet nodig en voldoet een gewoon schoonmaakmiddel even goed.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *