Natuurlijke isolatiematerialen

43 Views
natuurlijke isolatimaterialen
natuurlijke isolatimaterialen

Kou wordt buiten de deur gehouden, warmte houd je zo veel mogelijk vast. Als er goed wordt geïsoleerd, kan behoorlijk veel energie worden bespaard. Isoleren is echter niet een kwestie van volkomen dicht maken, zodat een vertrek niet meer kan ademen. Mensen produceren zelf veel vocht. Door te ademen, te transpireren, maar ook door koken, wassen en andere huishoudelijke activiteiten.

In elk huis moet worden geventileerd. Bij het ventileren komt droge buitenlucht naar binnen en wordt de vochtige lucht naar buiten afgevoerd.

Als een woning volkomen dampdicht wordt gemaakt, is de leefomgeving voor de mens zeer ongezond. Er kan schimmel ontstaan, ongedierte doet z’n entree, hout gaat rotten.

Een milieuvriendelijke isolatie laat een natuurlijke mogelijkheid tot ventilatie open. In de meest ideale situatie wordt de lucht in een vertrek ongeveer 0,5 keer per uur ververst, zonder dat er extra maatregelen voor hoeven te worden genomen. Een vertrek kan snel worden verfrist door gedurende een half uur een raam op een flinke kier open te zetten.

Aanbevolen niet-milieubelastende isolatiematerialen hebben heel vaak een NIBE-milieuclassificatie of worden aanbevolen in de handleiding van de SEV. Overigens worden zowel de classificatie als de handleiding van tijd tot tijd herzien, omdat het aanbod van niet-milieubelastende materialen zich uitbreidt of bestaande materialen worden geperfectioneerd. Materialen zoals foamglas en polystyreenplaten vallen in elk geval buiten de boot en zullen niet nader worden beschreven.

Goede isolatiematerialen

– Stroleem met een dikte van 30 centimeter voor wanden

– Kokos als wandbekleding, bedekt met sierpleister (pleisterwerk van rogips of kalkmortel)

– Kokos onder een zwevende vloer

– Vilt, toepassing zoals kokos

– Kurkplaten die naadloos aansluiten voor alle toepassingen

– Houtwol als geluidsisolatie voor alle toepassingen

– Cellulose voor het plafond en elke vorm van houtskeletbouw Cellulosevlokken worden gespoten.

– Vlaswol voor wanden en een hellend dak

– Schapenwol voor wanden en een hellend dak

– Minerale wol voor spouwmuren en beganegrondvloer
De productie vergt meer energie dan de eerder genoemde materialen. Bij het aanbrengen moet beschermende kleding en een mondkapje worden gedragen ter bescherming van huid en luchtwegen tegen de vrijkomende vezels. Na bevestiging is er geen gevaar meer.

– Schelpen onder de vloeren, bijvoorbeeld in kruipruimtes Zowel voor bodemafsluiting als voor vochtregulatie.

– Geëxpandeerde kleikorrels, toepassing zoals schelpen
Schelpen en kleikorrels zijn vernieuwbaar, maar voor de productie van kleikorrels is meer energie nodig dan voor schelpen. Bij een te grootschalige winning (te veel en te snel in een korte periode) van schelpen zou de vernieuwbaarheid in gevaar kunnen komen.

– Folie
Stilstaande luchtlagen die zijn opgesloten tussen folie in de vorm van luchtkussens met reflecterende oppervlakken. Lucht is gratis! Het verbruik van energie bij de fabricage is zeer gering, de grondstoffen goedkoop. Hergebruik is mogelijk, eventuele verbranding of stort is probleemloos. De folie kan tussen muren, daken en onder vloeren worden gebruikt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text